Bugun...



HDP Eş Genel Başkanılarınan açıklama

Suruç Aileleri İnisiyatifi, katlamada yaşamını yitirenleri anmak için düzenlediği anmada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Suruç'un ülkede karanlık bir dönemin başladığı tarih olduğunu söyleyerek, "Suruç katliamı aydınlatılmazsa Türkiye'ye güneş doğmaz" dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 21-02-2016 15:45:12 Tarih: 20-02-2016 15:48

HDP Eş Genel Başkanılarınan açıklama

 HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ,

'Suruç karanlık sürecin başlangıç tarihidir'

Suruç Aileleri İnisiyatifi, katlamada yaşamını yitirenleri anmak için düzenlediği anmada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Suruç'un ülkede karanlık bir dönemin başladığı tarih olduğunu söyleyerek, "Suruç

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ‘AKP’yi IŞİD’in siyasi uzantısı’

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ‘AKP’yi IŞİD’in siyasi uzantısı’ diye niteleyerek, güneydoğu illerinde sivillere yönelik insan hakları ihlalleriyle ilgili yetkililerin bir gün yargının önünde hesap vereceğini belirtti.

Demirtaş, “Zannediyorlar ki bütün bu suçlar günahlar yaptıkları unutulup gidecekler. İnsanlığa karşı işlenmiş suçtur ve zaman aşımına tabii değildir” dedi.

Diyarbakır’da düzenlenen ‘Avrupalı Sol Partilerin Dayanışması’ konferansının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan HDP lideri şöyle konuştu: “Açık bir terör destekçisi haline gelmiş AKP hükümeti. Ve bunu saklamak gizlemek için etrafındaki herkesi terörist ilan ediyor. HDP terörist, aydınlar terörist, sanatçılar terörist, PYD terörist. Oysa ki en büyük terör üreticisi AKP’dir. Teröre, barbarlığa ve vahşete bel bağlamış siyasi iktidarlar uzun süre varlığını koruyamazlar. Bu ülkede yüzlerce kişiyi katleden IŞİD’i öfkeli neredeyse çocuklar olarak görüyorlar. İşte terörist anlayış budur. Terör yardakçılığı, terör destekçiliği budur. Ve, AKP artık IŞİD’in siyasi uzantısıdır.”

‘Alman halkı Merkel’i eleştirmeli’

Almanya Başbakanı Angela Merkel’i güneydoğu illerinde yaşanan ‘vahşete sessiz kalmakla’ eleştiren Demirtaş, Alman halkının Merkel’i Erdoğan’la pazarlık yapmakla eleştirmesi gerektiğini kaydetti.

 

Demirtaş şöyle devam etti: “Merkel, elbette ki mülteci krizi ve bunun çözümü konusunda hükümetle ilişki kurabilir. Fakat bunu yaparken ‘Türkiye’deki bu ağır insan hakları ihlallerini, ağır suçları görmeyeceğiz, üstünü örteceğiz, Kürtlere karşı yürütülen savaşta sessiz kalacağız’ anlaşması yapılıyorsa orada etik dışı bir durum var artık. İnsan hakları konusu demek ki masada bir alışveriş haline getirilmiştir. Alman halkının buna tepki göstermesi lazım. Alman halkının kendi başbakanına ‘Sen temel değerlerimizi Erdoğan’la pazarlık masasında, kirli ilişkilerle satış konusu yapamazsın’ demesi lazım.”

‘Faşizmin karşısında dimdik durmalıyız’

Güneydoğu illerinde sivillere yönelik insan hakları ihlalleriyle ilgili yetkililerin bir gün yargının önünde hesap vereceğini ifade eden Demirtaş, “Zannediyorlar ki bütün bu suçlar günahlar yaptıkları unutulup gidecekler. İnsanlığa karşı işlenmiş suçtur ve zaman aşımına tabii değildir. Bir gün mahkeme karşısına çıkacaklar. Yaptığınız bütün bu barbarlıklar hukuk karşısında hesabı sorulacak. AKP’den asla merhamet dilemedik, dilemeyeceğiz. Faşizmin karşısında dimdik durmalıyız“ diye konuştu.

‘Senin katliamlarını durdurmak için bu insanlar direniyor’

‘Abluka’ altındaki ilçelerde kurulan barikatların ve kazılan hendeklerin Ankara’dan verilen katliam emirlerini durdurmak için ortaya çıktığını aktaran Demirtaş şunları söyledi: “Kürt gençleri senin Saray’ında mı barikat, hendek kazdı? Senin katliamlarını durdurmak için bu insanlar direniyorlar. Kimseyi öldürmek için değil. Senin verdiğin katliam emirlerini durdurmak için bu insanlar bunu yapmak zorunda kalıyor. Bunu anlamak ve diyalogla çözmek yerine bütün Kürt halkını cezalandıracak vahşi yöntemler uyguluyorlar. Bu hükümetin çaresizliğin ve acizliğinin göstergesidir. Bu halk özgür olursa, kendi dili, kültürüyle, kimliğiyle kendi öz yönetimiyle ana vatanında Kürdistan’da korkmadan diğer onurlu halklar gibi eşitçe yaşadığı gün barış olur.”

‘IŞİD havaya uçuracaktı, Salih Müslim’den rica ettiniz’

Türkiye sınırındaki Eşme köyüne nakledilen Süleyman Şah Türbesi’nin hükümetin ‘terör örgütü’ ilan ettiği PYD ve YPG’nin desteğiyle belirten Demirtaş sözlerini şöyle bitirdi: “IŞİD havaya uçuracaktı Salih Müslim’den rica ettiniz o getirtti. Bugün terörist dediğiniz PYD defalarca Ankara’da sizlerle resmi görüşme yapmadı mı? Daha geçen yıla kadar Salih Müslim, Ankara’da dışişleri yetkilileriyle defalarca görüşme yapmadı mı? Ne konuştunuz oralarda?”

katliamı aydınlatılmazsa Türkiye'ye güneş doğmaz" dedi.

 

Suruç Aileleri İnisiyatifi, katliamda yaşamını yitirenleri 7'nci ayında Kadıköy Halitağa Caddesi'nde yapılan 33 dakikalık oturma eylemi ile andı. "Failler bulunsun hesap sorulsun", "Suruç'u unutma, unutturma" ve " Suruç şehitleri ölüşüzdür" sloganlarının atıldığı eylemde "Gizlilik kararı kaldırılsın" ve " kalplerimiz adalet için atsın" pankartları açıldı. Eylemde, yakılan mumlarla "Cizre" yazılarak, Cizre'de devletin uygulamış olduğu vahşete dikkat çekildi. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın da katıldığı eylemde Suruç katliamında yaşamını yitiren Cemal Yıldız'ın kızı Gamze Yıldız aileler adına açıklama yaptı. "En iyilerimizi, en güzellerimizi yitirdik" diyerek söze başlayan Yıldız, acılarının daha derin, öfkelerinin ilk günden daha yakıcı olduğunu vurguladı.

Suruç katliamının halklara yönelik yeni bir savaşın başlangıç noktasını oluşturduğunun her geçen gün daha iyi anlaşıldığını söyleyen Yıldız, "Suruç'tan sonra katliamların ardı arkası kesilmiyor. Her gün yeni katliamlar yapılarak ve vahşetin boyutu arttırılarak önceki katliamlar unutturulmaya, barış çığlıkları, adalet talepleri bastırılmaya çalışılıyor. Daha dün Cizre'de taş üstüne taş bırakılmamış, her evin bodrumundan insan bedenleri çıkarılırken, şu anda da Sur'da, İdil'de gözü dönmüşçesine katliamlar yapılıyor" dedi.

Sur, Cizre, İdil ve Nusaybin'de yaşanan katliamları hatırlatan Yıldız, "Sınır içinde ölümlere ve zulümlere doymayanlar sınır dışında da Türkiye halklarını kardeş halklarla karşı karşıya getirmeye ve savaş bataklığına sürüklemeye çalışıyorlar. Suruç'tan Cizre'ye katilleri tanıyoruz" diye konuştu.

'Acımıza acı ekleniyor'

Her gün katliamlara yenilerinin eklendiğini dile getiren Yıldız, "Hesabı sorulamayan, adaleti sağlanamayan her katliam ne yazık ki sonraki katliamın yolunu hazırlıyor. Katillerin yaptıklarının yanlarına kar kalması ve cezasızlık katliamcı çeteler ve işbirlikçileri için korunaklı bir liman bizler içinse güvensizlik anlamına geliyor. Sorumluların açığa çıkarılmadığı her geçen gün acımıza acı ekleniyor, yaralarımızı derinleşiyor" ifadesinde bulundu.

Her şeye rağmen umutlarını yitirmediklerini vurgulayan Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: "Yine de 33 can parçamızın anılarına bağlı kalırız. Yine de şahadetlerini sonsuz bir gururla yükleniriz biz. Evlatlarımızın katilleri yargılansın, yaşanan tüm acıların hesabı sorulsun isteriz."

'Bu barbarlık hiçbir yerde yok'

Ardından konuşan Uğur Özkan'ın babası Mehmet Uğur, Uğur'un Cizre'de katliamların ortasında doğduğunu dile getirerek, "Nerede bir zulüm varsa, onun karşısında, nerde bir mazlum varsa onun yanında olurdu" dedi. Kürdistan'da yaşanan katliamları kınayan baba Özkan, "Bu kadar barbarlık, bu kadar vahşet dünyanın hiç bir yerinde yok. Bu yaşananlar hangi insanlığa sığar" sözleriyle isyan etti.

'Önce uğur'u, sonra da Cizre'yi katlettiler'

Ağabeyi Süleyman Özkan ise Uğur'un Cizre'yi çok sevdiğini vurgulayarak, "Önce Uğur'u katlettiler, şimdi Cizre'yi katlediyorlar" dedi. Kardeşinin devrimci olduğunu ve insanlık için mücadele ettiğini vurgulayan Özkan, O'nun yazdığı şiiri okudu.

'Zor ama onur verici'

Daha sonra Gamze Yıldız, babası Cemil Yıldız'ı anlattı. Yıldız, "Zor ama onur verici onun kızı olmak. Bazen kızıyorum, keşke sadece benim babam olsaydı da, tüm dünyanın çocuklarının babası olmasaydı. Çünkü tüm çocukların babası olduğu için bugün yaşamını yitirdi. Bir başka yerde savaşın kalıntıları arasında yaşamaya çalışan çocuklara baba olmaya çalıştı. O'nu bunun için seviyoruz" şeklinde konuştu.

 

Yıldız'ın gazete arşivi kızına verildi

Cemil Yıldız'ın Esenler'de birlikte çalıştığı Serhat Demirtaş da, Yıldız'dan çok şey öğrendiğini söyledi. Demirtaş, Yıldız'ın oluşturduğu gazete arşivini eylemde kızı Gamze'ye verdi.

Yüksekdağ: Bu ülkede gerçeğe ulaşmak

Eylemde son konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise, "Bu ülkede gerçeğe ulaşmak zor. Gerçeğe ulaşmak isteyenler vuruluyor, katlediliyor. Bu zulmün, karanlığın ortasında halkların eşitliğinin, kardeşliğinin, barışının olduğunu söyleyenler katlediliyor" dedi.

 

Her şeye rağmen yaşamı büyütme mücadelesini kararlılıkla sürdürdüklerini vurgulayan Yüksekdağ, "Burada, alanlarda verilen adalet ve barış mücadelesi bu ülkeyi yönetenlerin zulmünden çok daha kudretlidir. Kimse yüreğini karartmasın. Esas güç ve izleyeceğimiz yol, meydanlara ışık olmaktır" diye belirtti.

 

'Suruç karanlık sürecin başlangıç tarihidir'

Suruç'un karanlık bir sürecin başlangıç tarihi olduğunu vurgulayan Yüksekdağ, şunları söyledi: "Eğer sorumlular korunur, gerçekler yalanlarla kapatılmaya devam ederse, Türkiye'ye güneş doğmaz. Bunun için sadece cesur olmak yeter. Halklara bu cesareti gösterme çağrısı yapıyoruz. Ölüm, zulüm üreten bu siyaset son bulmadıkça bu ülkede gülmemiz mümkün değil. Hala bir umut ve şans var. Zulme karşı Türkiye halkaları olarak birleşirsek bu umudu büyütebiliriz."

"Gidenlerin anısı, ölümlerin acısı bizi terk etmeyecek" diyen Yüksekdağ, Suruç şehitlerine verdikleri söze bağlı kalmanın boyunlarının borcu olduğunu vurguladı.

Yüksekdağ, konuşmasının sonunda, Türkiye halklarına çağrı yaparak, "Bölgesel savaş siyasetine karşı, bölgesel barışı inşa edebiliriz" dedi. 




Kaynak: Ajanslar

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 1029 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Siyasi Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI