Bugun...



310 Sivil inisyatif Sur'un Kamulaştırma Kararına Tepkili!

AKP İktidar elndeki devlet gücüyle bombaladı,mesken demedi, tarihi değeri olan binaları bile kurşun yağmuruyla delik deşik etti.Şimdi de alel acele kamulaştırıp,birilerine rant kaynağı sunacak.Sur halkı 'Kimin malını kime...' deyip,'malımın ne olacağına ben kara vermeliyim' diyor. 310 Sivil inisyatif "Suriçi Koruma ve Yaşatma Platformu" nu kurarak Sur'un kamulaştırma kararına tepki gösteriyor

facebook-paylas
Tarih: 30-03-2016 15:48

 310 Sivil inisyatif Sur'un Kamulaştırma Kararına Tepkili!

 310 Sivil inisyatif Sur'un Kamulaştırma Kararına Tepkili!

AKP İktidar elndeki devlet gücüyle bombaladı,mesken demedi, tarihi değeri olan binaları bile kurşun yağmuruyla delik deşik etti.Şimdi de alel acele kamulaştırıp,birilerine rant kaynağı sunacak.Sur halkı 'Kimin malını kime...' deyip,'malımın ne olacağına ben kara vermeliyim' diyor. 310 Sivil inisyatif "Suriçi Koruma ve Yaşatma Platformu" nu kurarak Sur'un kamulaştırma kararına tepki gösteriyor

AKP iktidarının "acele kamulaştırma" adı altında el koyduğu tarihi Sur için harekete geçen Diyarbakır'daki 310 sivil toplum örgütü, "Suriçi Koruma ve Yaşatma Platformu"nu kurdu. Platform adına açıklama yapan DTSO Başkanı Ahmet Sayar, Sur esnafının mağduriyetinin giderilmesi için Diyarbakır halkına "Sur'da alışveriş yapması" çağrısında bulundu.

 

DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve işverenler, Güneydoğu Gazetecileri Cemiyeti bahçesinde Sur'daki "acele kamulaştırma" kararına ilişkin basın açıklaması yaptı. "Suriçi Koruma ve Yaşatma Platformu" adı altında 310 kurum ve kuruluşun imzasının olduğu ortak bir açıklama yapıldı. Açıklamaya, DTK ve bileşenleri, DTSO, DİSİAD, İHD, Diyarbakır Barosu, Harita ve Kadastro Mühendisler Odası, İmarlar Odası, Ermeniler Vakfı ve birçok kurum temsilcisi katıldı. Platform adına açıklama yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar yaptı.

 

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan 16 ve Yenişehir ilçesinde 2 olmak üzere toplam 18 mahallede kamulaştırma kararı aldığını dile getiren Sayar, 6 bin 642 parsel içinde yerel yönetimlere ve sivil toplum kuruluşlarına ait yapıların da olduğunu söyledi. Sayar, UNESCO tarafından koruma altına alınmış tarihi ve kültürel miras niteliğinde olan ibadethane, mesken ve çeşitli ticari alanlar da kamulaştırılanlar arasına alındığını söyledi.

 

'Karar yasalara aykırıdır'

 

Kamulaştırma kararı mülkiyet hakkını koruma altına alan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu dile getiren Sayar, AKP'nin Sur ve Yenişehir ilçelerini kapsayan kamulaştırma kararı alınırken, kentimizde faaliyet yürüten yerel yönetimler, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Mimarlar ve Mühendisler Odası'nın kararına baş vurulmadan alındığını söyledi.

 

'Karar nasıl uygulanacak belli değil'

 

Sayar, "İdarenin işlem ve eylemlerini tesis ederken uyması gereken temel prensip olan; Yönetime Katılma ve Saydamlık ilkesinin gereklerine aykırı davranılmıştır. Merkezi hükümetin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın teklifi üzerine aldığı Kamulaştırma kararı yürürlükteki mevzuatlara aykırı olarak tesis edilmiştir. İlgili Kamulaştırma Kararının Kamu Kurum ve Kuruluşlarını kapsaması, Vakıflara ait yapıları kapsaması bu durumun en açık kanıtlarındandır. Ayrıca ilgili kararın nasıl uygulanacağı noktasında kentin yerel bileşenleri ile herhangi bir bilgi paylaşımı da yapılmamıştır" denildi.

 

'Olumlu işlerin yanında olacağız'

 

STK'ler olarak kentleri için yapılacak tüm olumlu işlerin yanında olacaklarını ve destekleyeceklerini söyleyen Sayar, ancak kamulaştırma kararına ilişkin taraflarına iletilen herhangi bir bilgi olmaması toplumda ciddi kaygı yarattığını ifade etti. Sayar, bu çerçevede çalışmalar yapılırken, hukuka aykırı, bilimsellikten yoksun, kentin sosyal, kültürel ve tarihi dokusuna uymayan uygulamalardan kesinlikle kaçınılması gerektiğini dile getirdi.

 

'Hukuki yollara başvuracağız'

 

Yasal gerekçesi bulunmayan bu uygulamadan derhal geri dönülmesini talep ettiklerini anlatan Sayar, "Kamulaştırma kararının alındığı ilçelerimizde yaşayan vatandaşlarımızın, esnaf ve tüccarımızın yaşanan çatışma ortamından dolayı yaşadığı sosyal ve ekonomik mağduriyet giderilmeden, buna ilişkin hükümet tarafından olumlu bir adım atılmadan böylesine bir kamulaştırma kararının alınmasını doğru bulmuyoruz. Sonucunun ne olacağını bilmeden alınmış acele kamulaştırma kararının iptali için gerekli yasal hakkımızı kullanacağımızı ve yargı yoluna başvuracağımızın bilinmesini istiyoruz" diye konuştu.

 

Yapılan açıklamanın ardından Sayar, Sur esnafının mağduriyetinin giderilmesi için Diyarbakır halkına "Sur'da alışveriş yapması" çağrısında bulundu.



İlgili Video

Kaynak: DİHA

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 1057 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER T. Muhalefet Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI