Bugun...



Eğitim-Sen: Yeni eğitim dönemine sorunlarla giriyoruz

Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Eğitimin giderek niteliksizlestiği vurgulanan eylemde, eğitimde gerçekleştirilmesi istenen talepler sıralandı Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri, eğitimde yaşanan sorunlara ilişkin İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelerek “Cihadın değil bilimin müfredatını anlatacağız” yazılı pankartın açtı.

facebook-paylas
Güncelleme: 19-09-2017 01:05:09 Tarih: 18-09-2017 20:42

Eğitim-Sen:  Yeni eğitim dönemine sorunlarla giriyoruz

Eğitim-Sen:

Yeni eğitim dönemine sorunlarla giriyoruz

Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Eğitimin giderek niteliksizlestiği vurgulanan eylemde, eğitimde gerçekleştirilmesi istenen talepler sıralandı
Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri, eğitimde yaşanan sorunlara ilişkin İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelerek “Cihadın değil bilimin müfredatını anlatacağız” yazılı pankartın açtı. Eyleme Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan’da katıldı. Eylemde konuşan Aydoğan, eğitim alanına yönelik çok yönlü saldırı yaşandığını belirtti. Aydoğan, MEB’in yıllardır yaptığı değişikliklerle eğitim sistemini yap-boz tahtasına çevirdiğini ifade etti.

ETHA’nın haberine göre, MEB’in yeni bir müfredat hazırladığını hatırlatan Aydoğan, “Yeni müfredatta öğretim programları ve ders kitaplarında doğrudan bilim, felsefe, tarih ve sanat dersleri hedef alınarak ‘ideolojik ayıklama’ yapılmış. Başta fen bilimleri olmak üzere bilim derslerinde ünite ve kazanım sayıları azaltılmış, tarih derslerinde ise, pek çok ders iktidarın dünya görüşüne paralel şekilde düzenlenmiştir” dedi.
 

TEOG’u kaldırmaları başarısızlıkların kanıtı

 

Eğitim sisteminin çocukları, gençleri eğitmediğini sadece yapılacak olan sınavlara hazırladığını söyleyen Aydoğan, “Tamamen sınavlara endeksli bir eğitim sisteminde TEOG’u kaldırılıp, yerine başka bir sınav getirmeye çalışmak, iktidarın eğitimdeki başarısızlığının kanıtıdır” diye konuştu.

“Eğitim politikalarının belirlenmesi, oluşturulması ve uygulanması sürecinde Diyanet’in, dini vakıf ve cemaatlerin belirleyiciliği ve etkinliği son yıllarda belirgin bir şekilde artmıştır” diyen Aydoğan, devlet içinde dini cemaatler merkezli yeni oluşumlara zemin hazırladığını vurguladı.

Eğitim hızla ticarileşiyor

4+4+4 öncesinde imam hatip ortaokullarında okuyan toplam öğrenci sayısı 94 bin 467 olduğunu, 2016/2017 eğitim öğretim yılı sonu itibariyle 7 kat artarak 651 bin 954 olduğu bilgisini veren Aydoğan, “MEB’in enerjisinin büyük bölümünü eğitimin dinselleşmesine ayırması nedeniyle Türkiye, OECD ülkeleri içinde eğitimin niteliğinde son sıralardadır. Eğitimde yaşanan dinselleşmeye paralel olarak, özellikle 4+4+4 sonrasında ticarileşme uygulamaları katlanarak artmış, kısa süre içinde özel okulların resmi okullara oranı yüzde 20’lere dayanmıştır. Eğitimde 4+4+4 sonrasında devlete ait ilkokul sayısı yaklaşık 4 bin, devlet okullarına giden öğrenci sayısı ilkokulda 668 bin, ortaokulda 336 bin azalmıştır. Sadece son bir yıl içinde 1.177 gibi rekor sayıda yeni özel okul açılmıştır” diye konuştu.

Eğitimin temel sorunlarına yönelik çözümsüzlük politikaları ısrarla sürdürüldüğüne dikkat çeken Aydoğan, “Çocukların eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanması için hiçbir somut adım atılmazken, çocuk yaşta evlenmeyi özendiren düzenlemeler, çocuk işçiler sorununun sürmesi, okullarda, cemaat yurtlarında ve kurslarda çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddet vakalarının artışını eğitim sisteminde yaşanan sorunlardan ayrı değerlendirmek mümkün değildir” diye belirtti.

Anadilde eğitim temel bir sorun

Anadilde eğitim hakkının yıllardır yok sayıldığına işaret eden Aydoğan, anadilinde eğitimin temel bir sorun olduğunu vurguladı. Okullarda yaşanan yoğun dinselleşme ve eğitimi ticarileştirme uygulamalarının okulları eğitim yuvası olmaktan uzaklaştırdığını kaydeden Aydoğan, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, okul öncesinden üniversiteye kadar bilimin değil, dini inanç sömürüsünün referans alındığı bir eğitim sisteminin çocuklarımıza, öğrencilerimize verebileceği hiçbir şey yoktur. Eğitim-Sen olarak ülkenin ve çocuklarının geleceğinden endişen eden herkesi kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkı için birlikte mücadeleye çağırıyor, iktidarın eğitim alanındaki dayatmalarına boyun eğmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz”.




Kaynak: ETHA

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 1045 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Emek Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI