Bugun...



Cizre direniş eylemleri büyümeye devam ediyor

İstanbul ve İzmir'de yapılan Cizre katliamını protesto eylemlerine polis saldırdı. Galatasaray'da Cizre katliamını protesto etmek isteyen kitleye polis saldırdı. İstanbul'da 17 kişi gözaltına alınırken, atılan plastik mermi nedeniyle çok sayıda kişi yaralandı. İzmir ise 49 kişi gözaltına alındı.

facebook-paylas
Tarih: 08-02-2016 22:13

Cizre direniş eylemleri büyümeye devam ediyor

Cizre direniş eylemleri büyümeye devam ediyor

►İstanbul ve İzmir'de yapılan Cizre katliamını protesto eylemlerine polis saldırdı. Galatasaray'da Cizre katliamını protesto etmek isteyen kitleye polis saldırdı. İstanbul'da 17 kişi gözaltına alınırken, atılan plastik mermi nedeniyle çok sayıda kişi yaralandı. İzmir ise 49 kişi gözaltına alındı.

Cizre’de yaşanan katliam haberinin duyulması üzerine başlayan eylemlere karşı İzmir ve İstanbul’da saldırı gerçekleştirilirken, Ankara’da BM önünde oturma eylemi ve Sakarya Caddesinde de uzun süreli eylemler başladı.

 

Kürdistan'da devlet güçlerince gerçekleştirilen katliamları kınamak ve Botan ve Amed'de yaşanan direnişe destek vermek amacıyla DBP Dersim İl Örgütü öncülüğünde Sanat Sokağı'ndan bir araya gelindi. Yürüyüşe çok sayıda parti ile kurum temsilcileri katıldı. "Zulme karşı direnişe sahip çık" pankartının ardından yürüyüşe geçen kitle "Direne direne kazanacağız" ve “Şehit Namirin" sloganları atarak belediye binası önüne kadar yürüdü. Kitle adına konuşan DBP Dersim İl EşBaşkanı Soner Öz, Amed ve Botan'da gerçekleştirilen direnişi büyütmenin gereklilliğine işaret etti.

 

Cizre ve Sur halkının tarihi direnişine tank top ve roketlerle saldıran devlet güçlerinin karşısında diz çökmeyen Kürt halkının katledildiğini belirten Öz, devletin bu direniş karşısında son olarak bodrumda bulunan onlarca kişinin yakılarak infaz edildiğini söyledi. Tek çarenin Kürtlerin taleplerini kabul etmek olduğuna işaret eden Öz, bunun içinde Cizre direnişinin büyütülmesi gerektiğini de belirterek, "Bodrumdan gelen çağrıyı ciddiye almak, günün önemini kavramak, direnişi Kürdistan, Türkiye ve tüm dünyada yükseltmek boynumuzun borcudur" dedi.

 

'Dersim'deki sol, sosyalist ve emek güçleri sessizliğini bozmalıdır'

Ardından konuşan HDP Dersim milletvekili Alican Önlü ise, Dersim'in daha önce yaşadığı katliamları da hatırlayarak içerisinde bulunan sol, sosyalist ve emek hareketinin yaşanan bu katliamlara olan sessizliğini bozması gerektiğini belirterek, herkesin bu direnişe destek vermesini ve susmamasını istedi.

 

Kitle atılan "Bijî berxwedane Sur û Cizirê" sloganlarının ardından eylemi sonlandırdı.

 

HAKKARİ

 

HDP ve DBP Hakkari İl örgütleri, Cizre’de yaşanan vahşeti Hakkari Belediyesi önünde düzenlediği basın açıklamasıyla kınadı. Açıklama da konuşan HDP Hakkari İl Eş Başkanı Metin Besi, demokratik kamuoyunun tüm çabalarına rağmen Cizre’deki devlet vahşetinin engellenemediğini belirterek, katliamı kınadı. Colemerg Halk İnisiyatifi de vahşete karşı 2 günlük hayatı durdurma eylemleri düzenleyeceğini duyurdu.

 

 

ANKARA

 

Cizre'de 30 kişinin devlet güçleri tarafından gerçekleştirilen katledilmesi Ankara'da da protesto edildi. HDP Ankara İl Örgütü ve HDK Ankara Meclis'i tarafından Cizre'deki katliama karşı akşam saatlerinde yürüyüş çağrısı yapıldı. Çağrıya karşı bir grup HDP Ankara İl Örgütü önünde toplandı. "Cizre'de bir bodrum katında insanlık katledildi" pankartı açan kitle, "Katil devlet hesap verecek" sloganıyla yürüyüşe geçti. Grup, Mithatpaşa Caddesi'ni bir süre trafiğe kapatarak, Yüksel Caddesi'ne ulaştı.

 

'Boyun eğmediniz, sizlerle gurur duyuyoruz'

 

Yüksel Caddesi'ne ulaşan kitle "Soğuğa, açlığa, susuzluğa, tanka, topa rağmen diz çökmediniz, sizinle gurur duyuyoruz" pankartı arkasında, caddede bekleyen başka bir grup ile bir araya geldi. Buruda, "Bijî Serok Apo", "Cizre, Silopi, Sur! savaşı durdur" sloganları atan kitle adına HDP MYK üyesi Berfum Çolak konuştu.

'Suça ortak olmayalım'

İnsanlığın Cizre'de katledildiğini söyleyen Çolak, "Suruç'da Ankara'da katliam yapanlar bu gün Cizre'de yapıyor" dedi. Çolak, "Biz ses çıkartmazsak bu suça ortak oluruz. Katliamların hesabını sormamız lazım" dedi ve Cizre için batının ses vermesi çağrısında bulundu.

 

Daha sonra kitle Sakarya Caddesi'nde yapılan "Beyaz Nöbet" eylemine destek vermek amacıyla yürüyüşe geçti. Sakarya Meydanı'na ulaşan kitle, Cizre'de katledilenler için "çaxe şoreşe" marşı eşlinde saygı duruşunda bulundu.

 

Kirli politikalarından vazgeçin

 

Saygı duruşunun ardından HDP Ankara İl Eşbaşkanı İbrahim Binici konuştu. Binici, Kürtlere karşı imha ve inkar politikalarını asla kabul etmeyeceklerini söyledi. Başbakan Davutoğlu'na seslene Binci, "Bu kirli politikalarınızdan vazgeçin" dedi.

 

Oturma eylemi devam ediyor

 

Eylem sırasında Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilciliği önünde Kürdistan'daki katliamlara karşı oturma eylemi devam eden Barış Anneleri'ne selam gönderildi. Açıklamaların ardından, Barış Anneleri'nin eylemi devam ettikçe, Sakarya Meydanı'nda oturma eylemi yapmaya devam edileceğini duyuruldu.

 

Polis önlem almadı

 

Öte yandan yaklaşık 2 saat süren eylemler boyunca polisin etrafta bulunmaması dikkat çekti. Bir çok ilde yürüyüşlere saldıran polisin daha önce DAİŞ katliamının bulunduğu Ankara'da polisin ortalıkta görünmemesi dikkatlerden kaçmadı.

 

İSTANBUL

 

ESP İstanbul İl Örgütü'nün çağrısıyla, Cizre'deki vahşeti protesto etmek için Gazi Cemevi önünde toplanmak isteyen halka polis, engel olarak cemevi önünü ablukaya aldı. Ancak, Gazi Cemevi önünde toplanmaya kararlı olan halk ise, Gazi Mahallesi girişinden başlayarak, "Katil devlet hesap verecek", "Biji berxwadana Cizire" sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüdükleri yerlere barikat kuran gençler ise, havai fişek ve taşlarla polise karşılık vererek direnişe geçti. Çevredeki yurttaşların da gençlerin direnişine destek verdiği gözlemlenirken, mahallede gençler ve polis arasında çatışmalar devam ediyor.

 

Sancaktepe

 

HDP Sancaktepe İlçe Örgütü de, Demokrasi Caddesi'nde bir araya gelerek ses çıkarma eylemi gerçekleştirdi. "Cizre diz çökmedi, çökmeyecek" yazılı pankartın açıldığı eylemde, çoğunluğu kadın ve gençlerin oluşturduğu halk, ıslık, slogan ve alkışlarla Cizre'deki vahşete karşı ses çıkardı.

 

Küçükçekmece

 

Küçükçekmece ilçesine bağlı Kanarya Mahallesi'nde de Cizre'deki vahşet Şahin Caddesi üzerinde bir araya gelen gençler tarafından protesto edildi. Çok sayıda genç, cadde üzerine barikatlar kurarak, polis ile çatıştı. Gençler ile polis arasında çatışmalar devam ediyor.

 

Beyoğlu

 

Beyoğlu ilçesine bağlı Hacıahmet Mahallesi'nde de halk, sokaklarda ve bulundukları evlerde, ellerindeki tencere ve tavalarla Cizre'deki vahşete karşı ses çıkarma eylemleri düzenledi.

İZMİR

İzmir'in Menemen, Karabağlar, Konak, Bayraklı, Buca ve Bornava ilçelerine bağlı Eski Çamlık, Kadifakale, Doğanlar ve Onur ile Yamanlar mahallerinde yaşayan yurttaşlar, Kürdistan'daki katliamlara dikkat çekmek ve halkın sıkıyönetim direnişine destek vermek amacıyla gürültü eylemi yaptı. Karabağlar, ilçesine bağlı Asarlık Mahallesi'nde evlerinde bulunan yurttaşlar, tencere ve tavalar çalarak, ışıklarını söndürerek direnişe destek oldu. Bir grup genç ise ateşler yakarak yollara barikat kurdu. Gençlerin eylemine saldıran polis, mahalle aralarına rastgele gaz bombası attı. Polisin saldırısına karşı özsavunmaya geçen gençler ise, havai fişek, ses bombaları ve molotoflarla karşılık verdi. Polisin mahalleden çekilmesi ile çatışmalar sona erdi.

 

Yine Cizre’de yaşanan katliama tepki göstermek için Konak ilçesine bağlı Kadifakale mahallesinde yapılamak istenen yürüyüşe polis saldırdı. Polisin saldırısına mahalleler özsavunmaya karşılık verdi. Polisin saldırısında 8 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

 

Doğanlar, Eski Çamlık, Asarlık, Yamanlar ve Onur mahallerinde yaşayan yurttaşlar da, direnişe destek olmak için gürültü eylemi yaparak yollarda lastik yaktı. Yurttaşlar, tencere ve tavalar çalıp, ışıklarını söndürerek direnişe destek olurken sık sık "Biji berxwedan Surê/Cizirê" sloganları attı.

Bir kişi yaralandı

 

Bayraklı ilçesine bağlı Yamanlar mahallesinde de, Cizre’deki devleti katliamlarını protesto eden yurttaşlar evlerinden tencerelere vurarak gürültü çıkarırken bir grup ise ateşler yakarak yollara barikat kurdu. Yurttaşların eylemine polis gaz bombası ve tazyikli su ile saldırırken yurttaşlar ise, polisin saldırısına havai fişek ve ses bombaları ile karşılık verdi. Polisin saldırısında TOMA’dan sıkılan su nedeni ile Nezir Bereket adlı bir yurttaş yaralandı. Bereket, çevredekilerin yardımıyla hastaneye kaldırıldı.

 

MANİSA

 

İstasyon altı mahallesi kahveler meydanında bir araya gelen yüzlerce insan ellerine aldıkları, çanak, çömlek, teneke ve arbanelere vurarak gürültü eylemi yaptı. "Katil Erdoğan", "Bijî berxwedan'a Cizire", "Şehit namirin" sloganları atan kitle mahalle aralarında yürüyüş gerçekleştirdi. Yapılan yürüyüşün ardında kitleye hitap eden HDP Turgutlu ilçe başkanı Selahattin Dağlı, Direniş ve katliamların sürdüğü müddetçe eylemlerini her gün yayarak büyüteceklerini söyledi. Her gün bir mahallede eylem düzenleyeceklerini söyleyen Dağlı, Salı akşamı Atatürk (Topsahası) mahallesinde bir araya geleceklerini söyledi. Saat 7'de Atatürk mahallesi kahvehaneler meydanında toplanacak kitle mahallede gürültü eylemi yaparak Cizre katliamını kınayacaklarını belirtti.




Kaynak: Ajanslar

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 1073 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Güncel Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI