Bugun...



SYRİZA İçinden Farklı Sesler: İmzalanan acil kurtarma paketi ‘Doğrudan egemenliği hedef alan bir darbe’

‘Küresel sermayenin Yunan halkına ‘kemerleri sıkın’ dayatması karşısında referandumla dik durduğu göstermişti, ancak SYRIZA hükümeti aynı kararlılığı gösterebilecek mi? ‘ diye kaygılarımızı ifade etmiştik. SYRIZA yunan halkının,özlemleri,umuduydu. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın ‘İnanmadığım bir belgeyi imzaladım, mecburdum’ dediği Küresel sermayenin dayatması ,bugün SYRIZA’da farklı,aykırı sesler yükselmesinin ötesinde protestolara neden oldu. Yunan halkının umudu olarak iktidar etiği

facebook-paylas
Güncelleme: 15-07-2015 19:55:46 Tarih: 15-07-2015 19:45

SYRİZA İçinden Farklı Sesler:  İmzalanan acil kurtarma paketi  ‘Doğrudan egemenliği  hedef alan bir darbe’

SYRİZA İçinden Farklı Sesler:

İmzalanan acil kurtarma paketi  ‘Doğrudan egemenliği

 

hedef alan bir darbe’

 

‘Küresel sermayenin Yunan halkına ‘kemerleri sıkın’ dayatması karşısında referandumla dik durduğu göstermişti, ancak SYRIZA hükümeti aynı kararlılığı gösterebilecek mi? ‘ diye kaygılarımızı ifade etmiştik. SYRIZA yunan halkının,özlemleri,umuduydu.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın ‘İnanmadığım bir belgeyi imzaladım, mecburdum’ dediği Küresel sermayenin dayatması ,bugün SYRIZA’da farklı,aykırı sesler  yükselmesinin ötesinde protestolara neden oldu.

Yunan halkının umudu olarak iktidar etiği SYRIZA çatırdıyor!

Yunan Parlamentosunda, Küresel sermayenin utanç  belgesinin oylanmasın da  hayır diyecekler seslerini yükseltmeye başladı. . SYRIZA’nın 201 komite üyesinden 109’u Çipras’la Brüksel arasında imzalanan acil kurtarma peketini ‘darbe‘ olarak niteyen açıklamaya imza attı.

.

Doğrudan egemenliği hedef alan bir darbe

Açıklamada, bu darbenin Yunanistan’ın doğrudan demokrasisi ve egemenliğini hedef aldığı, anlaşmanın aşağılayıcı ve ülke için yıkıcı olduğu vurgulandı. Yunanistan’ın kreditörlerle yeni bir reform paketi üzerinde uzlaşma sağlaması gerektiği ifade edildi.

Maliye Bakanı yardımcısı da istifa etti

Yunanistan parlamentosunda bu akşam saatlerinde yapılacak tarihi oturum öncesinde Maliye Bakan Yardımcısı Valavani de istifa mektubunu Çipras’a sundu. Valavani, oturumda da ‘Hayır’ oyu vereceğini belirtti.

Paket, parlamentodan geçecek mi?

Tüm tepkilere rağmen, Avrupa’nın anlaşma gereği üç gün içinde Yunan parlamentosunda kabul edilme şartı koştuğu yasaların geçeceği tahmin ediliyor.

Zira 149 vekili bulunan SYRIZA’nın 30’a yakın fire vereceği varsayımına karşın, Çipras’a tam destek sunan ve 76 sandalyesi bulunan Yeni Demokrasi Partisi’yle, 17 vekili bulunan merkez sol partisi Nehir ve 13 vekili olan sosyalist PASOK’un desteğiyle paketin parlamentodan geçmesi bekleniyor.

Reform paketinde neler var?

Çipras’ın “İnanmadığım bir belgeye imza attım çünkü buna mecburduk” dediği reform paketinde özellikle KDV artırımları, emekli yaşı ve maaşı maddeleri büyük tepki çekiyor.

Yunanistan parlamentosunda oylanacak paketin dikkat çekici maddeleri şöyle:

-Vergi gelirlerinin ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) yüzde 1’i oranında artırılması.
-Bütçe fazlasının ülkenin GSYİH’inin bu yıl yüzde 1’i, önümüzdeki yıl yüzde 2’si, 2017’de ise yüzde 3’ü olması.
-Bu kapsamda Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 23’e varan oranlara yükseltilmesi (Bu oranın gıda ve su için yüzde 13, ilaç için ise yüzde 6 olması öngörülüyor).
-Yunan Adaları için yıllardır geçerli olan yüzde 30’luk KDV indiriminin Ekim ayından 2016 sonunda dek kademeli olarak kaldırılması.
-Kurumlar Vergisi’nin yüzde 26’dan yüzde 28’e yükseltilmesi. Lüks ürünlerden daha fazla vergi alınması, televizyon reklamlarına da vergi konması.
-Emeklilik yaşının 67’de sabitlenmesi. Bu oranın 2022’ye dek sisteme 40 yıl katkı yapanlar için 62 olması.
-Savunma harcamalarının bu yıl 100, önümüzdeki yıl 200 milyon euro azaltılması.
-Ülkenin telekom şirketi OTE’nin tamamen özelleştirilmesi, Pire ve Selanik limanlarının özelleştirilmesinin de Ekim ayı sonuna dek tamamlanması.
-Vergi kaçakçılığı ile etkin mücadele edilmesi, idari birimlerde reforma gidilmesi.

IMF’den Avro Bölgesi’ne eleştiri

Yunanistan, Avrupa’nın sunduğu ağır şartlardan dolayı bu şekilde kaynarken, Uluslararası Para Fonu (IMF) ise şartları yeterince ‘ağır’ bulmadı.

IMF, Yunanistan’ın kamu borçlarının ‘sürdürülemez‘ hale geldiğini söyledi ve borçların ertelenmesi gerektiğini ifade etti. IMF ayrıca, alacaklıların kesinlikle karşı çıktığı, borçların azaltılması seçeneğinin de değerlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Yunanistan’ın IMF’ye olan borcu da tüm borçlarının yüzde 10’una denk gelen 1,6 milyar euro. Atina, vadesi 13 Temmuz’da dolan borçlarını da ödeyememişti.

Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos ise “Bu zor bir anlaşma. Anlaşmanın ekonomik bakımdan uygulanabilirliğini, ancak zaman gösterecek”değerlendirmesinde bulundu.

 




Bu haber 560 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Dünya Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI