Bugun...


Ali Uğur

facebook-paylas
Kapitalizm Yine Onlarca Can Aldı
Tarih: 16-10-2022 17:44:00 Güncelleme: 17-10-2022 14:31:00


 

                     Temel zihniyet, her şeye rağmen illaki para diyen Kapitalizm, Bartın’ın Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlamada yine onlarca can aldı. Can almaya devam ediyor. Son 5 seneye baktığımızda Soma, Ermenek, Zonguldak, Ermenek şimdi de Amasra. Umarım bir daha yaşanmaması için…

 

                    Bartın’ın Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlamada yine onlarca canı yitirmiş olunması geçmiş deki yüzlerce yaşanmışlıklardan zerre kadar ders alınmadığıdır. Kapitalizmin temel zihniyeti olan maliyetleri düşürülsün kâr marjları artsın da ölen ölsün nasıl olsa milyonlarca işsiz var ” yenileriyle üretime devam ederiz anlayışları karşısında iktidarlar da onlara çanak tutmaya devam ediyor ne yazık ki!

Kapitalizm İnsanı, adım adım hiçleştirilirken, bugün onun hayatının ne kadar değersiz olduğunu bizler bir kez daha yaşamış, sistemi yöneten siyasi iktidarların da kimin yanında, taraf olduğu yanın neresi olduğuna yaşayarak bir kez daha tanıklık ediyoruz. Çünkü geçtiğimiz ayın sonlarına doğru Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 5 Ekim 2022’de Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanı İbrahim Özkarcı’nın da uzman denetçiler eşliğinde TTK Genel Müdürü ile tam da kazanın meydana geldiği -300/-350 kotları arasında “incelemelerde bulunuyor”.  İşçi sağlığını riske atacak bir durum gözlenmedi mi? Gözlenmişse bu ciddiyetsizlikle bu “kaza” iş cinayeti iktidarların rant elde edenlerden yana olduklarına acılarımızla boğuşarak bir kez daha, bir kez daha tecrübe ediyoruz.

DİSK/DevMadenSen twitter hesabından yaptığı açıklamada:

“Maden ocağında uluslararası madencilik prensiplerine uymayan üretim, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirsizliği, kamu denetimi eksikliği ile Sayıştay raporunun savsaklanması madenci kardeşlerimizi canından etti.” diyor

Facia, felaket  “ … gelen bir şey, kader” deyip boynumuzu büküp acılarımızı içimize gömerek susacak mıyız?

İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirsizliği, kamu denetimi eksikliği nedeniyle yaşanan, yaşanmışlıklara yani iş cinayetlerine dur demek için toplumsal bilinci yükseltmek, farkındalığa vardırmak, duyarlığımızı artırarak el ele, omuz omuza kükremiş bir insan seli oluşturarak toplumsal basınç oluşturarak iş cinayetlerine dur diyebilmeliyiz.

İnsan yaşamını önemseyen, emek, demokrasi(olmazsa olmazları olarak sıralanan şeffaflık, hesap verilebilirlik ve kamuyu bilgilendirme mekanizmaları…) güçleri farklılıklarını bir yana koyarak bir kaç kişilik basın açıklamalarını aşarak bendini çiğneyip gümbür gümbür gelen karanlıkları yırtacak toplumsal bir güç oluşturmak mümkün.

                      Önümüzde çok fazla seçenek yok, ya Kapitalizm İnsanı, adım adım hiçleştiren, bugün onun hayatının ne kadar değersiz olduğunu iş cinayetlerini bizler tekrar tekrar tanıklık etmeye devam edeceğiz, yâda gümbür, gümbür gelen, bendini çiğneyip aşan insan seliyle toplumsal basınç oluşturarak iş cinayetlerine dur diyerek, bir daha yaşanmayacak acılara boğulmayacağımız bir dünya için yola devam edeceğiz.

                                                 http://yenidenatilim.com/s/soma-da-odul-gibi-cezalar-yeni-katliamlarin-onunu-acti-198.html



Bu yazı 995 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI