Bugun...



TSK'dan Cerablus’a yönelik karadan ve havadan harekâtı dünya basınında

Der Spiegel, gelişmeleri "IŞİD bahane, hedef Kürtler" başlığıyla verdi

facebook-paylas
Tarih: 24-08-2016 19:38

TSK'dan Cerablus’a yönelik karadan ve havadan harekâtı dünya basınında

TSK'dan Cerablus’a yönelik karadan ve havadan harekâtı dünya basınında

Der Spiegel, gelişmeleri "IŞİD bahane, hedef Kürtler" başlığıyla verdi ve geniş bir özet çıkardı.

Der Spiegel yazarına göre, Ankara, bölgede uzun sürecek bir işgalin ilk adımlarını atmış oldu. Analiz, açık bir biçimde gerçek hedefin Kürtler olduğunu öne sürerken, 3 yıl IŞİD'e göz yuman Ankara'nın şimdi birdenbire harekete geçmesinin ardında ‘Ankara'nın köklü Kürt korkusunun' yattığı ileri sürdü.

 

Der Spiegel'in analizinde, Berlin büyüklüğünde bir bölgede kalıcı Türk işgalinin Suriye'deki süreci iyice karmaşıklaştıracağına da dikkat çekildi.

Birçok yabancı medya organındaki haberlerde, operasyonun YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri’nin (QSD) son aylardaki ilerleyişinin ardından geldiğine dikkat çekiliyor. Hemen hemen tüm yayın organları operasyonun birinci amacı olan ‘Kürtleri engelleme’ stratejisinin varlığına işaret ettiler.

BBC

İngiliz BBC televizyonunun haberinde Türk ordusuna ait tankların sınırı geçtiği bilgisine yer verilirken, muhabir Mark Lowen’in ‘DAİŞ’ten boşalacak yerlere Kürtlerin geçmesini önlemek istendiği belirtildi. Ankara’nın esas sorununun Kürtlerin sınırda otonom bir bölge kurması olduğunu ve bunun Türkiye içindeki Kürtlerdeki ayrılık fikrini güçlendireceği endişesi olduğunun altı çizildi.

NEW YORK TIMES

New York Times gazetesinin konuya ilişkin haberinde ise Türkiye’nin görünürdeki amacının yanında Kürtlerin hedeflendiği görüşüne de yer verildi. Gazete, operasyonun Antep saldırısından sonrasına geldiğine dikkat çekerken, Kürtlerin son aylardaki ilerleyişini de hatırlattı. Haberde, ‘analistlerin’ görüşlerine yer verilerek, ‘Kürtlerin Cerablus’a ilerlemesinin Türkiye’yle karşı karşıya gelme’ riskini barındırdığı savunuldu.

 

 

LE FİGARO

Fransız Le Figaro gazetesi ise AFP’ye dayandırdığı haberinde, Türk diktatörü Erdoğan’ın operasyonun Kürt güçlerine de yönelik olduğuna dair tehditlerine yer verdi. Figaro’nun Reuters muhabirine dayandırdığı aynı haberin içeriğinde ise, Türk tanklarının sınırı geçtiği kaydedildi.

Le Figaro, operasyonun ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Ankara ziyaretine denk geldiğini hatırlattı.

LE MONDE

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Le Monde’daki haberde de, Türk yetkililerin açıkça Kürtlerin ilerleyişini engellemek istediklerine dair söylemlerine yer verildi. Gazete, Türkiye’nin YPG (PYD) öncülüğündeki QSD’nin ilerleyişi nedeniyle Kürtlerin sınırda daha fazla güçlenmesini engellemeye çalıştığı belirtildi.

EL PAIS

İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais’te yer alan haberde de, Türkiye’nin resmi ağızlardan verilen DAİŞ’in hedeflendiği söylemine yer verildi. Ancak haberde, operasyon ‘en büyük bir diğer hedefinin’ ise olası ‘bir Kürt koridorunu engellemek’ olduğuna dikkat çekildi. 




Kaynak: ANF

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 763 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Dünya Basınından Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI