Bugun...


Nizamettin Aktaş

facebook-paylas
Bellek
Tarih: 09-09-2019 19:20:00 Güncelleme: 09-09-2019 19:20:00


 
Geçmişte yaşanmış  ,tarihe not düşmüş siyasi parti ve olaylar bellek oluşturması için sık sık güncellenmesi gerekiyor.
Bir kuşağı yirmi beş yıl sayarsak her kuşak geçmişte yaşanmış olayları,bilgi olarak almaları gerekir ki bellek  kuşaktan,kuşağa devretsin.
 
UNUTULAN BELLEK
 1921  Anayasası  sitatu tarifli  anayasa idi ( lazistan,Kürtistan) 
yerel yönetim yasa yapma yetkisi,kanun  yapma,kanun iptal etme hukuku.
Eğitim,Sağlık,Vergi,İmar ,İskan ,Vali,yargıç ve güvenlik görevlisi seçimle göreve geliyor. Vali  bırakın ilinin üst  yönetimi,ilçe meclislerinin altında görev yapıyordu.
 
Not. Bu gün dereler,dağlar,sular talan edilirken yerelin çaresiz,vali ise kentin yönetiminde tek yetkili,astığının,kestiğinin hesabı sorulamıyor.
 
BELLEK
1917-1921- Erzincan Halk cumhuriyeti
1918-1919- Kars halk cumhuriyeti
 
Bu güne kadar tarihi  (TKP) dahil hiç bir sol partinin bırakın hafızasında,rüyalarında dahi yer almamıştır.
DÜNYADA İLK
Yer yüzünde 210 devlet var.Bunların 196 sı birleşmiş milletlere kayıtlı( diğerleri ada devletleri olarak tarif edilir.)
 Altmış yıl darbe anayasası ile yaşayan tek ülke. (Cad,nijer,sürünam) ,sudan) dahil darbe anayasası ile yaşayan halklar yok.
NOT. Darbe anayasası ( irade bizimdir,siz uymakla hükümlüsünüz demektir)
NOT: Sivil iradenin yazarak ortaklaştırdığı anayasa (irademizdir demektir)
Altmış yıl iradesi ret edilmiş bu ülkenin başta devrim yapma iddası olan sol partilerinden tek  (TİP) yetmişlerin ikinci yarısında kalkınma planı ile demokratik  programı sundu.
Bunun dışında darbe anayasası vesayetin kendisi idi. Vesayetin güvencesi ise (MGK ve onun özel anayasası)
Sosyalist partiler geçmişte eyalet sistemli (statu) tarifli anayasasında eyalet sistemli iki ayrı yerel halk cumhuriyetlerinin kuruluşundan halen söz etmemekte direniyorlar.
BELLEK
Yaklaşık kırt yıl önce doğup büyüdüğü ülkede darbe yapılmış,siyasi görüşlerinden dolayı yaşama şansı kalmadığına inan tarihi (TKP) mensubu olduğunu  bu gün dünyada örneği olmayan seçilmişlere karşı kayyum atayan  yüz yıllık cumhur tarihinde bile görülmeyen,son bin yıllık engizisyon dahil  yaşanmamış olan bu ülkenin bir bölümünde dört yıldır sokağa çıkma yasakları ile yönetilirken, toplam  (7.500) yedi milyon beş yüz bin ceza dosyası olan,bir milyon hükmün açıklanmasının geri bırakıldığı,bir milyon denetimli serbestliğin olduğu,270 bin tutuklu  ve hükümlünün olduğu,11 milyon sekiz yüz bin insanın sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkını yitirdiği yani aç ve işsiz , insanların ülkesine bir dönem ( ON YIL MÜLTECİ)
olmuş sol adına kızıl elma mensubu var olan ittihat terakki zihnine  övgüler dizdi.
İşte bellek bu. Kendi yaşadığının farkında olamamış,dört kuşak Mahmut Esat Bozkurt  eğitim sistemi zihninin büyütüp toplum içinde var edilenlerin rüzgarla sola gelip,fırtına ile sağa  yetiştirildiği zihne hizmete dönenlerin sayısı ülke sol hareketinin tüm kesimlerinde oldukça fazla.
VESAYETİN ESARETİ 
İlk cumhur 1912-1945 arası.
Valinin il başkanı,belediye başkanı olduğu dönem
ikinci dönem 1945-1960 arası.
On beş yılda birden fazla devlet adına siyasi parti oluştu.
1960-2002 Arası darbeler anayasası,vesayet  ve üstünlerin seçkinler meclisi (MGK)
2002-2019- Neo libarel talan ve yıkım dönemi.
Yıkım,talan,sömürü yalana dayalı ittihat zihninin cumhur tarihi boyunca ilk kez  toplumu çürütme,çöktürme planlarının ustalıkla uygulandığı dönem ve toplumun yüzde seksen beşinin desteği ile.
İlk kez darbe anayasası örgütlü tüm kurumları,kuruluşları çürütme planı ile,direnen Kürt siyasi yapılarını çöktürme planı ile uzun zamana yayarak  çözme.
Tekel direnişleri gibi görünen uzun zamana yayılmış,ama hiç bir önermesi olmayana direniş çürütülerek çözüldü.
Çünkü başta sol yapılar ve örgütlü olduğu düşünülen sendikalar kurumların özelleştirilmesine karşı (kooperatifler kurarak) almak yerine çözüm önerilerini  topluma sunamayınca sermaye kendisine  sahada direnenleri açlıkla karşı karşıya bırakmak ve verilene rıza göstermek.
Merdiven altı tarikatlar toplumun çözülmesinde etkin rol oynadı. Demokrasi kültürü ile büyümemiş kesimlerin rıza üretme merkezlerinin ümmeti olunca sorun çözme merkezleri olan siyasi partilerin ilk hedefi devletin bekası oldu.
Başta devlet genlerinin taşıyıcısı siyasi parti ve devlet aklının projeleri olan döneme göre görev verilen (doğru-yol,anap,adalet partisi) gibi kırk yıl  devlet kurumlarını yönetmiş siyasi yapılar(ekmek için ekmelettin) diyen bu gün yaşadığımız her şeyin planlamasında etkin rol alan devlet aklı, bu gün demokrasi ittifakı,yol temizliği ve yeni anaysa diyen  bileşeni Kürt siyasi yapılarının etkin katılımı ile soluk alabilen sol partilerin önermeleri ne yazık kı yeterince karşılık bulmadığını görüyoruz.
Eğer yüz yıllık cumhur tarihi boyunca sol siyasi partiler geçmişin belleğini  tazeleyip günümüze taşıya bilse idi bu gün dünya darbe anayasası ile yaşan tek ülke insanı olma ayıbını yaşıyor olmazdık
 
 


Bu yazı 9937 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI