Bugun...



Çiftçi borca çalışıyor

Öldürülüşünün 38. yılında Akın Özdemir anısına düzenlenen “Toplumcu Gözle Tarım Reformu” konferansında Yrd. Doç. Dr. Nevzat Evrim Önal, “Türkiye çapında işletmelerin borçlarını gösteren sektörel kredilere baktığımızda en yaygın borçlanma tarımda yaşanıyor” dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 18-12-2016 20:18:34 Tarih: 18-12-2016 20:16

Çiftçi borca çalışıyor

Çiftçi borca çalışıyor

Yrd. Doç. Dr. Nevzat Evrim Önal, “Türkiye çapında işletmelerin borçlarını gösteren sektörel kredilere baktığımızda en yaygın borçlanma tarımda yaşanıyor” dedi.

Öldürülüşünün 38. yılında Akın Özdemir anısına düzenlenen “Toplumcu Gözle Tarım Reformu” konferansının açılış konuşmasını yapan Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Ülkede uygulanan neoliberal politikalarla kırsal alanların geri bırakıldığını ve şirketler yararına düzenlenen tarım politikaları ile yoksulluğa mahkûm edildiğini söyledi.

Tarımı büyük şirketlerin kontrolüne geçirmek için yıllardır uygulanan bu politikalar karşısında üretimden kopan köylülerin kent varoşlarını oluşturduğunu kaydeden Karademir, “Kırsalı kapitalist piyasa mekanizmasına göre düzenlemek için bilerek hizmet götürmeyen, küçük aile çiftçiliğini dört bir yandan kuşatan bu yağma düzenine dur demek zorundayız. Kırsala eğitim hizmeti bile götürmeyen, kırsaldaki çocukları tarikat yurtlarına mahkum eden bu karanlık politikalardan vazgeçilmelidir. Yakın zamanda ilçemiz Aladağ’da kaybettiğimiz gencecik yavrularımızı unutmamalıyız” diye konuştu.

 

TÜMER: “HEP BİRLİKTE AYDINLIK GELECEK İÇİN MÜCADELE VERELİM”

Konferansa katılan CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ise Ziraat Mühendisliği Fakültesi Öğrencisi Dicle Ayaz’ın ‘Küçükken karanlıktan, büyüdükten sonra aydınlıktan korkar olduk’ cümlesini onaylayarak “Alışkanlıklarla, şartlanmışlıklarla, zorla öğretilmişliklerle artık aydınlık bizi rahatsız etmeye başlıyor. Çok doğru” dedi

ÇİFTÇİ, BÜYÜK ŞİRKETLERE VE TÜCCARLARIN İNSAFINA TERKEDİLDİ

Piyasadaki fiyat dalgalanmalarının ana nedeninin tarım politikalarındaki liberalleşme olduğunu belirten Önal konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Çiftçi ürün fiyatlarında büyük şirketlere ve onların emrindeki tüccarların insafına terkedildi yıllardır. Bakın bir, iki örnekle somutlayalım. 2002 yılında 1 kg mısır ile 0,20 lt mazot alabilen çiftçi 2015 yılında 0,17 lt mazot alabildi. 2002 yılında 1 kg pamuk ile 0,73 lt mazot alabilen çiftçi 2015 yılında 0,33 lt mazot alabildi. Benzer durum birçok ürün geçerli. Büyük bir değişim olarak adlandırdıkları havza bazlı desteleme ile var olan sorunun yaratıcıları yarattıkları bu sorundan şikayetçi oluyorlar.” 

 

 




Kaynak: ABC gazetesi

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 901 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Ekonomik Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI