Bugun...



A P Sol Parti Milletvekili Martina Michels: 'Erdoğan sultan edası Türkiye'yi yönetme biçiminden vazgeçmeli'

Avrupa Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Martina Michels, iktidarın muhalefete ve basına yönelik baskı politikalarını "korkunç" olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, AB'ye yönelik sarf ettiği, "Siz kim oluyorsunuz da Türkiye'yi yönetmeye kalkıyorsunuz" sözlerine de yanıt veren Michels, "Bunlar Erdoğan'ın klasik çırpınışları. Erdoğan sultan edası Türkiye'yi yönetme biçiminden vazgeçmeli" dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 16-05-2016 02:00:00 Tarih: 15-05-2016 22:50

A P Sol Parti Milletvekili Martina Michels:  'Erdoğan sultan edası Türkiye'yi yönetme biçiminden vazgeçmeli'

Avrupa Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Martina Michels:

'Erdoğan sultan edası Türkiye'yi yönetme biçiminden vazgeçmeli'

 

Avrupa Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Martina Michels, iktidarın muhalefete ve basına yönelik baskı politikalarını "korkunç" olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, AB'ye yönelik sarf ettiği, "Siz kim oluyorsunuz da Türkiye'yi yönetmeye kalkıyorsunuz" sözlerine de yanıt veren Michels, "Bunlar Erdoğan'ın klasik çırpınışları. Erdoğan sultan edası Türkiye'yi yönetme biçiminden vazgeçmeli" dedi.

 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Türkiye'ye vizelerin kaldırılması için 4 Mayıs 2016'da tavsiye kararı aldı. Bu tavsiye kararı tarihi bir nitelik taşısa da bu karar sadece ilk adım niteliğinde. Türkiye'den AB ülkelerine giderken vizenin kaldırılması için AB üyesi ülkelerin ve Avrupa Parlamentosu'nun (AP) onayı gerekiyor. Çünkü, Türkiye'nin AB tarafından daha önce talep edilen 72 maddelik yasal değişiklik talebinin sadece 67'si yerine getirilmiş durumda. Bu 5 maddede özellikle AB tarafından yakından takip edilen, "terörle mücadele", "kişisel verilen toplanması ve korunması", "yolsuzlukla mücadele", "AB polis teşkilatı EUROPOL ile işbirliği" ve "suçluların iadesi konularını" içeriyor. AP, Türkiye'nin Haziran sonuna kadar bu değişikleri yapması halinde vizenin kalkabileceğini belirtirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplumsal muhalefeti sindirmek amacıyla kullandığı TMK'yi değiştirmeme ısrarı ise vize muafiyetinin başka bahara kaldığının göstergesi.

 

'Gidişat korkunç'

 

Avrupa Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Martina Michels, Avrupa Birliği'nin vize serbestisi için talep ettiği değişikleri Türkiye'nin yapmadığı takdirde Türkiye'ye yönelik vizenin kalkmasının mümkün olmadığını söyledi. AKP'nin Türkiye'de çok tehlikeli bir politika yürüttüğünü belirten Michels, AKP'nin yürüttüğü politikanın Türkiye'deki güçlerin, halkların, toplumların birleşimini değil, halkları birbirinden ayrışımını sağladığını söyledi. Özellikle muhalefet partilerinin haklarının kısıtlanmasının, HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması yönündeki girişimlerin çok tehlikeli olduğunu söyleyen Michels,"Muhalefetin özgürlük haklarının ve basın özgürlüğünün kısıtlanması, muhalefet partilerinin haklarının kısıtlanması, gazetecilerin tutuklanması gibi girişimler bizi endişelendiriyor. AKP'nin yaptığı politikalar korkunç boyutta. Türkiye'de AKP'nin HDP'ye yönelik ürettiği politikalar dokunulmazlıklar kaldırılması süreci ile attığı adımlar gidişatın çok korkunç boyutlara ulaşacağının göstergesi" dedi.

 

'AB'nin sessizliği kabul edilebilir değil'

 

Avrupa'nın AKP'nin yürüttüğü hak ihlallerine yönelik politikalara sessiz kalmasını "utanç" olarak değerlendiren Michels, AB'nin sessizliğinin kabul edilebilir olmadığını söyledi. AB'nin sessizliğe bürünmesinin ana sebebi mülteciler sorunu olduğunu söyleyen Michels, " AB sınırlarını zorlamamaları ve yeni mültecileri kabul etmek istemediği için Türkiye'nin bütün hak ihlallerine sessiz kalmak girişiminde" dedi.

 

'AB bu sorunu dayanışma içinde çözmeliydi'

 

AB'nin kendi içinde mülteciler konusunda ortak bir konsept üzerine anlaşma sağlayamadığını söyleyen Michels, şuana kadar üretken ve çözümcül yol alınamadığını söyledi. Kendi ödevlerini yapmayan AB'nin Türkiye'ye mahkum kaldığını belirten Michels, "AB, sorunu kendi içinde dayanışma temeli içinde çözüm üretmektense Türkiye üzerinden bu sorunu çözmeye çalışıyor" diye konuştu.

 

'Türkiye'ye yönelik vize serbestini kaldırmak söz konusu olamaz'

 

Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki yeni süreci de değerlendiren Michels, AB ülkesi üyelerinin devlet başkanlarının Erdoğan ve AKP ile yaptığı anlaşma AP'nin onayına gerek duymaksızın yürürlüğe girdiğini ancak vize konusunda AB'nin ve AP'nin onayını almak gerektiğini söyledi. AB'nin Türkiye'ye ilişkin vize serbestisinin sağlanması için 72 ayrı kriter belirlediğini hatırlatan Michels, 72 şartın sadece bazılarının Türkiye tarafından yürürlüğe girdiğini ancak bir kısmının hayata geçirilmediğini söyledi. "Türkiye gerekli olan kriterleri yerine getirmesi gerekiyor" diyen Michels, "Bunlar yapılmadan vize serbestisi konusunda Türkiye'ye yönelik vize serbestini kaldırmak söz konusu olamaz. Türkiye'nin bu konuda AB'yi tehdit etmemesi yönünde büyük bir eğilim var" dedi.

 

'Erdoğan sultan edası Türkiye'yi yönetme biçiminden vazgeçmeli'

 

Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda AB'deki sol partilerin de seslerini daha fazla yükseltmeleri gerektiğini belirten Michels, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB'ye yönelik sarf ettiği, "Siz kim oluyorsunuz da Türkiye'yi yönetiyorsunuz. Bizi siz mi yönetecekseniz" minvalindeki sözlerini de, "Her şeyden önce bu Erdoğan'ın klasik çırpınışları" diye yorumladı. "Erdoğan bir sultan edası ile Türkiye'yi yönetme biçiminden vazgeçmeli" diyen Michels, "AB'nin Erdoğan'a ihtiyacı var Erdoğan'ın da AB'ye ihtiyacı var. Bizim bu süreçte Türkiye'ye bilgi aktarmamız lazım bu süreç olumlu gitmezse kaybedenler Türkiye olacak, Kürtler olacak, gazeteciler olacak" dedi.




Kaynak: DİHA

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 1140 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Dünya Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI