Bugun...



1 Mayıs çağrıları: Hayır’ını al da gel

İstanbul, Adana ve Ankara’daki 1 Mayıs kutlamaları için çağrılar yapıldı. Tüm toplumsal kesimlere “Hayır’ını al da gel” çağrısında bulunan tertip komiteleri, HDP, HDK ve kadın platformları, “Hayır biz kazandık” diyerek, alanlarda olacaklarını kaydetti.

facebook-paylas
Güncelleme: 28-04-2017 04:14:17 Tarih: 27-04-2017 11:56

1 Mayıs çağrıları: Hayır’ını al da gel

1 Mayıs çağrıları: Hayır’ını al da gel

İstanbul, Adana ve Ankara’daki 1 Mayıs kutlamaları için çağrılar yapıldı. Tüm toplumsal kesimlere “Hayır’ını al da gel” çağrısında bulunan tertip komiteleri, HDP, HDK ve kadın platformları, “Hayır biz kazandık” diyerek, alanlarda olacaklarını kaydetti.

 

İSTANBUL’DA HDK VE HDP’DEN BAKIRKÖY ÇAĞRISI

 

Halkların Demokratik Kongresi (DTK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), 1 Mayıs Bayramı’na ilişkin Beyoğlu'nda bulunan HDP İstanbul il binasında basın toplantısı düzenledi.

 

HDK İstanbul İl Eşsözcüsü Şamil Altan, bu yılki 1 Mayıs'ın "tek adam diktatörlüğünün hileli ve gayrimeşru bir şekilde kabul ettirilmeye çalışıldığı” bir süreçte kutlanacağını söyledi. Altan, şunları kaydetti: "OHAL'e, KHK'lere, bir gecede haksız hukuksuz şekilde işimizden, geleceğimizden olmaya, her gün yüzlercemizin iş cinayetlerinde katledilmesine, sigortasız, sendikasız düşük ücretle, güvencesiz çalışmaya, işsizliğe, yoksulluğa, kıdem tazminatlarımızın gaspına, grevlerimizin yasaklanmasına, kadın, çocuk göçmen işçilerin köylerinden kopup gelen yoksulların üç paraya günde 12-14 saat hoyratça çalıştırılmasına, taşeron ve kiralık işçi düzenine, zorunlu bireysel emeklilik sistemi ile ekmeğimizden biraz daha çalınmasına, kentlerimizin başına yıkılmasına, Kürt halkının siyasi iradesi olan belediyelerin gasp edilip kayyumlar eli ile işçi kıyımı yapılmasına, siyasi temsilcilerinin vekillerin hapsedilmesine 'Hayır’."

 

16 Nisan referandum sonrası hükümetin ilk icraatının OHAL'i üç ay daha uzatmak olduğuna dikkat çeken Altan, yeni KHK'ler ve işten atmaların beklediğini, kıdem tazminatlarının fona aktarılması için adımlar atıldığını söyledi. Altan, "Sınırötesi operasyon gündemde. 'Hayır' diyenlere dönük gözaltılar başladı. OHAL'in neler getirdiğini 20 Temmuz'dan beri yaşayarak biliyoruz, şimdi de dayatılan anayasa değişikliği OHAL'i olağan hale getirecek" dedi.

 

Altan'ın ardından konuşan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Mustafa Avcı, gerekçe ne olursa olsun 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının engellenmesini kınadığını söyledi. Taksim Meydanı'nın mutlaka emekçilerin olacağını söyleyen Avcı, "Savaşçı zihniyet tutumunu sürdürüyor. Newroz alanları gösterdi ki çökertme boşa çıkmıştır. Bu ülke savaşlardan çok çekti. Bu savaşçı zihniyete karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. Referandum sonucuna da değinen Avcı, yüzde 49'luk motivasyonla “tek adama” karşı bir duruşla 1 Mayıs'ın kutlanacağını belirtti.

 

Avcı konuşmasını şöyle sürdürdü: "İşçinin, emekçinin yanında olacağız dayanışmamızı göstereceğiz. Şunu net olarak söylüyoruz bu ülkedeki temel iki sorun; Kürt sorunu ve demokratikleşme sorunudur. 1 Mayıs'ta işçilerle, emekçilerle hak ihlallerine, katliamlara, yıkımlara, savaşa karşı bir arada olacağız. Ülkede de yönetememe krizi var. İşsizler ordusu büyüyor. Her açıdan kriz üreten bu yönetimin bir an önce ülkenin başından gitmesini istiyoruz. 'Hayır' biz kazandık kararlılığıyla kitlemizi 1 Mayıs'a Bakırköy saat 11.00'de Pazar Alanı'na çağırıyoruz."

 

ADANA TERTİP KOMİTESİ: HAYIR’INI AL DA GEL

 

Adana 1 Mayıs Tertip Komitesi, 1 Mayıs İşçi Bayramı Günü nedeniyle “OHAL/KHK Rejiminde Referandumdan 1 Mayıs’a; Sömürüye, Yoksulluğa, Güvencesizleştirmeye, Savaşa, Faşizme Hayır” şiarıyla Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünden Uğur Meydanı'na düzenlenecek yürüyüşe katılım çağrısında bulundu. DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği'nde yapılan toplantıya çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

 

Toplantıda konuşan DİSK Çukurova Bölge Temsilci Yaşar Gündoğdu, miting için valilikten izin alındığını belirterek, OHAL'e, KHK'lere ve "Tek adam rejimi"ne karşı alanlarda olacaklarını söyledi. Kıdem tazminatının gasp edilmesi ve taşeron çalışmaya karşı 1 Mayıs alanında yerlerini alacaklarını ifade eden Gündoğdu, herkesi "Hayır’ını al da gel” çağrısında bulundu. Gündoğdu, “Haydi hep beraber birlik olarak dayanışmayı güçlendirmeye ve mücadelemizi büyütmek için 1 Mayıs alanlarına. Yaşasın işçilerin birliği; halkların kardeşliği. Yaşasın işçilerin sınıfının Uluslararası birlik ve dayanışması. Yaşasın 1 Mayıs” diyerek toplantıyı bitirdi.

 

ANKARA KADIN PLATFORMU: HAYIR KABUL ETMİYORUZ

 

Ankara Kadın Platformu da, yaklaşan 1 Mayıs dolayısıyla Büro Emekçileri Sendikası 2 Nolu Şube'de toplantı düzenledi. Platform adına konuşan Tülay Korkutan, “Bizler eşitlik, özgürlük, demokrasi için, savaşsız, sömürüsüz, baskısız bir dünyada barış içerisinde, insanca bir yaşam için mücadele eden kadınlarız. Tüm renklerimizle 1 Mayıs işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününde, emeğimiz, kimliğimiz, bedenimiz, haklarımız ve hayatımız için alanlarda olacağız” dedi.

 

Referandum sonuçlarına da işaret eden Korkutan, şunları söyledi: “Bizler, oldubittiye getirilerek açıklanan referandum sonucuyla, kadınların kazanılmış tüm haklarının da, özgürlüğünün de sınırlandırılmak isteyecekleri bir döneme gireceğimizi biliyoruz. Biz kadınların tamamının hayatları, bedenleri, emekleri hakkındaki kararlar tek bir adama 'Emanet' edilmek isteniyor. Ama Hayır! Kabul etmiyoruz.” “Hayır’ımızı büyütmeye devam ediyoruz” şiarı ile mücadeleyi büyütmeye devam edeceklerini belirten Korkutan, 1 Mayıs alanlarına “Gelin hayatlarımızı çalmak isteyenlere ‘Hayır’ diyelim ve bu 'Hayır’ın hayır demek olduğunu herkese, en çok da 1 Mayıs’ta biz kadınları yok sayanlara gösterelim" çağrısında bulundu.

 

Kadınlar, 1 Mayıs Pazartesi günü saat 12.00’da Cebeci’de toplanacaklarını ve saat 13.00’te Kolej Meydanı'nda olacaklarını belirtti.

 

DERSİM SEYİD RIZA MEYDANI'NDA BULUŞACAK

 

KESK Dersim Şubeler Platformu’nda bir araya gelen 1 Mayıs Tertip Komitesi, İşçi Bayramı etkinliğine ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Tertip Komitesi üyesi Süleyman Güler, Dersim’de 1 Mayıs’ın Seyid Rıza Meydanı’nda yapılacağını söyledi. 1 Mayıs’ın geçmişini anlatan Güler, Taksim’de yenilenen yasağı hatırlatarak, verilen kararı kınadı.

 

Dersim halkını 1 Mayıs’ta Seyid Rıza Meydanı’ndaki kutlamaya çağıran Güler, “Taşeron köleliğine ve kamu emekçilerinin iş güvencesinin kaldırılmasına HAYIR demek için, Kıdem tazminatının gaspına HAYIR demek için, Olağanüstü Hal’e, Kanun Hükmünde Kararnamelere ve tek adam rejimine HAYIR demek için, 1 Mayıs’ı, hile-hurda ile dayatılan tek adam rejimine karşı demokrasi için, giderek derinleştirilen ve bizi Ortadoğu’daki çatışmaların ateşine sürükleyen savaş politikalarına karşı barış için, giderek pervasızlaşan emek düşmanlığına karşı emeğin hakları için, emek, barış ve demokrasi için, kadın cinayetlerine HAYIR demek için herkesi 1 Mayıs’ta alanlara çağırıyoruz” dedi.

 

BATMAN TERTİP KOMİTESİ: EMEK GASPINA HAYIR

 

Batman’da düzenlenecek 1 Mayıs İşçi Bayramı mitinginin programı KESK’te yapılan basın toplantısı ile duyuruldu. 1 Mayıs Tertip Komitesi adına açıklamayı okuyan SES Şube Eşbaşkanı Deniz Topkan, emekçilerin sermaye ve siyasi iktidar karşısında elinin kolunun bağlanmasına, emek gaspına 'Hayır' diyeceklerini belirterek, "Yaşanan OHAL uygulamasına çıkarılan KHK darbelerine karşı alanlarda olacağız" dedi.

 

Topkan, merkezi düzeyde 1 Mayıs'a katılım sağlayacaklarını ifade ederek, "Kutlamaya HDP'li milletvekilleri, DBP'li yöneticiler ile sanatçılar Rojda, Servet Kocakaya ve Şerzad katılacak. Barışı, savunan tüm halkımızı 1 Mayıs'ta 16 Mayıs Şehir Stadının önünde saat 11.00'da başlayacağımız kutlamaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.




Kaynak: dihaber

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 737 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Emek Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI