Bugun...


Nizamettin Aktaş

facebook-paylas
İki Seçenek
Tarih: 15-09-2018 08:48:00 Güncelleme: 15-09-2018 08:48:00


 

Doksan beş yıllık cumhur kurulduğu günden yüz yıl geride. Dünyada bir örneği daha yok. İlk cumhur anayasası 1921 )Teşkilatı esasiye yasası ) iki eyalet ve 19 maddeden oluşan,halkların varlıklarını tanıyan,dili,dini insani erdemlerle yaşama hakkı,yerelden ve yerinden yönetim iradenin onayı olarak hayat bulmuştu.

İngiliz peyki yol alıcılar 1926 yılında hem yola çıktıklarını tasfiye etti,hem halkların iradelerinin onayı anayasayı bertaraf etti.

Böylece halklar doksan beş yıllık dönem  süresince bir daha iradeleri darbeciler eli ile kurucu kadronun vesayetine kurban edildi.

Demokrasi kültürü gelişmemiş ülkede temsil  ile  yetkilendirmeler başladı.

Devlet   burun hizasında duranları seçtirdi ,itiraz edenleri kayyumla yönetti.Kayyum ataması yapılan Kürt kentleri son üç yıldır  bin yıllık yakın tarih’e görülmedik bir şekilde kuşatma altında.kent,köy,mezralar tarikat evlerinin mantar gibi türediği, yoksul halkın sofrasına koyamadığı ekmeği çocuklarını kuran kursuna gönderenlere aş,iş imkanı ile evin mutfağından başlayan kuşatma  kuran kursları,yatılı okul projeleri ile  Kürdün geleceği ipotek altına alınıyor.

Son üç yıldır aralıksız sıkı yönetimi aşan uygulamalar,keyfilik ve kuralsızlık anayasası olmayan ülke tarif edilemeyen faşizm.İşte yapılacak yerel seçimlerin Kürtler karşılığında önemi. Tüm bunlara rağmen her ilçe ve ilde devletin personel sayısı o il ve ilçe halkının yüz de yirmisi. Bunun dışında kalan halk kendi iradesinin arkasında duruyor. İşte asıl korku halk hareketi olan siyasi tarif.

Cizre,Sur,Nusaybin devlet tarafından yerle bir edildi,ölüler haftalarca yerde  kurda kuşa yem edildi,komşu kenti(Aferin) işgal edildi, (HDP) hariç tek söz söyleyen olmadı. Devletin siyasi vesayet taşıyıcısı,ulusal sol (İdlib) paralı lejyonlardan temizlenmek istenince devlet zihni devreye giriyor. İşte bu seçimler maskeli sol ile demokrasiyi ama sız,fakat sız savunacaklar arasında olacak

İKİ SEÇENEK

1- DOLGU MALZEMESİ OLAM

Birinci seçenek doksan beş yıldır uygulanıyor. katılımcı demokrasiden uzak,onay merkezlerinin    zihin kotları ile devletin bekası için seçilmiş olmak.

2- Tarihi komünist parti kurucuları ülkeye dönerken,hem  çantalarında,hem de zihinlerinde yerel yönetimlerin yerinden yönetim ilkesi ile dönüyorlardı.

yerinden yönetimde bölgeler ayrılmış yerellerin sağlık,eğitim,imar,iskan,vergi,tarım ve kalkınma tümü ile yerelden,söz karar yetki  sahibi yerinden yönetime ilkesi.

1918 yılında Kars cumhuriyeti kurulurken yerelden ve yerinden yönetim(eyalet) sistemi ile yönetimi ilke olarak kabulü anayasal zorunluluk olarak almıştı.

3- Bu gün başta sol  partiler ve demokrasi derdi olanlar ile emek  örgütleri karınlarından konuşmadan yüz önce tarihi komünist partinin  hedefinden,1918 yılında kurulan Kars cumhuriyetinin anayasasından,yüz yıl önce yürürlükte olan 1921( teşkilatı esasiye yasasından) geride  olmamalarını ispatlama,yeni yaşamı,yeni anayasa ile evrensel değerlerin insana dair değerler olduğunu eksiksiz savunmak zorundan.

Açlık, işsizlik,yoksulluk,yokluk yaşanıyorsa temel nedeni  doksan beş yıldır  dört darbe anayasası ile  siyasi,askeri vesayetinin sür git devam etmesidir.

Burjuva hukukunun yerleşmemesi,demokrasi kültürünün gelişmemesinin tek suçlusu var olan anayasa ve temsili yönetim yasalarıdır.

4-katılımcı demokrasiyi  yaşayan ,doğrudan demokrasi hedefleyen  gelecek için   devletin siyasi mirasının taşıyıcısı parti her ne şartta olursa olsun desteklenmemeli,yüz yıldır zihnin esareti kurumu aşılmadan zihnin özgürlüğü gerçekleşmeyecek.

Savaş  teskerelerine hayır demeyen,komşu toprağının işgalini savunan,Kürt kentlerinde son bin yılda görülmedik yıkıma sesiz kalarak onay veren devletin bekası partisinden kurtulmadan,kurtuluş olmayacak.

Bu seçimlerde ya dolgu malzemesi olacağız (CHP) kimi büyük şehirlerde desteklenerek

Yada yeni yaşamı kurmak için yerelden ve yerinden yönetim,söz,karar ve yetki için özgür gelecek.



Bu yazı 11208 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI