Bugun...


Nizamettin Aktaş

facebook-paylas
Yüzleşmek Cesaret İşidir
Tarih: 30-11--0001 00:00:00 Güncelleme: 30-11--0001 00:00:00


 

 

           Üzerinden tam yirmi yıl geçti. Ayrımsız tüm sol yapılar bunun üzerine söz söyledi. Kimi dozu düşük, kim de dozu yüksek eleştirdi. Hatta pişmanlık yaşayanlar  hakaretlere varan sözler söyledi. Ama hiç biri Mahmut Esat Bozkurt cezalandırma yasasının tartışmadı. Ama hiç biri Şark  Islahat planı  neden  var edildi sormadı, hiç biri rehine haline gelişlerini tartışmadı.

 

Vesayet,  darbe anayasaları ile sür git halkları rehine yapan  anayasa. Yaşamda ne varsa kaynağı olan melanet.

Vesayeti güvenceye alan  iç güvenlik kurulu (derin devlet)  kendilerini vesayetin güvencesi ilan etmiş ve anayasal kurum  haline gelmiş, seçilmiş meclis üstü  üstünlerin meclisi olan (MGK) milli güvenlik kurulunu hiç kimse konuşmuyor.

 

Yeryüzüne Hasret

 

Ülkenin  sol ve komünist partileri yeryüzüne hasret yaşam sürdürüldü. Sözünden dolayı  mahpus olamamış sol kesim  mensubu yoktur.

Sol yeryüzünü düşmanlarına  gönüllü bırakmış, rıza üretenlerle aynı yerde,  sözü olmayanlarla aynı durumda. Oysa sol var olanı değiştirecek tek güç.

Kendilerini yeryüzüne hasret bırakanları hiç sorgulamadılar. Hiç tartışmadılar. Nazım Hikmet dert, gam hep bana düştü der. Bize ölüm, hapis, sürgün, düşmana yaşam, özgürlük…

 

Yüz Yıl Önce

Sol hafıza sorunu yaşıyor. Yüz yıl önce ilk meclis statü tarifli meclis olduğunu unutmuş. Çünkü hafıza geçmiş güne taşınırsa  kendinden söz ettirir.

Laz, Kürt, Rum, Trakya sözleri anayasal güvencede olan sözlerdi. 

 

İlk Anayasa

 

İlk anayasa statü tarifli, eyalet sistemli, yerelden ve yerinden yönetimli yasama yetkili meclisler ile yaşam bulmuştu.

Gerek ilk anayasada, gerek Erzincan ve Kars  eyaletlerinde anayasaları yazılı yaşam bulan geçmiş, yüz yıl sonra şirketleşmiş, bütçe harcamaları dahi merkez tabi, tamamen gelir üzerine  var olan şirketler topluluğu yerel yönetim. Yasama yetkili yerel yönetim hayat dair ne varsa düzenleyen, yasa yapan ve yürüten iken, yargı, güvenlik, vali secimle görev alanlar olarak  duruyordu.

Seçilenlerin geri çağrılması katılımcı demokrasinin varlığından olmuştu. Yüz yıl sonra temsili demokrasi ile yüz yıl önce uygulanan ve dönem,

Dönem hayatı  rehine olanları esir alan uygulamaya dönüşen Şark Islahat Planı üzerine halen tek sözü olmayanlar kervanı rıza üreten tarikat, Kemalistler dini devletin  aygıtı yapanlarla  farkı gösterme derdini halen gündeme almıyor.

'0 yıl önce neden bizlere özel zindanlar reva görülüyor, kim bunlar, güçlerini nereden alıyor demeyi tartışmaya korkuyor.

Sol yüz  ülkenin ilk faili belli kanlı katliamı olan  doğu halklarına eyalet sistemli hayatı öneren sürgün yaşadıkları ülkelerine yerinden yaşam kurmak, özgür ve eşitler toplumu yaratma derdi ile gelen Mustafa Suphi ve yoldaşlarını sadece ölüm yıl dönümlerini tarif etti. Neler söylemişler, neler yapmak istiyorlardı hiç dile gelmedi.

Ülkeyi bu zulüm yaşamdan kurtaracak olan yine sol  siyasi tarif.

HDP değişimin dinamiklerini kor olmuş ateş gibi taşıyor. Sıra sol siyasi yapılarda. Hem yüz yıl önce yaşanmışları, hem yüz yıllık zulme son verecek cesareti göstermek zorunda.

 



Bu yazı 8856 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI