Bugun...



Cumhuriyet gazetesi ve çalışanlarına yönelk düzenlenen operasyona tepkiler

Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyon, yöneticileri ve yazarlarının gözaltına alınmasına ülke içinden ve dünyadan tepkiler yükseldi.

facebook-paylas
Güncelleme: 01-11-2016 06:53:33 Tarih: 31-10-2016 21:41

Cumhuriyet gazetesi ve çalışanlarına yönelk düzenlenen operasyona tepkiler

Cumhuriyet'in yöneticileri ve yazarlarına yönelik olarak sabah saatlerinde operasyon başlatıldı. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu İstanbul'da, Okur Temsilcisi Güray Öz Ankara'da gözaltına alındı. Gazetenin yazar ve yöneticisi kadrosundan 15 isim hakkında gözaltı kararı verildi. Hakkında gözaltı kararı verilenler arasında Cumhuriyet Vakfı'nın Yönetim Kurulu üyeleri Akın Atalay, Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör; gazetenin yazarları Hikmet Çetinkaya ve Aydın Engin de bulunuyor. Yurt dışında bulunan Can Dündar hakkında da yakalama kararı çıkartıldı.

 

Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyon, yöneticileri ve yazarlarının gözaltına alınmasına  ülke içinden ve  dünyadan tepkiler yükseldi.

Cumhuriyet gazetesinin yarın ki manşeti

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarına yönelik başlatılan operasyonun ardından gazete binası önünde destek için biriken kalabalık giderek artıyor. Gazetenin yarın ki manşetiyse belli oldu: TESLİM OLMAYIZ!

Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve yazarlarına yönelik sabah saatlerinde operasyon başlatıldı. Şu ana kadar 18 isim hakkında gözaltı kararı bulunduğu belirtilirken gazetenin birçok yazar ve yöneticisinin evinde arama gerçekleşti. Cumhuriyet'e yapılan operasyon sonrasında binlerce kişi gazetenin Şişli'deki binasının önünde toplanarak, operasyonu protesto etmeye devam ediyor. Operasyonlar sonrasında gazete "Teslim olmayız" manşetiyle çıkacak.

'Türkiye demokrasisi kötüydü şimdi daha kötüye gidiyor!'

Cumhuriyet gazetesi ve çalışanlarına yönelik düzenlenen operasyona tepki gösteren Kati Piri, Türkiye’nin ‘kötüden daha kötüye’ gittiğini söyledi.

'FETÖ ve PKK adına suç işlemek' iddiasıyla düzenlenen operasyonda, gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazarlar Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, Güray Öz, Hakan Kara ve Turhan Günay da dahil olmak üzere 19 kişi gözaltına alınmasına kişisel Twitter hesabından tepki gösteren Piri, “Türkiye’deki durum, kötüden daha kötüye gidiyor. Türkiye’nin en eski bağımsız gazetesi Cumhuriyet’e yapılan operasyon kabul edilemez” dedi.

 

‘TÜRKİYE, DEMOKRASİSİNİ ZAYIFLATIYOR’

Türkiye’nin ‘gerçek’ terör tehdidiyle karşı karşıya olduğunu hatırlatan AP raportörü, “Gazetecileri gözaltına alarak ve basın kuruluşlarını kapatarak bu tehdit azaltılamaz” diye konuştu. Piri, şöyle devam etti: “Avrupa Parlamentosu olarak gazetecilerin acilen serbest bırakılması için hep birlikte çağrı yapıyoruz. Türkiye bu zorlukları ancak demokrasisini güçlendirerek aşacak, şimdiki gibi zayıflatarak değil.”

 

 

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Cumhuriyet gazetesi ve çalışanlarına yönelik düzenlenen operasyonun siyasi amaçlarla yapılmış olabileceğini belirterek, Türkiye'nin kendi kırmızı çizgisini aştığını ifade etti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Twitter hesabından "Murat Sabucu ve Cumhuriyet'teki diğer gazetecilerin gözaltına alınması, Türkiye'de ifade özgürlüğüne ilişkin kırmızı çizginin bir kez daha aşılması anlamına geliyor" şeklinde tweet attı.

 

'SİYASİ KAYGILARLA YAPILAN BİR OPERASYON'

Devam eden tweetlerinde Cumhuriyet'in Türkiye'deki diğer bağımsız gazetelerden farklı olduğunu belirten Schulz, "AB'nin darbe girişiminin ardından demokrasiyi savunan Türk vatandaşlarıının cesaretini takdir ettiğini daha önce söylemiştim. Ama sürmekte olan tasfiye, hukuk ve güvenlik saiklerinden ziyade siyasi kaygılarla yapılıyor gibi görünüyor.

İsmail Saymaz: Sıra ne zaman bize gelecek diye düşünmüyorum

Gazeteci İsmail Saymaz, Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyon sonrası destek için gazete binasına gitti. Saymaz, “Ne Akit gazetesi kaçırabilir bizi, ne de polis. Sıra ne zaman bize gelecek diye düşünüyorum, sıranın bizden gitmediğini düşünenlerdenim ben. Sıra hep bizdeydi” dedi.

"Bütün bunlara rağmen, bu ülkeyi çok sevdiğimiz için kaldık" 

Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'dan Cumhuriyet'e destek mektubu

Özgür Gündem soruşturması kapsamında tutuklanan Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay, Silivri Cizaevi'nden Cumhuriyet'e destek mektubu gönderdi.

Cumhuriyet Gazetesi yönetecileri ve Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu'nun gözaltına alınması sonrasında Cumhuriyet'e destek yağdı.

STK'ler, siyasi partiler ve yurttaşlardan büyük destek gören Cumhuriyet'e bir destek de Silivri Cezaevi'nden geldi.

Özgür Gündem soruşturması kapsamında tutuklanan Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay Cumhuriyet'e destek mektubu gönderdi.

Aslı Erdoğan mektubunda;

Merhaba,

Dün gece son haber bülteninde Diyarbakır'daki tutuklamaları dinledik, güne Cumhuriyet baskınıyla başladık! Aydın Engin'in polisçe götürülüşünü izledim.Önce derin bir utançla... Turhan Günay da gözlatındaymış! Ne 12 Mart, ne 12 Eylül böylesine pervasızca hukuğu ayaklar altına almamış gazetecilere, yazarlara diş bilememişti! "Biz bir polis devletiyiz!" diyebilmek adına her şeyi ve herkesi hiçe sayıyorlar.Yüzlerce yılın kanıyla oluşmuş bütün değerleri: Demokrasi, insan hakları, fikir ve ifade özgürlüğü, hepsinden öte yaşam hakkı!

Türkiye bir "Amok koşusunda", son hızla kendi mahvına doğru koşuyor... Cumhuriyet'in tüm yazarlarına ve çalışanlarına çok selamlar, yanınızdayız.

Sevgilerimle Aslı Erdoğan

 

Sevgili Nöbetçiler,

 

Cumhuriyetçi arkadaşlara çok geçmiş olsun, doğrusu 'beklenen'i aşan bir hamleydi.Aydın Engin ameliyat geçireli çok olmamıştı vb. Ama doğrusu yazıları ve gazetenin genel hali son zamanların yüz aklarındandır, selam olsun onlara...

 

Ve elbette her zamanki gibi, sizlere.Kışanak ve Fırat Anlı'nın Kandıra'ya götürüldüğünü duyduk.Onlara da selamlar, sevgiler

 

Necmiye Alpay

 

 

 

 

Cumartesi Anneleri bu defa Salı günü Cumhuriyet önünde oturacak

Her Cumartesi Galatasaray Lisesi öününde oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri bu defa bir salı günü, yani yarın 12.00'de Cumhuriyet'in önünde toplanacak.

 

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve yazarlarının gözaltına alınmasına karşı dayanışmaya bir destek de Cumartesi Anneleri'nden geldi.

 

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sorgulamak amacıyla her hafta Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları, Cumhuriyet'e yapılan operasyonlara tepki göstermek için gazete binası önünde toplanacak. Cumartesi Anneleri/İnsanları yarın, saat 12.00’de gazetenin önünde buluşmak için çağrıda bulundu.




Kaynak: Ajanslar

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 871 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Güncel Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI