Bugun...



'Ahlaki utanç' mı Temsili demoktasinin iflası mı?

'Ahlaki utanç' mı Temsili demoktasinin iflası mı?

facebook-paylas
Tarih: 02-02-2019 12:15


'Ahlaki utanç' mı Temsili demoktasinin iflası mı?

AB Parlamentosu dünyaya hukukun üstünlüğü konusunda ders veriyor ve Venezüella’daki yasallığı yok ediyor

John Laughland(*)

Dünyayı hukukun üstünlüğüne saygı duyma gereği üzerine ders veren AB Parlamentosu, Venezüella'daki durumun yasallığı hakkında yalan söylemek için ve bu yasallığı yok etmek için ahlaki bir utançtır.

Fransa'dan heyecan verici haberler: Marine le Pen, ülkenin yeni cumhurbaşkanı. Macron rejimi ülkeyi politik krize soktuktan sonra, Bayan Le Pen, özel olarak - TV kameralarıyla - özel amaçlı olarak toplanmadan önce, küçük bir kalabalık gevrekleri (sarı yelekler) toplanmadan önce, Cuma günü Place de la Concorde'deki ofisinin yemin etmişti.

5. Cumhuriyet Anayasasının 7. Maddesine göre hareket ettiğini iddia eden Bayan Le Pen, Emmanuel Macron'un artık görevde olmadığını açıkladı. Elbette, hükümet ve kamu hizmeti, polis ve silahlı kuvvetlerin hepsi normal olarak çalışmaya devam ediyor ve Macron, her zaman olduğu gibi Elysée Sarayı'nda çalışmaya devam ederken, Bayan Le Pen, finansal usulsüzlükler için soruşturma altında. Ancak hem Rusya hem de Çin'den resmi olarak tanındığı için Fransa'nın meşru başkanı oldu.

Tabii ki, bu kurgusal senaryo saçma. Ancak Juan Guaido'nun Venezuela Cumhurbaşkanı olarak tanınmasından daha saçma değil, Avrupa Parlamentosu tarafından ABD Başkanı Donald Trump tarafından tanınmasından bir hafta sonra 31 Ocak'ta Avrupa Parlamentosu tarafından oy kullanıldı. 

AB parlamentosu üye devletleri Guaido'yu Venezüella'nın geçici cumhurbaşkanı olarak tanımaya çağırdı

Avrupa Parlamentosu muhalefet lideri Juan Guaido'yu Venezüella'nın meşru geçici başkanı olarak tanımaya oy verdi ve AB liderlerini de aynısını yapmaya çağırdı.

Perşembe günü oylanan karar, AB liderliğini “güçlü, birleşik bir duruş” benimsemeye çağırdı ve Guaido'yu  seçimleri “ demokrasiyi restore etmek  için yapılana kadar Güney Amerika ulusunun “ tek meşru ” geçici başkanı olarak tanıdı .

Milletvekilleri ayrıca, Venezüella’nın muhalefet kontrolündeki parlamento Ulusal Meclis’e “tam destek” sözü verdi ve AB devletlerini muhalefet tarafından atanan elçileri “kredilendirmelerini” istedi.

Belge, 43 ME oyla 104 oyla kabul edildi, 88 MEP ise çekimser kaldı.

 

Gerçekten de, Brüksel’in tanınma lehine oy kullanması, Marine Le Pen’i tanımaktan daha saçmadır, çünkü onun aksine, Juan Guaido, ülkesinin başkanlık seçimlerinde hiçbir zaman aday olmadı, tek başına seçildi ve birkaç hafta öncesine kadar Biri, Venezüella’da bile değil, onu bile duymuştu.

Maduro, bir sonraki seçimin 2025'te gerçekleşeceğini, Avrupa'nın 8 günlük ultimatumunu reddettiğini söyledi

Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, 8 gün içinde Venezüella’da yeni seçim çağrısında bulunan ve bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2025’te yapılacak olduğunu söyleyerek, Avrupa’nın verdiği bir ültimatomu reddetti.

Almanya, Fransa ve İspanya, yeni seçimler yapılmadıkça kendi ilan ettiği Venezüella Cumhurbaşkanı'nı tanıyacaklarını söylediler - ancak Maduro, Avrupa'nın bir sonraki seçimlerin 2025'te gerçekleşeceğini söyleyerek, RIA Novosti'ye böyle bir talepte bulunma hakkı olmadığını vurguladı.

CNN Türk ile daha önce yapılan bir röportajda Maduro, Avrupa talebini “tam isyan” olarak çarptı .

Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaptığı açıklamada, Venezüella halkının “geleceklerini özgürce karar verebilmeleri gerektiğini” söyledi. 8 gün içinde yapılan seçimler olmadan [Guaido] 'yu bu siyasi süreci başlatmak için Venezüella'nın' geçici başkanı 'olarak tanıyabilirdik. ” Almanya ve İspanya tarafından neredeyse aynı mesajlar yayınlandı.

Juan Guaido , Washington ve müttefiklerinden hızlı bir şekilde güçlü bir destek alarak geçen hafta Venezüella’nın “geçici başkanı” olduğunu açıkladı.

Guaido'nun “anayasal düzeni tehdit eden ciddi suçlar” soruşturması tamamlanana kadar ülkeden ayrılması yasaklandı .

 

Avrupa TBMM tarafından onaylanan Cumhurbaşkanı Trump'ın “daha doğrusu kötüdür tanınması daha sonra ortak bir karara kabul etmeden önce birbirinden bağımsız hareket eden Avrupa Parlamentosu Ocak 23. Dört siyasi grubu üzerinde Guaido ait”, onların metinleri formüle etmek oturdu Juan Guaido’nun meşru başkan olduğunu belirten hukuk dilinde “ Venezüella anayasasının 233’üne göre ”.

Bunu yaptıklarını ve ortak kararın o zaman 100 kadar milletvekili tarafından herkes tarafından oylandığını, grup düşünmenin gücünün korkutucu bir örneği olduğunu söyledi. Ya da belki de sadece sahtekârlıktır. Venezüella anayasasının 233. Maddesini hiç okumuş olan hiç kimse , bu tür bir şey söylediğine karar veremezdi.

Aksine, 233. madde, tam olarak 23 Ocak'ta Caracas'ta halka açık bir meydanda başkanlık ilan ettiğini söyleyen Juan Guaido'nun ihlal ettiği şeydi.

Pek çok ülkenin anayasası, Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti Anayasası'nın 233. maddesi gibi maddelere sahiptir. Cumhuriyet cumhurbaşkanı görevini yerine getirmezse veya başaramazsa ne olacağıyla ilgilenir.

Süresinin kısa kesilebileceği altı durumu listeler: eğer ölürse; istifa ederse; ülkenin yüksek mahkemesinin kararı ile görevden alındığı takdirde; Ulusal Meclis ve yargıtay tarafından onaylanmış resmi bir tıbbi işlemden sonra fiziksel veya zihinsel olarak uygun olmadığı beyan edilirse; eğer görevinden vazgeçerse; ya da popüler bir referandumdan etkilenirse.

Venezüella muhalefet lideri Juan Guaido (L) ve Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro.jpg

 

Libya’daki hatalarından kaçınmalıyız: İtalyan milletvekili FM Venezüella rejimi değişikliğine karşı çıkıyor

 

 

Manlio Di Stefano.jpgManlio Di Stefano @ManlioDS

 

 

L’Italia non sosterrà alcuna posizione d’ingerenza verso il #Venezuela. Sosteniamo il dialogo e chi lo cerca come la stragrande maggioranza dei Paesi #UE, la Santa Sede, #Russia, #Cina, #Messico e #Uruguay. Nessuno vuole nuova Libia e la eviteremo.

 

 

Bu koşullardan hiçbiri yerine getirilmedi: Başkan Maduro istifa etmedi; o ölü ya da uygun değil; mahkemeler veya halk tarafından etkilenmedi. Daha kötüsü, 233. madde, cumhurbaşkanlığının boş kalması halinde kimin iktidara geldiğini - hangisinin olmadığı - ve, tahmin et ne oldu? Bu durumda, Ulusal Meclis başkanı (Guaido) yerine Bayan Delcy Rodriguez'in devraldığı başkan yardımcısı olduğunu belirtiyor.

The only circumstance in which the president of the National Assembly takes over is if the president has not been inaugurated. As Maduro has been president since 2013, it is impossible to pretend that this is the case. He took the oath of office for his second term on January 10, in front of the president of the Supreme Tribunal of Justice.

Maduro’nun Avrupa Parlamentosu’ndaki muhalifleri, İspanyol muhafazakar Partido popüler delegasyonu başkanı Esteban Gonzalez Pons gibi, 10 Ocak’taki açılışın geçersiz olduğunu iddia ediyor. Bu iddiayı desteklemek için, 24 Ocak'ta Avrupa Parlamentosu başkanına gönderilen açık bir mektupta , Pons anayasanın 231. maddesinden alıntı yapıyor: “ Seçilen aday, ilk yılın 10 Ocak'ında Cumhurbaşkanı olarak göreve başlayacak Millet Meclisi huzurunda yemin ederek anayasa süresinin sona ermesi . ”   

Bir kişi Bay Pons'u sözüne aldıysa, belki de Maduro'nun açılışının gerçekten geçersiz olduğuna inanıyor olabilir. Ancak Bay Pons'un sahtekârlığı kolayca gösterilir: “Bu, aynı 231 Maddesinin bir sonraki cümlesinden alıntı yapmaz ; Adalet Yüksek Mahkemesi önünde görev yemin ediyor . ”

Öyleyse, Maduro’nun Venezüella’nın Avrupa’daki eski sömürge gücünden düşmanlarının anayasa karşıtı olduğu açılışı, aslında anayasa için özel olarak sağlandı.

Venezuela için son tarih, Brexit'in uzatılması.JPGVenezuela için son tarih, Brexit'in uzatılması: Jeremy Hunt'ın tuhaf bir demokrasi kavramı

Bay Pons da çok iyi bildiğinden, bunu okurlarından da saklamayı seçmesine rağmen, Maduro'nun Millet Meclisi önünde yemin etmemesi için çok iyi bir " denetleyici sebep " var. Seçim sahtekarlığı nedeniyle 2017 yılında çözülmüş olması. Meclis, seçimlerle ilgili olarak anayasaların koruyucusudur ve seçim anlaşmazlıkları söz konusu olduğunda, Anayasa Mahkemesi tarafından seçimleri geçersiz sayılan üyelere yemin ettirildi.

Diğer tüm durumlarda - örneğin Polonya'da veya Macaristan'da - Avrupa Parlamentosu üyeleri, genel olarak hakimlere tam bağımsızlık verilmesini ve anayasaya aykırı davranırlarsa seçilen meclislerin kararlarını geçersiz kılma hakkını talep eder.  

Venezuela'da, aksine, MEP'ler tam tersi bir argüman konuşlandırıyor: Avrupa Parlamentosu kararında (eritilmiş) Ulusal Meclis'in Venezüella'daki tek meşru organ olduğunu, yani Yüksek Mahkeme'nin meşruiyet olmadığını açıkladı.

Venezuela'da, evrensel oy hakkı ile seçilen bir cumhurbaşkanlığı ile parlamentoda kendisine karşı olan bir siyasi sınıf arasında ciddi bir siyasi kriz olduğu açık. Yabancı güçlerin böyle bir krize girmelerini sağlamak siyasi olarak aptaldır ve bu arada uluslararası hukuk uyarınca tesadüfen yasadışıdır. Ancak, bütün dünyayı hukukun üstünlüğüne saygı duyma gereği üzerine ders veren Avrupa Parlamentosu gibi bir organ, açıkça başka bir ülkedeki durumun yasallığı hakkında yalan söylemek ve bu yasallığı yok etmek için yasal bir dil kullandığında, ahlaki rezalet.

 

(*)John Laughland; Oxford Üniversitesi'nden felsefe doktorası olan ve Paris ve Roma'daki üniversitelerde ders veren John Laughland, uluslararası ilişkiler konusunda tarihçi ve uzmandır.




Bu haber 40 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Dünya Basınından Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI