Bugun...



ABD Suriye’yi vurdu! Tepkiler

ABD, İblib’deki kimyasal saldırıdan sorumlu tuttuğu Suriye’yi vurdu. Pentagon, rejime ait bir hava üssüne 59 Tomahawk füzesi fırlattıklarını açıkladı. Trump, saldırı emrini verdiğini söyledi. Suriye, füze saldırısı sonucu kayıpların yaşandığını duyurdu. Rusya, "Olumsuz sonuçları olabilir" uyarısında bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 07-04-2017 12:18

ABD Suriye’yi vurdu! Tepkiler

ABD Suriye’yi vurdu! Tepkiler

ABD, İblib’deki kimyasal saldırıdan sorumlu tuttuğu Suriye’yi vurdu. Pentagon, rejime ait bir hava üssüne 59 Tomahawk füzesi fırlattıklarını açıkladı. Trump, saldırı emrini verdiğini söyledi. Suriye, füze saldırısı sonucu kayıpların yaşandığını duyurdu. Rusya, "Olumsuz sonuçları olabilir" uyarısında bulundu.

 

ABD, İdlib'deki kimyasal saldırıdan 3 gün sonra sorumlu tuttuğu Suriye'yi vurdu. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye rejimine ait bir hava üssüne 59 Tomahawk füzesi fırlattıklarını açıkladı. ABD, Suriye'deki iç savaş boyunca ilk kez Beşar Esad yönetimine dair bir hedefi vurdu. ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye operasyonu ile ilgili kısa bir açıklama yaparak "Bu gece, Suriye'de kimyasal saldırı gerçekleştiren uçakların kalktığı hava alanına saldırı emri verdim. Suriye'deki füze operasyonu ABD'nin güvenliği için elzemdi" dedi.

 

Pentagon’da gazetecilere açıklama yapan askeri bir yetkili, "Suriye rejimine ait bir hava üssüne 50’den fazla Tomahawk füzesi fırlattık" dedi. Füze saldırısının Akdeniz'de konuşlandırılan bir ABD askeri gemisinden yapıldığı kaydedildi. Suriye devlet televizyonu, "saldırganlık" olarak tanımlanan ABD'nin füze saldırısı sonucu kayıplar yaşandığını duyurdu.

 

Öte yandan Pentagon, saldırı öncesi Rusya'nın bilgilendirildiğini ve füze saldırısının tek seferlik olduğunu açıkladı. Son olarak Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, füze saldırısından yaklaşık üç saat sonra ilk kez konuştu. Zaharova "Bakanlık, yakın zamanda konuya ilişkin açıklama yapacak" dedi.

 

TRUMP: SALDIRI EMRİ VERDİM

 

ABD Başkanı Trump saldırıya ilişkin kısa bir açıklama yaptı. Trump’un açıklaması şöyle: "Bu gece, Suriye'de kimyasal saldırı gerçekleştiren uçakların kalktığı hava alanına saldırı emri verdim. Tüm ülkeleri kimyasal saldırıyı durdurmaya çağırıyorum. Bu barbar saldırıyla (kimyasal saldırı) birçok insan ve hatta güzel bebekler yavaş, vahşice ve insafsızca öldürüldü. Suriye'deki füze operasyonu ABD'nin güvenliği için elzemdi. Esed yardıma muhtaç erkek, kadın ve çocukların canını aldı. Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığına hiç şüphe yok. Bu gece kimyasal saldırının yapıldığı askeri üssü hedef alan askeri operasyonun emrini verdim. Daha önceki girişimler başarısız olduğu için mülteci krizi devam ediyor ve bölgedeki istikrarsızlık ABD'yi ve müttefiklerini tehdit ediyor. Bu akşam tüm medeni ülkeleri, Suriye'deki katliamı ve her türlü terörizmi durdurmak için ABD'ye katılmaya davet ediyorum."

 

TİLLERSON: RUSYA YA İŞBİRLİKÇİ YA BECERİKSİZ

 

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson yaptığı açıklamada, kimyasal saldırıda sinir gazı kullanıldığından emin olduklarını kaydederek, "Rusya, kimyasal silah kullanımını önleme konusunda ya işbirlikçi ya beceriksiz" dedi.

 

Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı da Trump'ın saldırı emrini dün verdiğini açıkladı.

 

PENTAGON SÖZCÜSÜ: ŞAYRAT HAVA ÜSSÜ’NÜ VURDUK

 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Jeff Davis, Suriye rejimine ait Şayrat Hava Üssünü 59 Tomahawk füzesiyle vurduklarını açıkladı.

 

Pentagon’da gazetecilere açıklama yapan Albay Davis, “Başkan'ın (Donald Trump) talimatıyla ABD kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetlerine ait bir üssü yerel saatle 4.45, ABD Doğu Yakası yerel saatiyle 8.45’te seyir füzeleri ile vurdu” açıklamasını yaptı.

 

Saldırının Humus vilayeti sınırlarının içinde bulunan Şayrat Hava Üssüne yönelik yapıldığını dile getiren Davis, fırlatılan Tomahawk Land füzelerinin Doğu Akdeniz’de konuşlu USS Porter ve USS Ross Destroyerlerinden fırlatıldığını ifade etti.

 

ABD’nin hava saldırısının Esed rejiminin 4 Nisan’da İdlib’in Han Şeyhun beldesinde gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırısına tepki olarak yapıldığını ifade eden Davis, “ABD, kimyasal saldırılara tahammül etmeyecektir. Bu füzelerle (hava üssündeki) uçaklar, hangarlar, yakıt ve lojistik destek depoları, güçlendirilmiş uçak sığınakları, mühimmat depoları, hava savunma sistemleri ve radarları vuruldu” şeklinde konuştu.

 

Sivil kayıplarını önlemek için mümkün mertebede can kaybının olmamasına dikkat ettiklerini ifade eden Davis, üssün 2013 öncesinde Esed rejimi tarafından kimyasal silah deposu olarak kullanıldığını ve ABD’nin radar izlerinin Han Şeyhun’daki kimyasal saldırıyı gerçekleştirmek üzere bu hava üssünden havalandığını tespit ettiğini vurguladı.

 

Pentagon'dan yapılan açıklamada ABD'nin Suriye'ye saldırı öncesi Rusya'yı bilgilendirdiği ifade edildi. Ayrıca, saldırıdan 48 saat öncesine kadar, vurulan üstte Rusya askerlerinin bulunduğu da belirtildi.

 

Öte yandan Rus askeri kaynakları üssün uçaklar için uygun olmadığı sadece helikopterle için kullanılabildiğini öne sürdü.

 

HUMUS VALİSİ: SALDIRI IŞİD'in YARARINA

 

Humus Valisi, hava üssüne yapılan saldırının DAİŞ’in yararına olduğunu savundu. Ayrıca Suriye Devlet Televizyonu, saldırı nedeniyle can kayıplarının yaşandığını duyurdu.

 

RUSYA’DAN ABD’YE UYARI

 

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov, BM Güvenlik Konseyi'nde İdlib kentinde düzenlen kimyasal saldırının görüşüldüğü kapalı oturumun ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Safronkov, askeri müdahalenin "olumsuz sonuçlarından bu şüpheli ve trajik girişimi başlatanların sorumlu olacağı" uyarısında bulundu. Olumsuz sonuçların ne olacağının sorulması üzerine Safronkov, "Irak'a Libya'ya bakın" cevabını verdi.

PUTİN'DEN SERT TEPKİ

Rus lider Vladimir Putin "Bu uluslararası hukukun ihlali. Bu saldırı Musul'da ölen sivilleri unutturmak için. Saldırı Rusya-ABD ilişkilerine büyük zarar verdi." dedi.

 

 

 

YAPAY SEBEPLERLE DÜZENLENMİŞ SALDIRI

 

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin Suriye'de rejime ait üsse hava saldırısı düzenlemesiyle ilgili, "Egemen bir devletin uluslararası haklarının ihlalidir. Yapay sebeplerle düzenlenmiş saldırıdır." değerlendirmesinde bulundu.

 

Moskova'da gazetecilere açıklama yapan Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konuya nasıl tepki verdiğini anlattı.

 

Başkan Vladimir Putin'in, "Amerika'nın saldırısını egemen bir devletin uluslararası haklarının ihlali olarak" gördüğünü paylaşan Peskov, "Suriye ordusunda kimyasal silah bulunmuyor. Bu daha önce Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü tarafından tespit edilmişti. Yapay sebeplerle düzenlenmiş saldırıdır." iddiasında bulundu.

 

Putin'in, ABD'nin Suriye'deki bombardımanını, dünya kamuoyunun dikkatini Irak'taki can kayıplarından uzaklaştırma çabası olarak nitelendirdiğini belirten Peskov, ABD'nin bu adımının zaten kötü seviyede bulunan Rusya-Amerika ilişkilerine yeni bir darbe niteliğinde olduğuna söyledi.

 

Peskov, "Bu adım bizi uluslarası terörizmle mücadele hedefine yakınlaştırmıyor, aksine daha büyük engeller oluşturuyor" şeklinde konuştu.

 

RUSYA DEVLET DUMASI: AKILALMAZ BİR ŞEY

 

Rusya Devlet Duması Savunma Komitesi Bakan Yardımcıısı Yuriy Şvytkin,Washington’un Suriye üssüne yaptığı füze saldırısının ABD'nin çifte standartlarının yansıması olduğunu öne sürdü.

 

Şvytkin, ‘ABD’nin Rusya’da DEAŞ’ı kendi jeopolitik çıkarlarına göre kullandığını görüyoruz. Bugün terörle, DEAŞ ile mücadele eden güçlere, yani Humus’taki askeri üsse saldırılması akılalmaz bir şey. ABD'nin kime karşı savaştığını soruyoruz? DEAŞ’e mi yoksa DEAŞ ile mücadele eden güçlere mi?" diye konuştu.

 

CEVAP VERECEĞİZ

 

Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkileri Komitesi Üyesi Oleg Morozov, ABD’nin Humus'a yönelik hava saldırısını ABD’nin Yugoslavya ve Irak bombardımanı ile kıyasladı.

 

Morozov, "ABD’nin Şaryat hava üssüne saldırısı; Yugoslavya bombardmanı, Libya operasyonu, Irak’a müdahalesini ve uluslararası hukuku ihlal etmesini anımsatıyor." dedi. İdlib’teki kimyasal saldırının Amerikan provokasyonu olduğunu da iddia eden Morozov, "Trump Suriye’de Beşar Esad ile değil DEAŞ ile savaşma vaadinden vazgeçti. Bu saldırıya savaş yollarıyla cevap vermemeliyiz, durumu analize edip diplomatik araçlar yardımıyla yaklaşmalıyız" diye konuştu.

 

ABD İLE İŞBİRLİĞİNİ KESEBİLİR

 

Rusya Federasyon Konseyi Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, "Rusya, Suriye ile ilgili olarak ABD ile işbirliğini kesebilir" dedi.

 

Ozerov, ABD'nin Suriye hava kuvvetlerine ait üsse yönelik saldırısının Suriye içinde terörle mücadele çabalarını kesebileceğini belirterek ABD'nin bu saldırısı ABD ve Rusya askerleri arasındaki işbirliğine ciddi bir engel olabilir. Çünkü saldırıdan önce Rus hükümeti bilgilendirilmedi. ABD'nin Humus ilinde yaptığı saldırı Amerikan-Rus ilişkilerinin geliştirilmesine en azından yardımcı olamaz" diye konuştu

İSRAİL'DEN TAM DESTEK

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de rejime ait bir hava üssünü vurma kararına "tam destek" verdiklerini bildirdi. Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Trump kimyasal silahların kullanılması ve yayılmasını tolere etmeyeceği yönünde hem söz hem eylem olarak güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve Esad rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, (Kuzey Kore'nin başkenti) Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir" ifadelerini kullandı.

İran: ABD, sahte suçlamalarla Suriye'yi vurdu

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Washington'un Suriye'de Şayrat Hava Üssü'nü sahte gerekçelerle vurduğunu söyledi.

Zarif, Twitter'dan yaptığı açıklamada, ABD'yi söz konusu saldırıyla El Kaide ve IŞİD'in yanında durmakla suçladı.

 

'ÖNCE IRAK, ŞİMDİ DE SURİYE'

 

İranlı bakan, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "ABD, 80'li yıllarda (eski Irak lideri) Saddam Hüseyin'in İran'a karşı kimyasal silah kullanmasına yardımcı oldu. Ardından önce 2003'te (Irak'a saldırı düzenlemek için), şimdi de Suriye'de kimyasal silahlarla ilgili sahte suçlamaları kullandılar."

ERDOĞAN DESTEK VERMİŞTİ

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın İdlib’deki kimyasal saldırı sonrası “askeri müdahale” açıklamasına destek vermişti. Erdoğan, bir TV kanalında yaptığı açıklamada, "Lafta kalmasın. Eğer bu hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak, bize ne düşüyorsa, biz bunu yapmaya hazırız. Biz bundan asla çekinmeyiz, kim olursa olsun çekinmeyiz” demişti.




Kaynak: dihaber

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 760 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Dünya Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI