Bugun...


Nizamettin Aktaş

facebook-paylas
HASTA ZİHİN
Tarih: 14-04-2016 14:42:00 Güncelleme: 14-04-2016 14:42:00


 

Birinci paylaşım savaşı sonrası, doğumuzda bir imparatorluk yıkılırken, hasta adam Osmanlının dört yüz yıl işgal ettiği topraklarda batmayan güneş İngiliz zihin formatı kendini güncelliyordu.

İNGİLİZ ZİHİN FORMATI

Lozan ile İngilizler bir yanı ile hasta adamın topraklarında yeni tekçi kadro zihniyeti aşılamakla meşgul olurken, diyar yanı ile Rus imparatorluğunu yıkan emek ve özgürlük, adalet diyen bir siyasi sistem kendi zihin dünyasını zehirliyordu. Bu zehri bertaraf etmenin yolu ezilmiş, benlikleri büyük devletler tarafından şekillendirilmiş, kompleksli kadroları yücelterek, kahramanlık, destansı başarılar gibi hamasi söylemlerle kendi geleceklerini karanlık bir yaşama kendi elleri ile yola koymuşlar.

YENİ YAŞAM

Hasta adamdan kurtulan, yeni yaşam komşu ve dost eli uzatmış Sovyet yönetiminden etkilenmiş, yerinden ve yerelden yönetimi benimsemiş ilk zihin formatını yazmış.

İLK ZİHİN FORMATI 1921.

İlk zihin formatı 1921 anayasası ve tarihin ilk sivil anayasası. İki eyaletle, valiyi seçtiren, yerelden ve yerinden yönetim ile adalet, eşitlik, özgürlük yolunda ilk adım. Zihnin ilk formatlandığı durumdur.

İKİNCİ ZİHİN FORMATI

İkinci zihin formatı Lozan ile başlayan İngiliz zihin bağımlılığı doksan yıllıdır kadim halklara kanlı, sancılı, tarifi mümkün olmayan zulümlerin yaşatıldığı bir yüz yıl.

NEFRETİN HASTA ETTİĞİ TOPLUM

İngiliz zihin formatı bu toplumu nefretin kıskacında hasta etti. Kemalist seçkinci ideoloji aynı zamanda Fransız elit kesimin yönetim algısı olan tepeden inmeci duruş toplumsal gelişmelerin arkasında kalınca üretilmiş düşmanın yok edilmesi hedeflenmiştir. Toplumsal değerleri yok edilmiş, güçsüzleştirilmiş sadece çevresine ve kendine zarar veren, verdiği Zaraların sür git olmasına artık engel olunamayacak düzeye gelmesi, bu günkü İHVAN\'I Müslüman zihni ile çözümlenebilecek bir yaşam olmaktan çıkmıştır. Dünden bu güne seçtirilmişlerin, seçkinlikleri artık hasta ettiği toplumu iyileştirme imkânı kalmamıştır.

YENİ YAŞAM, YENİ FORMAT

Yeni yaşam yeni format kadim halkların varlıklarını güzide saymak, yaşamın insanla zenginleştiğini bilmek, yeni yaşamın kodları olmalı. Bu da yeni bir toplum sözleşmesi ile mümkün. Yüz yıl geride bıraktığımız, bizim ilk zihin formatımız olan 1921 anayasasını güncelleyerek yaşamla buluşturmak. Bu gün bunu söyleyen tek siyasi hareket ve siyesi yapı HDP ve Kürt siyasi haraketli ile sosyalist ve demokrasiden yana olan güç ve insanlardır. Yeni yaşam, yeni sözlerle gelir.         

 



Bu yazı 1133 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI