Bugun...



Koalisyon Tartışmaları ve İddialar, Restleşmeler!

Pazarlıklar, kıyaysa biri diğerini alt edebilme taktikleri, seçim çalışmaları döneminde yenilip yutulamayacak “büyük” “büyük sözlerin” etrafından dolanıp nasıl bir koalisyon çıkarız gayretleri… Büyük sermayenin tercihi “büyük koalisyon” yani AKP-CHP koalisyonu için pek şans tanınmazken, CHP’nin teklifine sert yanıt veren MHP, CHP-MHP koalisyonuna da kapıları kapatmış görünüyor.

facebook-paylas
Tarih: 21-06-2015 04:08

Koalisyon Tartışmaları ve İddialar, Restleşmeler!

Koalisyon Tartışmaları ve İddialar, Restleşmeler!

Pazarlıklar, kıyaysa biri diğerini alt edebilme taktikleri, seçim çalışmaları döneminde yenilip yutulamayacak “büyük” “büyük sözlerin” etrafından dolanıp nasıl bir koalisyon çıkarız gayretleri…

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’da tartışmalara;

"Siyasiler çözemiyorsa, millet çözecek tek merciidir" dedi ve ekledi "Türkiye’yi hükümet kurulamayan bir ülke durumuna düşürmenin vebali ağırdır"

Büyük sermayenin tercihi “büyük koalisyon” yani AKP-CHP koalisyonu için pek şans tanınmazken, CHP’nin teklifine sert yanıt veren MHP, CHP-MHP koalisyonuna da kapıları kapatmış görünüyor.

Diğer yandan AKP-MHP anlaştı şeklindeki iddialar basına düşerken, MHP kendi şartlarının uygulanması halinde AKP’nin Erdoğan’ın AKP’si olmaktan çıkacağını savunuyor.

MHP’den gelen açıklamaların satır aralarına bakıldığında “biz ana muhalefete talibiz ya da erken seçime gidelim” duruşunu sürdürdüğü görülüyor.

CHP’den davet, MHP’den rest

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun MHP lideri Devlet Bahçeli’ye “Koalisyon yapalım Bahçeli başbakan olsun” çağrısına MHP’den gelen yanıtla bu koalisyonun olmayacağı belirtildi.

Devlet Bahçeli, yaptığı açıklamada “Bu öneriyi saygı ile karşılıyoruz, bunun üzerinde fazla yorum yapmak şu an için fazla mümkün gözükmüyor. Yani olmaz, zannetmiyorum. MHP olarak bizi çok iyi anlamanızı istiyoruz. Küçük hevesler peşinde koşan bir parti değiliz. Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu sözü talihsiz. Çin’den gelen yeni bir oyuncak türü müdür bu? MHP bu cümleye kapılarak bu sözün arkasından nasıl gidebilir.”

Bahçeli ayrıca HDP’nin PKK’nin siyasal uzantısı olduğunu savunarak “Bunları yok sayıyoruz, bunlarla muhatap olmak istemiyoruz” dedi. Böylece ancak HDP’nin desteğiyle oluşabilecek bir CHP-MHP hükümetine de kapıları kapadıklarını tekrar vurgulamış oldu.

Bahçeli, diğer partilere göre daha cesaretle telaffuz ettiği erken seçim seçeneği için de tarih verdi: “Eğer ülkede hükümet krizi yaşanırsa, millet iradesine başvurmak en sağlıklı yoludur, bunun için 15 Kasım uygun tarihtir.”

MHP’nin açıklamalarına CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’den yanıt geldi: “Sayın Bahçeli kendisinin kabul etmeyeceğini ifade etmiş. Biz millete havale ediyoruz, millet takdir edecek. Bugünden yarına bir şey söylemek mümkün değildir. Daha süreç başlamış değil. Ayın 25’inde büyük olasılıkla süreç başlayacak. Daha yetki verilmemiş yani. Yetki kime verilecek, nasıl işleyecek? Yetki alan süreci nasıl işletecek? Biraz zamana ihtiyacımız var. Hep beraber göreceğiz.”

Devlet Bahçeli’nin “erken seçime varız” açıklamasına ise Tekin’in yanıtı şu şekilde oldu: “Bunu Sayın Bahçeli’ye soracaksınız, bunun muhatabı ben değilim. Ama Türkiye’nin kevgire döndüğü, içeride ve dışarıda bu kadar sorunların olduğu bir ortamda bir erken seçimi Türkiye’nin kaldırması mümkün değildir. Milletin iradesiyle bir seçim olmuştur. Millet bütün siyasi partilere ayar vermiştir. Diyor ki; kardeşim benim takdirim bu, bu takdir içerisinde bir koalisyon kuracaksınız ve benim sorunlarımı, benim dertlerimi ortadan kaldıracaksınız. Biz millet iradesine saygılıyız. Millet iradesi çerçevesi içerisinde Cumhuriyet Halk Partisi hazırdır.”

 

AKP ve MHP anlaştı iddiası

Öte yandan henüz resmi görüşmeler başlamamış olmakla birlikte basına AKP ile MHP’nin koalisyon konusunda anlaştığı iddiaları düştü.

Posta Gazetesi’nin 20 Haziran Cumartesi günü manşetine taşıdığı habere göre AKP-MHP arası anlaşmanın maddeleri şöyle:

*  Meclis Başkanı MHP’li olacak.

* Çözüm Süreci’ne “Demokratikleşme” denecek. Çatışmasız ortamın devamı için adımlar sürecek. Terör başlarsa kararlılıkla üstüne gidilecek.

* 4 eski bakanın Yüce Divan’a yollanmasına AKP engel olmayacak.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan “Anayasal Sınırlar” içine kendi isteğiyle çekilecek. MHP Erdoğan’ın Saray’dan çıkıp Çankaya’ya dönmesi için ısrar etmeyecek.

* MHP’ye 8 bakanlık verilecek. İkisi başbakan yardımcılığı olacak. Ekmeleddin İhsanoğlu dışişleri, Murat Başesgioğlu içişleri, Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz ekonomi bakanı olacak.

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Barış Yarkadaş da MHP’nin AKP ile gayri resmi pazarlıklar içinde olduğunu ve hemen hemen koalisyon için anlaştıklarını söyledi. Erdoğan’ın CHP’nin koalisyonda yer almaması için çaba sarf ettiğini söyleyen Yarkadaş, MHP’nin CHP’den gelen “yüzde 60 hükümet kursun” çağrısına da bu sebepten karşı çıktığını ifade etti.

“Bilal’i ver, iktidarı al”

Öte yandan Devlet Bahçeli, Sözcü Gazetesi’nde 20 Haziran’da yayımlanan röportajında CHP’ye “hayır”, AKP’ye “şartlı evet” dediklerini söyledi.

Bahçeli, yolsuzlukların üstüne gidilmesini şart koştuklarını, AKP’nin buna evet demesi halinde artık Erdoğan’ın AKP’si olmayacağını söyledi: “Kuvvetle muhtemel AKP+CHP’ye kurdurtacaklar, öyle gözüküyor. MHP olarak kurmayı düşündüğümüzde; Cumhurbaşkanı anayasal çerçevede kalacak mı? 1071 rakımına taşınacak mı yani Çankaya’ya taşınacak mı? Anayasa’nın ilk 4 maddesinden hiçbir şart altında taviz verilmeyecek! Çözüm sürecinin uydurma talepleriyle Türkiye’nin bir yıkıma gidişinden vazgeçecekler! 17-25 Aralık yolsuzlukları da var. Yani ‘Bilal’i ver iktidarı al.’ Kabul ettikten sonra… Bunları bize verdikten sonra Erdoğan’ın AKP’si mi kalır. Bu şartları ortaya koydukları takdirde, MHP taşın altına elini değil gövdesini koyar. Bu diğerleri içinde geçerli.”

HDP “savaş koalisyonuna” karşı

HDP ise muhtemel AKP-CHP koalisyonuna dışarıdan destek vermeyi, Kürt sorununda çatışmasızlık ve müzakere sürecine son vererek savaş politikalarını öne çıkaracak bir seçeneğe ise karşı olduklarını vurguluyor.

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş Diyarbakır’da yaptığı açıklamada koalisyon kurma görevinin seçimden birinci ve ikinci çıkan AKP ve CHP’nin olduğunu yineleyerek “Temel ilkelerde anlaşabilirlerse biz böylesi bir koalisyonun çalışabilmesi için, hızlı çalışması için dayanışma içerisinde oluruz, destek sunarız. Etnik temelli ayrışmanın, mezhep temelli bölünmenin, birçok olayın getirmiş olduğu son durum, toplumsal yarılmadır. Eğer partiler bir savaş koalisyonu çıkarmaya çalışırlarsa kesinlikle kaybedeceklerdir, bunlara şunu söylemek istiyorum. Eğer HDP barajı geçemeseydi, siz şu anda koalisyon tartışıyor olmayacaktınız, AKP’nin tahakkümü altında eziliyor olacaktınız” dedi.

 

 

 

 




Kaynak: Sendika.Org

Bu haber 672 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Siyasi Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI