Bugun...



Avrupa-Türkiye(yönetenler)arasında yaşanan “kriz” den

Türkiye ile Hollanda arasında diplomatik kriz Türkiye-Hollanda ilişkilerinde tarihin en büyük diplomatik krizlerinden biri yaşanıyor. Anayasa değişikliği referandumu kapsamında Türk bakanların katılacağı toplantıların iptal edilmesinin ardından Hollanda bu sabah Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının uçuş iznini iptal ettiğini duyurdu. Akşam saatlerinde ise uçuş engellemesine karşı Hollanda'ya karayolu ile giden Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın aracı Başkonsolosluğa 30 metre kala

facebook-paylas
Tarih: 12-03-2017 23:19

Avrupa-Türkiye(yönetenler)arasında yaşanan “kriz” den

Avrupa-Türkiye(yönetenler)arasında yaşanan “kriz” den

 

Bakan Kaya hiçbir AB ülkesine giremeyecek

Hollanda'nın "istenmeyen kişi" ilan ettiği Bakan Fatma Betül Sayan Kaya'nın Schengen'e dahil AB üyelerinin hiçbirine giremeyeceği kaydedildi. Yasak en fazla 10 yıl süreyle uygulanabiliyor.

Hollanda tarafından “istenmeyen kişi” uygulamasına tabi tutularak sınır dışı edilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Schengen anlaşmasına dahil diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerine de giremeyeceği belirtildi.

Türkiye ile Hollanda arasında diplomatik kriz

Türkiye-Hollanda ilişkilerinde tarihin en büyük diplomatik krizlerinden biri yaşanıyor. Anayasa değişikliği referandumu kapsamında Türk bakanların katılacağı toplantıların iptal edilmesinin ardından Hollanda bu sabah Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının uçuş iznini iptal ettiğini duyurdu. Akşam saatlerinde ise uçuş engellemesine karşı Hollanda'ya karayolu ile giden Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın aracı Başkonsolosluğa 30 metre kala durdurularak Rotterdam Büyükelçiliği'ne girmesine izin verilmedi. Reuters Haber Ajansı başkonsolosluğa girişi engellenen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın 'istenmeyen adam' ilan edilerek sınır dışı edilmek üzere sınıra götürüldüğünü iddia etti. Bakan Kaya'nın aracı polis eşliğinde yaklaşık 5 saattir bekletildiği bölgeden ayrıldı. Öte yandan Hollanda polisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya'nın programını takip etmek üzere Rotterdam'a giden bakanlık konvoyundaki bir araç ile TRT ve AA ekibinin bulunduğu araçtakilere kimlik kontrolü yaptı ve ülke dışına çıkarttı. Uygulamaya çok sert tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı "İzindeki Hollanda Büyükelçisi bir süre geri dönmesin!" açıklaması yaptı. İşte yaşananlar

Mevlüt Çavuşoğlu’ndan Hollanda Başbakanı’na:

Sen ne lalesisin bilmiyorum ama…

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’ye, “Sen ne lalesisin bilmiyorum ama bizim ülkemizde lalenin en güzeli var” dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa’da konuştu. Mevlüt Çavuşoğlu, kendisine “Laleleri izlemeye gelebilir ama siyasi toplantı yapmasını istemiyoruz” diyen Hollanda Başbakanı Mark Rutte’ye yanıt verdi. Mevlüt Çavuşoğlu, “Sen ne lalesisin bilmiyorum ama bizim ülkemizde lalenin en güzeli var” dedi.

***

Türk hacker grubundan Hollanda’ya siber saldırı

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Hollanda seyahati sırasında yaşananlara karşı, Türk hacker grubu Cyber Warrior Akıncılar, Hollanda'ya ait pek çok devlet sitesine siber saldırı düzenledi.

Cyber Warrior Akıncılar grubu, Bakan Kaya'nın engellenmesi ve Hollanda'daki eylemlere yönelik polis müdahalesine tepki olarak, yüzlerce Hollanda sitesini hackledi.

Hackledikleri sitelere mesaj bırakan hacker grubu, sitelere Türk bayrağı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resmini koyup "Ey Avrupa, Siz demokrasi insan hak ve özgürlüklerinden bahseder durursunuz ama Büyük Türkiye korkunuz gerçek yüzünüz olan sömürgeci, ırkçı ve faşist haçlı zihniyetinizi ortaya çıkardı. Biz Osmanlı'yız, Biz Türkiye'yiz, Biz Akıncılar'ız" şeklinde mesaj bıraktı.

***

Hollanda Türkleri Konseyinden Türkiye ve Hollanda’ya Mesaj

Hollanda Türkleri Konseyi (HTK), Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağına iniş izni vermemesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın sınır dışı etmesi üzerine Türkiye ve Hollanda arasında yükselen gerilim nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yayınladı.

* T.C. yetkilileri, Hollanda’daki Türk toplumunun kısa ve uzun vadede aleyhine olacak, Hollanda’ya ve Hollandalılara karşı çirkin söylemlerden kaçınmalıdır. Uluslararası ilişkiler ve AB ile ilişkileri de kötü yönde etkileyecek söylem ve eylemlerden kaçınmalı ve ilişkileri gerginleştirmeyi durdurmalıdır. Gerginlikten medet umarak ve romantik milliyetçilik yaparak, Hollanda’daki ve Avrupa’daki ve diğer yerlerdeki Türk toplumunun oylarını evet yönünde kullanıp referandumda oy kullananların oyunu evet çıkartma kurnazlığı ve stratejisi izleyen oy avcılığı yöntemlerini bırakmalıdır. Hollanda’daki Türk toplumunu bu gerginliğin bir parçası yapmamalı ve söylemlerinde Hollanda Türk Toplumunu bu gerginlikten uzak tutmalıdır.

Hollanda’ya…

* Hollanda’daki siyasilerde dahil, 15 Mart genel seçimleri ile ilgili olarak, Türk yetkililerin gerginleştirme politikasının aynısını kendileri de yapmamalıdır. Gerginlikten yararlanılarak oy avcılığı yapmamalıdır.

* Hollanda Hükümeti ve siyasi partileri, Türkiye Cumhurbaşkanı ve ekibinin Hollanda ile ilgili sözlerini, seçim malzemesi haline getirerek, Hollanda’nın da ayrılmaz bir parçası olan Hollanda Türk toplumunu rencide edici ve hassasiyetlerini aşağılayıcı eylem ve söylemlerden kaçınmalıdır.

***

Hollanda Başbakanı: Herkes haddini bilsin

 

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, AK Parti hükümetinin “olayları çığırından çıkarmak için elinden geleni yaptığını” söyleyerek, “Herkes haddini bilsin" dedi. Rotterdam Belediye Başkanı Abutalip ise, Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu'nun “Bakan gelmeyecek” diyerek yalan söylediğini aktardı. 

 

Hollanda hükümeti, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın “istenmeyen kişi” ilan edilerek sınır dışı edilmesi konusunda Türkiye’nin “özür dileyin” çağrısını reddetti.

 

BBC Türkçe’nin haberine göre Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye ile gerilimin yumuşatılmasından yana olduğunu ancak özür dilemeyeceklerini söyledi.

Rutte, katıldığı bir televizyon programında, Türkiye’nin “özür dileyin” çağrısının anımsatılması üzerine “İlişkilerin yumuşatılmasından yanayız. Ama özür dileyerek değil. Deli misin?” yanıtını verdi.

 

‘SERT ÖNLEMLER ALMAYA HAZIRIZ’

 

Dışişleri Bakanı Bert Koenders da, gündemlerinde Türkiye’den özür dileme seçeneği bulunmadığını vurguladı. Hollandalı bakan, Türkiye ile diyalog arayışının sonuç vermemesi halinde “sert önlemler almaya hazır olduklarını” söyledi.

***

Hollanda’ya ve Cizre’ye sokulmayan bakanlar!

 

AK Parti iktidarı, Avrupa ülkelerinin referandum mitinglerine izin vermemesi üzerine kriz çıkardı. “Kendi seçmenlerimizle buluşmamız engelleniyor” diyen AK Parti hükümeti, daha önce HDP’li bakanların Cizre'ye girmesine izin vermemişti. 

Türkiye referandum öncesinde önce Almanya, ardından Hollanda ile “seçim kampanyası yürütmek üzerinden” kriz yaşıyor. Özellikle derinleştirilen krizin son halkası önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda tarafından uçuşunun iptal edilmesi, ardından da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın konsoloslukta miting yapmasına izin verilmemesi oldu. 

Ayrıca Avrupa Birliği (AB) hukuk mevzuatında, başka ülke vatandaşlarının Avrupa’da siyasi propaganda yapması yasaklanmış durumda. Bu durum, AB’ye adayı bir ülke olarak Türkiye tarafından da kabul edildi ve 2008 yılında buna ilişkin bir yasa çıktı. 

YURTDIŞINDA SEÇİM PROPAGANDASI YAPMAK SUÇ

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen’in aktardığına göre, 22 Mart 2008 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5749 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 10. maddesi ile 298 sayılı Kanuna 94. maddesinden sonra gelmek suretiyle eklenen maddeler, yurtdışında ve yurtdışı temsilciliklerinde seçim propagandası yapmanın sınırlarını belirlendi. Şen’e göre, 298 sayılı Kanunun “Yurtdışı seçmenlerin oy verme yöntemleri ve genel ilkeler” başlıklı m.94/A’nın 5. fıkrasına göre, “yurtdışında ve yurtdışı temsilciliklerde seçim propagandası yapılamaz.”

FAŞİZMİ HATIRLAMAK

Hükümet, “Bakanlarımızın kendi toprakları olan konsolosluklara girmesine, seçmenlerimizle buluşmamıza izin verilmiyor, bu faşizmdir” diyerek itiraz ettiği durumun aynısı daha bir yıl önce kendi bakanlarına uyguladı. 7 Haziran seçimleri sonrasında AK Parti’nin tek başına iktidar olmaması üzerine kurulan “geçiş hükümetinde” bakan olarak yer alan HDP Milletvekilleri Ali Haydar Konca ve Müslüm Doğan, HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve beraberindeki bir heyet ile Eylül 2015 tarihinde Cizre’de ilan edilen ilk sokağa çıkma yasağı sonrasında ilçeye girmek istedi. İdil üzerinden Cizre’ye ulaşmaya çalışan heyet, binlerce asker ve polisle ablukaya alınan kente sokulmadı. HDP’nin yüzde 90 oranında oy aldığı ve sonrasında genişletilen yasak ile birlikte yüzlerce insanın hayatını kaybettiği kente alınmamasına yönelik HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş o dönem yaptığı açıklamada, bunun “kabul edilebilir bir yaklaşım olmadığını” belirterek, “baskılara boyun eğmeyeceklerini” kaydetmişti. 

HDP heyeti ve HDP’li bakanlar defalarca engellendi ve yasağın sürdüğü başka ilçelere, “kamu güvenliği” gerekçesiyle alınmadı. 

ENGELLER KARŞISINDA HDP’NİN DİLİNE DÖNDÜLER

Şimdi Hollanda aynı gerekçe ile AK Partili Bakanları Hollanda’ya almıyor. Aile Bakanı Kaya, dün bu yasaklara karşı yaptığı açıklamada, Demirtaş’ın Cizre sınırında yaptığı açıklamaya benzer sözler kullanarak, "Ülkemizin toprağı olan Başkonsolosluğumuza girmemiz engelleniyor. Medeniyetin beşiği, Avrupa’nın göbeği ve yıl 2017. Avrupa’nın her yerinden vatandaşlarımız yanımızda. Onlarla buluşmamızı engelleyen zihniyete teslim olmayacağız. Sadece bir bakan olarak değil, bir Türk vatandaşı ve bir kadın olarak bu hukuksuzluğa asla teslim olmayacağız” açıklamasında bulundu. 

***

Seçilmiş düşman

İrfan Aktan

Almanya ve Hollanda’yla gerçekleştirilen krizin “öngörülmüş” olduğu çok açık. Keza önümüzdeki günlerde Avusturya’yla sırf “Viyana kapıları” söylemini diriltmek için benzer bir krizin yaşanması şaşırtıcı olmaz.

 

***

Avrupa'nın Türkiye'ye anlatmaya çalıştığı uluslararası hukuk- 

 Ayşegül Karakülhancı Duman

Ankara Hükümeti 15 Temmuz'dan bu yana tüm ülkede yaşanılan antidemokratik uygulamaları ve yeni anayasa değişikliği referandumu ile hedeflenen tek adam yönetimini en azından Avrupa'ya karşı manipule edemiyor.

 

 

Erdoğan'dan Hollanda'ya: 

Senin her yerin AB üyesi olsa ne yazar?

Hollanda'yı eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yahu senin her yerin Avrupa Birliği üyesi olsa ne yazar? Sen önce uluslararası hukuku öğren. Demokrasi nedir onu öğren" dedi.

"Nazizm bugün Batı'da ayakta" diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hollanda'ya "Bunun bedelini ödeyeceksin" diye seslendi. Erdoğan Kılıçdaroğlu'na da yüklenerek, "Kemal gidicidir. Zira bu terazi bu kadar sikleti çekmez" dedi.

***

Biz neyin lalesiyiz?

Ümit Kıvanç 

En alçaltıcı ve küçültücüsü ise, herhalde, başka ülkenin yöneticisine “lale” falan denebilmesi. Birçoğumuzun mezar taşına “başkaları adına utanarak yaşadı ve öldü” yazdırılabilir. Sen ne lalesisin? Evet, ne lalesiyiz sahiden?

***

 

Danimarka Başbakanı, Binali Yıldırım’a çağrısını yineledi: Gelme!

Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen, Başbakan Binali Yıldırım’ın yapacağı ziyareti erteleme çağrısını yineledi

Basın açıklamasında Lars Lokke Rasmussen: “Bu geziyi Hollanda’da yaşanan saldırılardan bağımsız düşünemeyiz” dedi. Reuters’ın haberine göre Danimarka Başbakanı, “Daha önce de Türk mevkidaşıma erteleme talebimi ilettim” sözleriyle çağrısını yinelediğini açıkladı.

 
 



Kaynak: Ajanslar

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 1021 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Güncel Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI