Bugun...



Kürt Dil Bayramını kutladı

"Önemli olan, hepimizin ana diline sahip çıkması ve onu sevmesidir" diyen KNK Dil, Kültür ve Eğitim Komisyonu,Adana’da da 15 Mayıs Kürt Dil Bayramını kutladı

facebook-paylas
Tarih: 15-05-2016 16:06

Kürt Dil Bayramını kutladı

Kürt Dil Bayramını kutladı

Adana’da Kürt Dil Bayramı çocukların Kürtçe şarkıları ile kutlandı.

Adana’da Kürt Dil Bayramı çocukların Kürtçe şarkıları ile kutlandı. KURDİ DER Adana Şubesi’nin İnönü Parkı’nda yaptığı basın açıklamasına çeşitli kurumların yanı sıra HDP Adana Millet Vekili Meral Danış Beştaş’ta katıldı.

KURDİ DER Adana Şubesi adına Kürtçe açıklama yapan Abdülkerim Arslan, Kürt Dil Bayramı’nın nesillerdir süren bir kültür mirası olduğuna dikkat çekti. Kürt illerinde sürmeye devam eden savaş ortamında bayramlarını kutladıklarını belirten Arslan, savaşla sindirilmek istenen Kürt halkının dillerine ve kimliklerine yönelik asimilasyon çabalarına karşı mücadele ettiklerini ifade etti. Dilin bir toplumun varlığını sürdürebilmesinin bir aracı olduğunu söyleyen Arslan, Kürt halkına yaşamın her alanında dillerini kullanma, çocuklarına öğretme çağrısında bulundu.

Kürtçe Dil Bayramı’nı kutlayarak konuşmasına başlayan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Kürtçe üzerindeki baskıların yüzyıllardır devam ettiğini, bugün de diller arasında bir eşitlikten söz edilemeyeceğini ifade etti. Anadilinde eğitim almanın, okuma ve konuşmanın yasak olduğu bir ortamın demokratik olamayacağını söyleyen Beştaş, Kürt sorununu görmeyenlerin, Kürtlerin dilini ve kültürünü de tanımadıklarını dile getirdi. Beştaş, son olarak basına yansıyan bir üniversite öğrencisinin annesi ile Kürtçe konuşmasından dolayı yurttan atılması, bir başka üniversite öğrencisinin aynı gerekçeler ile linç edilmesinin bu yasakçı zihniyetin sebep olduğunu vurguladı. 

Çocuklardan oluşan koro Kürtçe şarkılar ve erbane eşliğinde İnönü Parkını bayram yerine çevirdi.

 

"Önemli olan, hepimizin ana diline sahip çıkması ve onu sevmesidir" diyen KNK Dil, Kültür ve Eğitim Komisyonu, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramını kutladı.

Gün vesilesi ile yazılı açıklamada bulunan KNK Dil, Kültür ve Eğitim Komisyonu, Kürtçe'nin dünyanın en eski dillerinden olduğunu, diyalektik ve kelime hazinesi açısından zengin olduğunu belirterek, bu kelime deryasının bugüne kadar korunmasını gurur duyulacak bir durumu olduğunu belirtti.

OTOASİMİLASYON TEHLİKESİ

Dil'in toplumun kimliği olduğunu, Kürdistan'ın işgalci devletler arasında parçanlamasıyla Kürtçe'nin de işgal altında kaldığını, perişan olduğunu vurgulayan KNK, sömürgeci devletlerin asimilasyon politikalarından ziyade, otoasimilasyonun dil üzerinde tehlike teşkil ettiğini söyledi.

Kürt halkı olarak yeterince ana dilini sahiplenemediklerinin eleştirisini yapan KNK Dil, Kültür ve Eğitim Komisyonu, dile yönelik sergilenen bu umursamaz yaklaşımın, tüm Kürdistani parti ve siyasi güçlerin particilik tutumundan vazgeçmesi durumunda çözülebileceğini vurguladı.

Kürtçe'nin dünyalaşması açısından, Google dilleri arasına girmesini önemli bir adım olarak değerlendiren KNK, "Önemli olan hepimizin ana diline sahip çıkması ve onu sevmesidir" dedi.

Açıklamasının sonunda Kürt Dil Bayramını tüm Kürtlere kutlayan KNK, ilk dil öğretmeni olan Kürt Analarını selamladı.




Kaynak: ANF

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 1039 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Güncel Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI