Kadınlar 10 Ocak'ta Ankara'ya çağırıyor!
Kadınlar, otoriter rejime karşı 34 Demokratik kitle örgütü ve Meslek odalarının temsilcilerinden oluşan Kadın Bileşenleri mitingi 10 Ocak 2026’da Tandoğan Meydanı’nda Saat:12.00 de gerçekleştirileceği duyuruldu
27/12/2025 15:24 | Son Güncelleme : 05/02/2026 01:32 | Okunma Sayısı : 226 | Super Admin
Kadınlar 10 Ocak'ta Ankara'ya çağırıyor!
|
|
"Tek adama karşı çok kadın
Kadınlar, otoriter rejime karşı 34 Demokratik kitle örgütü ve Meslek odalarının temsilcilerinden oluşan Kadın Bileşenleri mitingi 10 Ocak 2026’da Tandoğan Meydanı’nda Saat:12.00 de gerçekleştirileceği duyuruldu.
Kadınlar;‘‘Gelin, yaşam hakkımıza ve geleceğimize sahip çıkmak için, eşit, özgür ve adil bir ülke için, farklılıklarımızla bir arada yaşamak için bir kez daha, daha gür bir sesle hep birlikte haykıralım’’ ifadesiyle çağrı yapıldı
|
|
Sol feminist kadın hareketi ise; ‘‘Kadınlara ve LGBTI +’lara yönelik artan şiddet cezasız bırakılıyor, cinayetler baştan savma soruşturmalarla geçiştiriliyor, intihar denerek üstü örtülmeye çalışılıyor, katiller iyi hal indirimleri alıyor. Bu gerici tek adam rejimine karşı isyanımız da mücadelemiz de bitmedi! Bizler, gerici kuşatmanıza teslim olmayan milyonlarız. Memleketin dört bir yanından sokaklardan, kampüslerden yükselen sesimiz katledilen kız kardeşlerimizin, geleceğini çaldığınız kadınların, çocukların hesabını sormak için buluşuyoruz. Dayanışma ve mücadelemizle, onları şeriat hayalleriyle birlikte göndereceğiz. Bu gerici, bu faşist, bu tek adam rejime karşı kadınların birleşik mücadelesi kazanacak, birlikte kazanacağız.’’ Dedi.
Kadınlar bu mitingin önemini şöyle ifade ettiler:
|
|
Ceren Kalay Eken: En can alıcı ve en görünür kısmı kadın cinayetleri belki de. Başta yaşama hakkımız olmak üzere birçok hakkımız elimizden alınıyor. Bazı günler Türkiye’nin her yerinden kadınların öldürüldüğü haberleri geliyor. Bu durum politik. İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı, tek bir kişinin kararıyla çekilindi. Bunun akabinde biz kadın cinayetlerinin artacağı korkumuzu dile getirdik. Kadın cinayetlerine baktığınızda çoğu zaman kadınların hayatlarına dair en basit kararları akabininde yaşanıyor. Çocukların evlendirilmesinden eğitim hakkının gasp edilmesine, bedenimizle ilgili hakları alamama halimize ve gittikçe tarikatçı bir yaklaşımla laiklikten uzaklaşan eğitime kadar neresinden tutsanız ülke gerçekten elimizde kalıyor.
Bugün kadın hareketi ne durumda?
C.K.E.: Kadın hareketi tüm dünyada özellikle 90’lardan sonra güçlü bir şekilde sesini duyuran bir hareket. Ama insanlık tarihine baktığınızda kadınlar bütün devrimlerin içinde yer almış, hatta başı çekmiş. 90’lar sonrasında ise kadın hareketinin öncülük ettiği çok önemli yasal değişiklikler oldu. İstanbul Sözleşmesi ile belki de bu süreci taçlandırdık diyebiliriz; medeni haklarımızda çok ileri kazanımlar elde ettik. Ancak son yıllarda rüzgâr tersine dönmeye başladı. Kadın hareketinin mücadelesiyle kazanılan birçok hakkın aleyhine, tarikatçı diyebileceğimiz gerici grupların sesinin yükseldiğini ve bunun devlet nezdinde karşılık bulduğunu gördük. Yeniden silkinip ayağa kalkmak, kadın hareketinin gücünü tekrar göstermek için birleşik bir kadın hareketi yaratmak zorundayız.
|
|
Sude Dohman: Özellikle genç kadınlar nezdinde iktidarın meşruiyetinin sorgulandığı bir dönemdeyiz. Bu meşruiyeti sağlamak için çeşitli baskı yöntemleri devreye sokuluyor. Ama şimdi daha birlikteyiz; çünkü baskının arttığını biliyoruz, yaşıyoruz. Yaşam ve özgürlük mücadelesini sürdürmeye çalışıyoruz. Birlikte daha güçlüyüz.
Siz gençlik hareketinin de içindesiniz. 19 Mart sonrasında gençlikte de büyük bir hareketlilik görüyoruz. Gençlik hareketinde kadınların, kadın hareketinde gençlerin yerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
S.D.: Gençlik hareketinde kadınlar hiçbir zaman edilgen olmadı; her zaman en ön safta, en atılgan biçimde yer aldılar. Barikatın arkasında da önünde de kadınlar var. Kadın hareketinde de hiç olmadığı kadar öfkeliyiz; çünkü sadece kadın olduğumuz için değil, bu ülkede genç olduğumuz için de ayrı sorunlar yaşıyoruz. Asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte genç işçiler ve öğrenciler için çok ağır bir tablo var. Hem okumaya hem yaşamaya çalışıyoruz. Mücadele ettiğimiz alanlar sadece üniversiteler ya da yaşadığımız yerler değil. Çalıştığımız alanlar da dahil olmak üzere her yerde öfkeliyiz. Bu yüzden sokaktayız. Bunu 8 Mart’larda, 25 Kasım’larda ve başka pek çok alanda görüyoruz. Gençlik ve kadın hareketleri bugün toplumsal muhalefetin öncü pozisyonunda.
Tek Adama Karşı Çok Kadın
Büyük Kadın Mitingi’ne kadınları hangi sözlerle çağırmak istersiniz? Kadınlar Ankara’da neyi haykıracak?
C.K.E.: Hep birlikte haklarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz. Buradan hep birlikte güçlenerek çıkacağımıza inanıyoruz. Sen yoksan bir eksiğiz.
S.D.: Tüm kazanılmış haklarımıza yönelik baskı ve şiddet politikalarına karşı, tek adama karşı çok kadın olduğumuzu göstermek için tüm kadınları 10 Ocak’ta Ankara’daki kadın mitingine çağırıyoruz.
Birgun
Bunlar da ilginizi çekebilir
T.Hatimoğulları, "Öz Savunma Yaşatır" kampanyası
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Halkların Demokratik Kongresi tarafından gerçekleştirilen "Öz Savunma Yaşatır" başlıklı kampanyanın deklarasyonuna katıldı.
2 hafta önceKadınlar Ankara’da Buluştu!
Kadınlar, sabahın erken saatlerinde Ankara Atatürk Kültür merkezi önünde buluşmaya başladı. Buradan tüm kortejler büyük bir coşkuyla Tandoğan meydanına doğru yürüdüler.
3 hafta önceJINNEWS çetelesi: 2025’te 297 kadın katledildi
INNEWS’in derlediği şiddet çetelesine göre, 2025’te en az 297 kadın ve 29 çocuk katledildi; 191 kadın ve 28 çocuk ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi
1 ay önce





Yargıtay'da kaybolan dosya ile Gürsel Tekin'in alakası var?