Bugun...



'Hopa’da yaşananlarda sahil yolu ve HES’lerin rolü nedir?' Hopa Halkıyla dayanışma İktidara tepki...

'Hopa’da yaşananlarda sahil yolu ve HES’lerin rolü nedir?' Hopa Halkıyla dayanışma İktidara tepki... HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Artvin'in Hopa ilçesinde meydana gelen sel felaketinde 8 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak soru önergesi verdi. "Son yıllarda yaşanan sel felaketlerinin nedenlerine bakıldığında, plansız, projesiz yapılaşmaların, HESler’in, ormanların yok edilmesinin eko sisteme verdiği zararların olduğunu görülmektedir" diyen Tüzel, "Artvin Hopa’da yaşanan sel felaketinde yaşanan can ve mal Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, bir aylık maaşını Hopa’daki ihtiyaç sahiplerine gönderecek

facebook-paylas
Güncelleme: 26-08-2015 07:54:14 Tarih: 25-08-2015 06:46

'Hopa’da yaşananlarda sahil yolu ve HES’lerin rolü nedir?'  Hopa Halkıyla dayanışma  İktidara tepki...

'Hopa’da yaşananlarda sahil yolu ve HES’lerin rolü nedir?'

Hopa Halkıyla dayanışma

İktidara tepki...

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Artvin'in Hopa ilçesinde meydana gelen sel felaketinde 8 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak soru önergesi verdi. "Son yıllarda yaşanan sel felaketlerinin nedenlerine bakıldığında, plansız, projesiz yapılaşmaların, HESler’in, ormanların yok edilmesinin eko sisteme verdiği zararların olduğunu görülmektedir" diyen Tüzel, "Artvin Hopa’da yaşanan sel felaketinde yaşanan can ve mal

Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, bir aylık maaşını Hopa’daki ihtiyaç sahiplerine gönderecek

Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, bir aylık maaşını Hopa’daki ihtiyaç sahiplerine gönderecek.

Twitter hesabından açıklamada bulunan Sırrı Sakık, Artvin'in Hopa ilçesindeki sel felaketinden dolayı ‘geçmiş olsun' dileklerini iletti. Sakık, “Hopa'da yaşanan sel felaketinden dolayı geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ağrı Belediyesi olarak tüm imkanlarımızla yanı başınızdayız. Ayrıca Hopa için başlatılacak bir yardım kampanyasının ilk küçük adımı olarak bir aylık maaşımı ihtiyaç sahibi kardeşlerime gönderiyorum” dedi. 

kaybının telafisi mümkün müdür? Nasıl telafi etmeyi düşünüyorsunuz?" sorularını yöneltti.

Levent Tüzel tarafından Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesi şu şekilde:

"24.08.2015 tarihinde Artvin Hopa’da meydana gelen sel felaketinde an itibariyle 9 yurttaşımızın öldüğü, çok sayıda yaralı olduğu bildirilmektedir.

'AKP'nin derelerin üzerine HES kondurması,
can ve mal kayıplarını büyütecektir'

Çevre Mühendisleri Odasınca yapılan açıklamada; Karadeniz’deki tüm derelerde sayısız HES ve regülatör olduğu, bu kadar suyun tutulamayacağı, arazilerin kendi dinamikleri olduğu, HES’lerden kurtulabilen sular ise Karadeniz otoyolunu geçip denize ulaşamadığı belirtilerek, bölgede yapılan tahribatın daha çok felakete gebe olduğuna dikkat çekilmiştir. 

Hopa'da Orman ve Su İşleri Bakanı'na tepki

Artvin'in Hopa ilçesinde meydana gelen ve 8 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketiyle ilgili incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kaymakamlık binasına girişi sırasında bir grup tarafından protesto edildi.

Bakan Eroğlu, grubun "Felakete siz sebep oldunuz. Seller doğaldır, felaket değildir. Karadeniz sahil yoluyla, barajlarla bu ülkeyi baltaladınız, dereleri sattınız. HES'ler sellere neden olmayacak dediniz, sellere neden oldu" sözleri arasında Kaymakamlık binasına girdi.

Vatandaşlardan biri, bakanların çevik kuvvet ekipleri eşliğinde gelmesine tepki göstererek: “İki tane bakan geliyor, vali geliyor, ne yapıyorlar ya? Bu kadar çevik kuvvet yığılıyor, bu çevik kuvvetler yığılacağına bu memlekete arama kurtarma ekibi yığılsaydı bu kadar ölüm olmazdı. Yaptınız, kentleşmeyi bozdunuz, etrafı ıslah ettiniz, dereleri kuruttunuz, şimdi geldiniz 10 tane ölümün sorumlusunu... Sonra gidip orada yıkılan şeylerin başında poz vererek, ‘Biz kurtardık'... Bravo! Bu kadar çevik kuvvet değil arama kurtarma ekibi yığılsaydı... Ondan sonra kurtardık...” diye konuştu.

 

Son yıllarda yaşanan sel felaketlerinin nedenlerine bakıldığında, plansız, projesiz yapılaşmaların, HES'lerin, ormanların yok edilmesinin ekosisteme verdiği zararların olduğunu görülmektedir. AKP iktidarlarınca akla ve bilime ziyan her derenin üzerine birkaç HES kondurularak dere yataklarının kurutulması, suyun toplanması, yönünün değiştirilmesi; “Doğu Karadeniz‘in tamamının sahil şeridi doldurularak yol yapılması” Artvin Hopa’da ve Doğu Karadeniz illerinde olası sel basmaları sonucu yaşanan ve yaşanacak olan felaketlerin boyutlarını ve can ve mal kayıplarını büyütecektir. Çevre Mühendisleri Odası başta olmak üzere ilgili meslek örgütlerinin, üniversitelerin görüş ve önerileri, uyarıları dikkate alınarak bölgeye dair enerji santralleri, sahil, yeşil vb. yol ve yapılaşmaların ve yeni projelerinin tekrar gözden geçirilmesi ve insanın ve doğanın korunmasını esas alan bilimsel zeminde yenilenmesi gerekmektedir.

'Hopa’da yaşanalarda yanlış yapılaşmanın, sahil yolu ve HES’lerin rolü nedir?'

Bu çerçevede;

1) Artvin Hopa’da yaşanan sel felaketinde yaşanan can ve mal kaybının telafisi mümkün müdür? Nasıl telafi etmeyi düşünüyorsunuz?

2) Hopa’da yaşanan kayıpların boyutunun bu denli büyük olmasında yanlış yapılaşmanın, “sahil yolu” ve HES’lerin rolü nedir?

3) HES ler nedeniyle sular tutulmamış, dereler özgür akıyor olsaydı, “deniz doldurularak sahil yolu yapılmamış olsaydı; Hopa’da yaşanan felaketin boyutu aynı mı olurdu?

4)Karadeniz’de deniz doldurularak yapılan yollar nedeniyle önü kesilen dereler denize hangi noktalardan dökülmektedir?

5) Genel olarak ülkede, bölge ve kent bazında, özel olarak Artvin ili sınırları dahilinde kaç HES inşa edilmiştir, kaçı proje halindedir?

6) Heyelan konusunda Karadeniz yapısı gereği tehlikeli bir bölgedir. Bu tür afetlere açıksa,  önlenmesi ya da hasarın en aza indirmesi için alınabilecek önlemler nelerdir?

7) Bu gibi zaten riskli olan bölgelerde zeminin yapısını bozacak müdahalelerden kaçınmak gerekirken, son yıllarda yöre halkının, üniversite, çevre ve meslek örgütlerinin itirazlarına rağmen gündeme getirilen ekosistemde büyük tahribat yaratacak, felaketi büyütecek “yeşil yol” çalışmalarını gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?

8)Anayasal ve yasal olarak Bakanlığınız görev alanında olan ormanlık alanların ve su havzalarının korunması için ne tür önlemler alınmaktadır?




Kaynak: T24

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 1167 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Güncel Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI