Bugun...



1 Mayıs 1977 Katliamı'nda yitirilenler Kazancı yokuşu'nda anıldı

1 Mayıs 1977 Katliamı'nda yaşamını yitirenler Kazancı Yokuşu'nda kırmızı karanfillerle anıldı. Katliamın tanıklarından 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, "O gün buraya panzerler yığılmasaydı, o gün polis engel olmasaydı belki arkadaşlarımızı kurtarabilirdik. 34 canımız yaşamını yitirmezdi" dedi

facebook-paylas
Güncelleme: 29-04-2017 04:22:47 Tarih: 28-04-2017 18:22

1 Mayıs 1977 Katliamı'nda  yitirilenler Kazancı yokuşu'nda anıldı

1 Mayıs 1977 Katliamı'nda  yitirilenler Kazancı yokuşu'nda anıldı


1 Mayıs 1977'de Hayatını Kaybedenler Kazancı... by haberler


1 Mayıs 1977 by y_kizilirmak78

1 Mayıs 1977 Katliamı'nda yaşamını yitirenler Kazancı Yokuşu'nda kırmızı karanfillerle anıldı. Katliamın tanıklarından 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, "O gün buraya panzerler yığılmasaydı, o gün polis engel olmasaydı belki arkadaşlarımızı kurtarabilirdik. 34 canımız yaşamını yitirmezdi" dedi.

 

78'liler Girişimi, Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşil ve Sol Parti, 1 Mayıs 1977 Katliamı'nda yaşamını yitirenleri Taksim'de bulunan Kazancı Yokuşu'nda karanfillerle andı. "1 Mayıs 1977 katliamını unutmayacağız Taksim Meydanı'ndan vazgeçmeyeceğiz" yazılı pankart açan kitle, katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıdı. "Yaşasın 1 Mayıs", "Direne direne kazanacağız", "Katiller hesap verecek" sloganlarının atıldığı anma etkinliğinde ortak açıklamayı 78'liler Girişimi İstanbul Sözcüsü Yunus Bircan okudu.

 

Bircan, Taksim'in taşına toprağına, ağaçlarına, eski Sular İdaresi duvarlarına milyonların özgürlük şarkılarının sindiğini söyledi.

 

'MOSKOVA'DA KIZIL MEYDAN İSTANBUL'DA TAKSİM MEYDANI...'

 

Bircan, "Taksim’de, Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs 1977'de 34 arkadaşımız katil muktedirler ve cuntacı asker-sivil zümrenin, kahrolası alçak politikaları gereğince katledildiler. Arkadaşlarımızın kanları bu meydanlarda aktı, Kazancı Yokuşu’nda aktı" dedi.

 

Taksim'in kamusal bir alan bir özgürlük alanı olduğuna değinen Bircan, "Moskova'da Kızıl Meydan, Pekin'de Tiananmen Meydanı, Paris'te Concorde Meydanı, Venedik'te San Marco Meydanı, New York'ta Times Meydanı ve İstanbul'da Taksim Meydanı böyle meydanlar için başta gelenleridir. Modern zamanların kamusal alanları bu gibi alanlardır" dedi.

 

'KAPALI KAMUSAL ALANLAR İNŞA ETMEK İSTİYORLAR'

 

"Taksim Meydanı kaybetmek ne demektir?" diye soran Bircan, "Gerici değerlerini ve sembollerini egemen kılmak istiyorlar. Topçu Kışlası tipi alışveriş merkezi, camii ve külliye siyasetini, Taksim'den çevreye doğru yaymak istiyorlar. Yenikapı Alanı üzerinden gerçekleştirdikleri büyük bir kent, toplum ve tarih suçunu gizlemek istiyorlar. Dünyasallaştırıcı, özgürleştirici kamusal alanları tasfiye etmek, 'kapalı' kamusal alanlar inşa etmek istiyorlar. Aslında 20'nci yüzyılın başından kalma Topçu Kışlası rövanşizmini kazanmak istiyorlar. Özgürlük ve emek güçlerinin görünürlüğünü, kamu sağlığını, buluşmasını, dayanışmasını, moral ve isteklerini iradelerinin yenilenmesi koşullarını yok etmek istiyorlar" dedi.

 

'KAZANCI'YA KONULAN BOMBA ŞANS ESERİ PATLAMADI'

 

Bircan'ın ardından konuşan katliamın tanıklarından 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, katliam günü yaşananları hatırlattı. Kazancı Yokuşu'na işaret eden Can, alanın polis panzerleriyle kapatıldığını ve polisin alanda toplananları kurşun yağmuruna tuttuğunu söyledi. Yaralı arkadaşlarını hastaneye götürmelerinin polislerce engellendiğini dile getiren Can, "Kazancı Yokuşu'nda, şu meydanda arkadaşlarımızın bir kaçı kurşunlardan ama çoğu boğularak, can çekişerek hayatını kaybetti. O gün buraya panzerler yığılmasaydı, o gün polis engel olmasaydı belki arkadaşlarımızı kurtarabilirdik. 34 canımız yaşamını yitirmezdi" dedi.

 

Katliamın faillerinin belli olduğunu söyleyen Can, “78'liler Girişimi'nin yaptığı çalışmalar sonucunda katliamda İstanbul Emniyeti'nin, MİT'in, Özel Harbin sorumlu olduğunu vurguladı. Kazancı Yokuşu'na bir bomba konduğunu ancak şans eseri patlamadığına dikkat çeken Can, o günden bu yana yaşanan katliamları hatırlattı. Can, hiçbir katliamın sorumlularının yargılanmadığını vurguladı. Türkiye'nin katliamlar ülkesi olduğunu dile getiren Can, faillerin yargılanması için mücadele edeceklerini kaydetti.

 

'MÜCADELE ETMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

 

Can'ın ardından söz alan EHP Genel Sekreteri Emre Öztürk de yaptığı konuşmada, kanlı 1 Mayıs'ın ardından genç neslin işçi mücadelesinin bayrağını devraldığını kaydetti. Öztürk, "Onların anısına sahip çıkıyoruz. Mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz" dedi.

 

Konuşmaların ardından katliamın gerçekleştiği Kazancı Yokuşu'na, katliamda hayatını kaybedenlerin anısına karanfil bırakıldı.




Kaynak: dihaber

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 1213 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Emek Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI