Bugun...



Amed Sur’a akıyor, polis saldırısı ve direniş sürüyor

Diyarbakır’da güvenlik güçleri, Sur’a girmek isteyenlere biber gazı ve toma ile saldırdı. Polisin saldırısına rağmen halk, Ofis'e çıkan caddelerden Sur'a yürümeye çalışıyor. Bağlar'da halk, HDP ve DBP ilçe örgütlerinin önünde toplandı.

facebook-paylas
Tarih: 02-03-2016 17:10

Amed Sur’a akıyor, polis saldırısı ve direniş sürüyor

Amed Sur’a akıyor, polis saldırısı ve

direniş sürüyor

Diyarbakır’da güvenlik güçleri, Sur’a girmek isteyenlere biber gazı ve toma ile saldırdı.
Polisin saldırısına rağmen halk, Ofis'e çıkan caddelerden Sur'a yürümeye çalışıyor.
Bağlar'da halk, HDP ve DBP ilçe örgütlerinin önünde toplandı.

Kayapınar halkı, Rojava Parkı'nda toplandı, parkın etrafında TOMA'lar konumlandırıldı. Gaziler Halk Meclisi önünde toplanan yurttaşlar da Park Orman'da bulunan kitle ile birleşmek için yürüyüşe geçti.

KAYAPINAR

 

Rojava Parkı'nda ise Sur'a yürümek için binlerce kişi toplandı. Sur direnişine destek veren sloganlar atan kitle yeni katılımlarla her geçen an daha artıyor. "PKK halktır halk burada" ve "Bijî berxwedana Sûrê" sloganlarını atan kitlenin bulunduğu parkın etrafına ise TOMA'lar konumlandırıldı. Halkın Dicle Kent Bulvarı'ndan Sur'a yürüyecek. Öte yandan Gaziler Halk Meclisi önünde toplanan yurttaşlar da Park Orman'da bulunan kitle ile birleşmek için yürüyüşe geçti.

BAĞLAR

Surda süren kuşatmamayı kırmak amacıyla merkez Bağlar ilçesinde HDP ve DBP ilçe örgütleri önünde toplanan yüzlerce yurttaşın bekleyişi sürerken, çevre köylerden de yurttaşlar yürüyüşe katılmak için gelmeye devam ediyor. HDP Milletvekili Mahmut Toğrul ve İmam Taşçıer'in de aralarında bulunduğu yurttaşlar ilçe binasında diğer mahallelerden gelecek yurttaşlarla yürüyüşe geçecek.

YENİŞEHİR

Yenişehir ilçesinde ise DTK önünde toplanan yüzlerce kişi Sur'a doğru yürüyüşe geçti. "Bijî berxwedana Sûrê", "Amed isyandır Sur'a selamdır" ve "Bijî Serok Apo" sloganları ve alkışlarla yürüyen halka devlet güçleri gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırdı. Halk saldırılara taşlarla karşılık verdi. Çatışmalara ilçe geneline yayıldı.

 

OFİS’TE ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki ablukayı kırmak amacıyla Yenişehir ilçesinde yurttaşlar toplandı. DTK önünde toplanan binlerce kişi slogan ve alkışlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Halkın yürüyüşe geçmesi üzerine polis halka, tazyikli su ve gaz bombaları ile saldırdı. Bunun üzerine öz savunmasını alan kitle polise taşlarla karşılık verdi. Kitle Gevran Caddesi'ni trafiğe kapatarak "Her yer sur her yer direniş" sloganlarıyla direnişe geçti.

URFAKAPI'DA POLİS SALDIRISI

Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda toplanan binlerce kişi, Urfakapı'ya doğru yürüyüşe geçti. Polis tazyikli su ve biber gazıyla kitleye saldırırken geri adım atmayan binlerce kişi sloganlarla direnişe geçti. Bir süre burada direnişe geçen kitle, saldırılara rağmen bölgedeki direnişi devam ediyor.

 

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek ve DTK Eş Başkanı Hatip Dicle çağrısı üzerine bugün saat 16.00’da Diyarbakır’ın Yenişehir, Bağlar, Kayapınar ilçelerinde toplanan insanlar, Sur’a yürümeye başladı.

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Diyarbakır'ın Sur ilçesine girmek isteyen gruba polis müdahale etti. Sur’da 92 gündür uygulanan sokağa çıkma yasağının kaldırılması talebiyle bugün yürüyüş düzenleniyor.

 

HDP, DBP ve DTK Eş Genel başkanları bugün saat 16:00’da yapılacak yürüyüş için çağrı yapmıştı. Diyarbakır’daki yürüyüşe katılmak isteyen yurttaşlar birçok ilden yola çıktı.

Müdahaleye rağmen kentin Sur’a açılan sokaklarından Sur’a doğru binlerce kişi yürüyüş yapıyor.

Demirtaş, Dicle, Yüksek ve HDP’li milletvekilleri Dicle Fırat Kültür Merkezi’nde bekleyiş halinde. Sur’a çıkış serbest giriş yasak.

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Sur'a yürüme çağrısının ardından Diyarbakır Valiliği, 6 mahallesinde sokağa çıkma yasağının devam ettiği ilçeye bugün saat 12.00'den itibaren ikamet edenlerin dışında girişleri ikinci bir emre kadar yasakladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nijerya'da 'Sur' açıklaması yaptı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Sur'a yürüyüş açıklaması hakkında konuşan Erdoğan, "Savcılar üzerlerine düşeni yapsınlar. Bölge artık kendine geliyor. Bölge huzur bulmaya başlıyor. Bu operasyonların netice almasından sonra bölgede kentsel dönüşüm, değişim olacak" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sur'a yürüyüş çağrısı yapan Selahattin Demirtaş'ı eleştirdi. Başbakan Davutoğlu, "Demirtaş'ın nasıl halkı teşvik ettiğini herkes biliyor. Nice olaylarda devleti katil tanımladığını biliyor, bunlar Demirtaş'ın sicilidir. Diyarbakır'da provokatif açıklamalarına devam ediyor. Bunların ağzından silahı bırakın sözünü duydunuz mu? Oraya gideceklermiş de yürüyeceklermiş de. Bunların meselesi teröristlerle işbirliği yapmak. İzin vermeyiz, söylediklerimizin ne kadar ciddi olduğunu herkese zamanla görüyor" dedi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Selahattin Demirtaş'ın sokağa çıkama yasağının 92 gündür devam ettiği Sur için yaptığı yürüyüş çağrısı için "Açık bir provokasyondur" dedi. Ala, "Bu provokasyonu yapan da sonuçlarına katlanır" ifadesini kullandı.

Ala, "Nerede çukur varsa, nerede bomba düzeneği varsa, nerede vatandaşlarımızı huzursuz eden terörist baskı varsa orada elbette operasyonlar sürecek" dedi. Efkan Ala'nın, "Provokasyondur, yapan da sonuçların sorumludur" sözlerine Selahattin Demirtaş yanıt verdi. Demirtaş, "İçişleri Bakanı haddini bilmeli. Bize parmak sallayarak geri adım attıracağını sanıyorsa yanılıyor" dedi.

Demirtaş'ın sözleri şöyle: "İçişleri Bakanı haddini bilmeli. Bize parmak sallayarak geri adım attıracağını sanıyorsa yanılıyor. Allah'tan başka kimseden korkumuz yoktur. Bu faşizm karşısında kim korkarsa da, onursuz ve alçaktır. Yürüyüşlerde etrafa zarar veren olursa o provokatördür. Halkımız o tür insanları engellemelidir. Kimse ‘Sur'da insanlar katledilirken Diyarbakır oturuyordu' diyemeyecek. Böyle bir onursuzluk yaşanmayacak."




Kaynak: ANF

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 1103 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER T. Muhalefet Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI