Bugun...



"HDP ve “Hayır” cephesinden: “Sandığa git. ‘Hayır’ de, hepimiz kazanalım”

Referanduma saatler kala birçok kentte kampanya yürüten HDP ve “Hayır” cephesi, yurttaşlara, “Sandığa git. ‘Hayır’ de, hepimiz kazanalım” çağrısı yaptı.

facebook-paylas
Tarih: 15-04-2017 17:45


"HDP ve “Hayır” cephesinden:

 “Sandığa git. ‘Hayır’ de, hepimiz kazanalım” 

Referanduma saatler kala birçok kentte kampanya yürüten HDP ve “Hayır” cephesi, yurttaşlara, “Sandığa git. ‘Hayır’ de, hepimiz kazanalım” çağrısı yaptı.

 

Başkanlık sistemini de içeren Anayasa teklifinin oylanmasına saatler kalırken, “Hayır” cephesi sokaklardan çağrılarını yapmaya devam etti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Küçükçekmece İlçe Örgütü, Kanarya Mahallesi Kadriye Moroğlu Meydan’ında halk buluşması gerçekleştirdi.

 

HDP Milletvekili Hüda Kaya ve HDP Parti Meclisi üyesi İhsan Coşkun’un konuşmacı olarak katıldığı buluşmada, Dengbêj Xalîde, Baran Bozyel ve Cîvan Arzela, türküleriyle buluşmanın yapıldığı tüm alan sarı, kırmızı, yeşil, mor “Hayır” bayrakları ile süslenirken “Hayır, geleceği kazanacağız”, “Sandığa git! ‘Hayır’ de hepimiz kazanalım” yazılı pankartlar da asıldı. Alana saatler öncesinde toplanan çocukların coşkusu ise hiç durmaksızın devam etti.

 

Newroz coşkusuyla alanı dolduran yurttaşlar, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenle için saygı duruşunda bulundu. Alanda sık sık, PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Eylemde, açlık grevindeki tutuklular da selamlandı.

 

‘SAVAŞA TAŞERONLAŞMAYA ‘HAYIR’

 

Buluşmada söz alan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, yarın gerçekleştirecek olan referandumun renginin şimdiden belirgin olduğuna söyledi. Oy verme işleminin ardından sandıkların boş bırakılmaması gerektiğini dile getiren Kaya, “Tek renge ‘Hayır’ diyenler bu ülkeye barışı getirecek ülkemizin yolunu aydınlatacak” diye konuştu. Konuşmasını Newroz’da polis tarafından katledilen Kemal Kurt’u anarak devam eden Kaya, dün gece Gazi Mahallesi’nde doğum günü kutlamasından dönerken polis tarafından vurulan gençlerin ölümüne dikkat çekti. Referandumda “Evet” çıkması durumunda her gün Kemal Kurt gibi, Gazi Mahallesi’nde yaşanan ölümler gibi katliamların artacağını savunan Kaya, “Katliamlara ne diyeceksiniz? Savaşa, taşeronlaştırılmaya, tekçiliğe ne diyeceksiniz?” diye sordu. Kaya, yurttaşlardan aldığı “Hayır” sloganlarının ardından sözlerine son verdi.

 

KAĞITHANE: BAŞKAN OLACAKMIŞ YAV HE HE!

 

HDP, yarın oylanacak referandum çalışmaları kapsamında İstanbul Kağıthane'de de "Hayır" mitingi düzenledi. HDP Kağıthane İlçe Eşbaşkanı Nurşen Akyol, Ak Parti'nin 15 yıllık iktidarı boyunca yürüttüğü kadın politikalarına değinerek, "Bu politikalardan en çok kadınlar etkilendiler. Kadına yönelik şiddet artı ve meşrulaştı. AKP'nin bu politikalarına kadınlar olarak 'Hayır' diyeceğiz" dedi. Akyol son olarak, herkese çağrı yaparak sandığa gidip "Hayır'dan yana oy kullanmalarını istedi.

 

‘MHP ÇİZGİSİNİ ONAYLAMAKTIR’

 

HDP Kağıthane İlçe Eş başkanı Ayhan Yıldız da 60 gündür devam eden açlık grevlerine değinerek, tutukluların eylemini sahiplendiklerini söyledi. Getirilmek istenen anayasanın anti demokrat olduğunu, Türkiye'nin demokratik bir anayasaya ihtiyacının olduğunu belirten Yıldız, "AKP'ye oy veren herkes ve özellikle Kürtler bir daha düşünmelidir. Bu referandumda 'Evet' oyu vermek MHP çizgisini onaylamaktır. Aynı zamanda Kürdistan'daki zulmü, vahşeti ve katliamları onaylamak demektir" dedi. Yıldız bu neden ile "Hayır" çağrısı yaparak herkesi oyuna sahip çıkması gerektiğini belirtti.

 

AÇLIK GREVİNDEKİLER İÇİN OTURMA EYLEMİ

 

HDP İstanbul İl Eş başkanı Esengül Demir de her yerde "Evet" pankartlarının olduğunu belirterek, "Hayır’cılar bir şey yapmadılar mı? Her yere pankartlar astık ama hemen ertesi gün hepsini topladılar" dedi. Demir, "Yarın sandığa gidiyoruz ve oyumuz kullanacağız 'Hayır' diyeceğiz. 'Hayır'ımızı en güçlü bir şekilde yapacağız. Korkmayın endişelenmeyin sandığa gidin oyunuzu kullanın" diye belirtti. Cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine değinen Demir, "Bedenlerini ölüme yatırmışlar. Bir tek canı kaybetmek istemiyoruz. Onlara ses olalım. Onlar için en büyük cevabı sandıkta vereceğiz" diye belirtti.

 

Demir'in konuşmasının ardından kitle açlık grevindeki tutuklular için beş dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.

 

HDP PM Üyesi Feray Mertoğlu da açlık grevi eylemlerine vurgu yaparak, " Onları yalnız bırakmayacağız, sesleri olacağız" dedi. KHK ile kapatılan kurumlara değinen Mertoğlu, sandıktan "Hayır" çıkaracaklarını belirtti.

 

‘KİMLİKLERİMİZ GÜVENCE ALTINA ALININCAY KADAR…’

 

Son olarak konuşan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ise “Barış, kardeşlik ve eşitlik masasını kurduk. Barış bana yaramıyorsa ben ne yapıyım diyen Recep Tayip Erdoğan masayı devirdi ve yüzünü Devlet Bahçeliye döndü” diyerek anayasayı 3’üncü lige düşürecek bir anayasa taslağı ile karşı karşıya olduklarını kaydetti. Referanduma saatler kaldığını belirten Paylan, “Hepimiz sandığa gideceğiz ve sandıklara sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi. Paylan, “Kimliklerimiz onurumuzdur. Hepimizin kimliğini güvence altına alacak, eşitlik hukukunu güvence altına alacak bir anayasa yapılıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu. Yarınki referandumda “Hayır” çıkması dahilinde neler olacağını anlatan Paylan, “Vekillerimizin cezaevinden özgürlük yolu kısalacak, kimliklerimizin eşitlik hukukuna ulaşama yolumuz kısalacak. Ama tersi olursa da vazgeçmeden mücadeleye devam edeceğiz” diye ifade etti. Paylan, “Her ne olursa olsun özgürlük mücadelesine devam edeceğiz” diye kaydetti.

 

AĞRI

 

Yerine kayyum atanan Ağrı Belediye Eşbaşkanı Sırrı Sakık ve beraberindeki HDP, DBP ve TJA yöneticileri, Ağrı’da esnafı ziyaret etti. Sakık’ı, “Yerine kayyum atayanlara cevabımız ‘Hayır’ olacaktır” sözleriyle karşılayan esnafa “Hayır” broşürlerini dağıtan Sakık, yurttaşlarla fotoğraf çektirdi. Tahir Elçi, Kağızman, Cumhuriyet caddeleri ve Kapalı Pazar yeri esnafını ziyaret eden Sakık ve beraberindekiler, kayyuma tepki gösteren halkla sohbet ederek şikayetlerini dinledi.

 

Halkın iradesine saygı göstermediğini belirten Sakık, “Zor, zulüm ile bu işler olmaz. Olmuş olsaydı ben 30 yıldır aktif siyasetteyim burada olmazdım. Bu topraklarda barışı savunduk. Kan dursun, şiddet dursun diye mücadele ettik. Koşullar ne olursa olsun. Yönümüz hep barış, demokrasi, kardeşlik ve sulh olacaktır. 3 yıldır bu topraklarda sizlerle barışı koruduk kolladık” dedi.

 

ANTALYA

 

HDP Antalya Konyaaltı İlçe Örgütü, saatler kalan referandum öncesi “Hayır Birlikte Kazanalım” şiarı ile final şöleni düzenlendi. Koyaaltı Kent Meydan’ın da yapılan şölene çok sayıda insan katıldı. Şölene, HDP Eşgenel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç ile beraber yüzlerce kişi katıldı. Kitle saatler kala bir kez daha yüksek sesle “Hayır, Na” diye haykırırken, “Zindanlar yıkılsın, tutsaklara özgürlük” sloganları atıldı.

 

Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından HDP İl Eşbaşkanı Songül Şarklı, tutuklu HDP'liler ve yaşamını yitirenler için "Hayır" çağrısında bulundu.

 

OLUÇ’TAN SANDIKLARA SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

 

Ardından söz alan Saruhan Oluç, 2 aydır referandum için yoğun çalışmalar yürüttüklerini ve bu yoğun çabaların meyvesini yarın sandıkta “Hayır” ile karşılığını alacaklarını ifade etti. Eşgenel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile birlikte milletvekillerinin tutuklu olduğu, çok sayıda üyelerinin cezaevlerinde olduğunu hatırlatan Oluç, yapılmak istenen değişikliğin meşru olmadığının apaçık ortada olduğunu dile getirdi. Oluç, yapılmak istenen değişikliğe yarın halkların meşru bir cevap vereceklerini belirten Oluç, “AKP ve MHP’nin hayalleri hayal olarak kalacak” diye konuştu. Sandıklara sahip çıkma çağrısında bulunan Oluç, yarın akşam sonuçların açıklanması ile beraber, Türkiye’nin dört bir yanında “Hayır” halayları çekileceğinin altını çizdi.

 

VAN

 

Van'da da HDP), DBP,TJA öncülüğünde araçlı konvoy düzenledi.Van Milletvekilleri Lezgin Botan, Bedia Özgökçe, Adem Geveri, Nadir Yıldırım ve HDP, DBP, TJA yöneticilerinin katıldığı konvoy Şerefiye Mahallesinde başlayarak kentin en yoğun caddeleri olan Beşyol, Cumhuriyet, Maraş caddelerinde geçerek İpekyolu caddesinde Sebze Hali, Hacebekir (Xaçort) ve Karşıyaka mahallesinden geçti.

 

15:00 sularında başlanacak olan konvoy polislerin engellemesi ile gecikmeli başladı. Parti aracından açılan Türkçe, Kürtçe, Zazaca ve birçok dillerde seçim müzikleri çalındı. Cumhuriyet caddesine giren konvoy büyük ve coşkulu bir kitle ile karşılandı. Dükkanlarda, kafelerden cadde üzerine akın eden yurttaşlar parti aracına bayraklar ve sallayarak zafer işaretleri yaptı. Yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği konvoy araçlar ilerledikçe caddeler miting alanına döndü.

 

Cumhuriyet caddesi ve Maraş caddesine akın eden yurttaşlardan 5 kişi ‘Slogan ve zafer işareti’ yaptığı gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Gazeteci Zeki Aslan çektiği gözaltı fotoğrafları için polislerce tehdit edildi. Polisler Aslan’ın çektiği görüntülere ise el koydu.

 

ANKARA

 

HDP Kadın Meclisi yarın oylanacak olan referandumuna dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamda, sandıklara sahip çıkmanın verilen emeklere sahip çıkma anlamına geldiği belirtilerek, “Özgürlüğümüz için sandıklarda buluşalım. Geleceğimize ‘Hayır’’la sahip çıkalım” denildi.

 

HDP Kadın Meclisi’nin yaptığı açıklama şöyle:

 

“HAYIRın sesi, tüm baskı ve engellemelere rağmen kimsenin değerlerine saldırmadan siyasî faaliyet yürütmenin örneği oldu. HAYIRcıları doğrudan hedef alan siyasete karşı ne insani değerlerden ne de mücadelemizden taviz vermedik, geri adım atmadık.

 

Tek adama HAYIRımız tüm yaşamımız boyunca haksızlığa ve zulme itirazlarımızın sesi oldu. İnsanlar arasında cinsiyetçilikle, ırkçılıkla yaratılmaya çalışılan ayrıma karşı çok dilli, çok kültürlü, barış ve ortak yaşamda ısrarımız, mücadelemiz HAYIRlarımızla daha da güçlendi.

 

Ama referandum sürecinin en önemli sonucu yaratılan yılgınlığın ölü toprağının atılması oldu. Özellikle mücadele eden biz kadınlara dönük geliştirilen sistematik kadın düşmanı politikalar, referandum sürecinde de erkek ve devlet şiddeti, gözaltılar ve tutuklamalarla en üst düzeyde devam ettirildi. Fakat kadınlar olarak 8 Mart ve Newrozda bu korku iklimini özgürlüğün coşkusuyla yıktık. Politikanın rantçılık, kayırmacılık ve kişisel çıkarlar doğrultusunda baskı ve şiddet unsuru olarak kullanılmasına karşı, politikayı kendi sözümüze ve yaşamımıza sahip çıkmanın yolu olarak görüp dört bir yandan kadın özgürlükçü bir temelde geliştirdik.

 

Tekçilik ve seçeneksizliğe karşı bizim HAYIR’larımızın binlerce seçeneği var. Sonsuzluğun umudu, yaşamın ufku var.

 

Bizler yaşamın savunucuları, uzlaştırıcı değerlerin en ısrarlı taşıyıcıları olan kadınlar olarak, insanları yüz yüze gelemez hale getiren bu siyasete karşı uzun ve güçlü mücadelemizle tüm kazanımlarımıza sahip çıktık, şimdi de tüm hayatımızın HAYIRlarına ve sandıklarımıza sahip çıkıyoruz.

 

Sandıklara sahip çıkmak, yaşam için verdiğimiz tüm emeklere sahip çıkmaktır.

Hayır tüm kadınların ortak başarısı olacak! Yılmadığımızın, ısrarımızın ilanı olacak.

Özgürlüğümüz için sandıklarda buluşalım. Geleceğimize HAYIR’la sahip çıkalım”




Kaynak: dihaber

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 722 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Siyasi Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI