Bugun...



TSK'dan Cerablus’a yönelik karadan ve havadan harekâtına tepkiler

'ABD’li yetkili: Kürtlerin ilerleyişini, Türklerin endişesini sonlandırdık' derken Rusya 'Endişeliyiz' dedi Yorumlarda 'Türk devleti ile DAİŞ arasındaki ‘Cerablus’ oyunu yeni bir aşamaya geçti. DAİŞ, işgali altındaki Cerablus kentine Türk devletine bağlı çetelere devretti.' Suriye hükümetinden tepki: Egemenlik ihlali Cerablus Askeri Meclisi'nden Türkiye'ye sert uyarı

facebook-paylas
Güncelleme: 24-08-2016 21:33:21 Tarih: 24-08-2016 17:49

TSK'dan Cerablus’a yönelik karadan ve havadan harekâtına tepkiler

TSK'dan Cerablus’a yönelik karadan ve havadan harekâtına tepkiler

 

ABD’li yetkili: Kürtlerin ilerleyişini, Türklerin endişesini sonlandırdık

Suriye sınırındaki Cerablus kentinin IŞİD’den temizlenmesi için bu sabaha karşı başlatılan operasyon hakkında ABD’den en ‘samimi’ açıklama ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın uçağında yer alan bir yetkiliden geldi: “Kürtlerin ilerleyişine ve Türklerin endişesine son verdik.”

Kürtlerin ilerleyişi durduruldu’

Biden’ın uçağında yer alan yetkili, operasyonla beraber Kürtlerin ilerleyişinin de durdurulduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Kürtlere Cerablus’a ilerlemek isterlerse bizden destek alamayacaklarını gösterdik. Aynı zamanda Türklerin en büyük endişesini de sonlandırdık. Operasyonun Türklerle birlikte hareket etmemiz için bize biraz nefes aldırdığına inanıyorum.”

 

DAİŞ, Cerablus’u AKP’ye devretti

Türk devleti ile DAİŞ arasındaki ‘Cerablus’ oyunu yeni bir aşamaya geçti. DAİŞ, işgali altındaki Cerablus kentine Türk devletine bağlı çetelere devretti.

Türk devleti, Rojava kantonlarının birleşmemesi ve Kürtlerin Suriye’deki statülerini engellemek için Cerablus’ta yeni bir hamle geliştirdi. Bu kapsamda, bugün sabaha doğru Türkiye’nin eğittiği bazı çete grupları Cerablus’e doğru harekete geçti. Türkiye ile DAİŞ arasında daha önce varılan anlaşma gereği, kent Sultan Murat ve Nureddin Zengi gruplarına devretti.

 

Rusya, Cerablus’a yönelik operasyona ‘endişeliyiz’

Rusya, Cerablus’a yönelik operasyona işaret ederek, sınırdaki gelişmelere dikkat çekti. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye-Suriye sınırında yaşanan gelişmeler Moskova’da derin bir endişeye neden olmaktadır” denildi.

Sputnik’teki habere göre açıklamada, “Her şeyden önce, çatışma bölgesindeki durumun daha istikrarsız hale gelme riski rahatsızlık veriyor. Zira sivil nüfus arasında ölümler meydana gelebilir ve Kürtlerle Araplar arasındaki etnik anlaşmazlıklar körüklenebilir” denildi.

 

Açıklamanın sonunda ise “Suriye krizinin sadece uluslararası hukuk zemininde ve Kürtler de dahil olmak üzere, Suriyeli taraflar arasında geniş katılımlı diyalog kurulması yoluyla çözülebileceğinden eminiz” dendi.

Suriye hükümetinden tepki: Egemenlik ihlali

Suriye Dışişleri Bakanlığı Türk tanklarının Cerablus’a girmesini kınadı.

Suriye Resmi Haber Ajansı SANA’nın haberine göre, Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türkiye’nin Cerablus’a ilerlemesini kınadı.

 

Suriye ordusunun beş yılı aşkın bir süredir bu bölgelerde muhalif güçlere karşı mücadele verdiğinin hatırlatıldığı açıklamada, "Türk tanklarının ve silahlı araçlarının sınırı geçmesi egemenlik haklarımızın ihlali anlamını taşır" denilerek Suriye’deki terörle mücadelenin ancak Suriye hükümeti tarafından yürütülmesi gerektiğinin altı çizildi.

 

"Resmi bir üst düzey yetkili"ye dayandırılan açıklamada, "Suriye Arap Cumhuriyetii Cerablus’ta uluslararası koalisyon uçaklarının desteği ile Türk tankları ve zırhlı araçlarının Suriye topraklarına girişlerini kınadı.  Şu an Cerabulus’ta olan Türkiye’nin iddia ettiği gibi terörle mücadeleden ziyade, bir terörist yapılanmanın yerine başka bir terörist yapılanmayı koymaktır" denildi.

 

Cerablus Askeri Meclisi'nden Türkiye'ye sert uyarı

TSK'nin Cerablus'a yönelik başlattığı işgal hareketine dair bilgi veren Cerablus Askeri Meclisi Komutanı Armanc Cerablus, aralarında çocuk ve kadınların bulunduğu çok sayıda sivilin katledildiğini söyledi. Cerablus, "Cerablus'un çocukları bizleriz. Türklerden yardım ve destek istemedik. Dolayısıyla bu işgaldir. Bugüne kadar DAİŞ'e karşı savaştık. Onunla aynı zihniyette olan Türk devletiyle de savaşır, kentimizi ve halklarımızı koruruz" dedi.

 

Cerablus'a yakın mesafede konumlanıp, TSK ve bağlı çete gruplarının işgalini gözleyen Cerablus Askeri Meclisi Komutanı Armanc Cerablus, DİHA'ya işgal hareketini ve takınacakları tutumu anlattı. Armanc Cerablus, kenttin hemen güneyindeki Cerablus a Tehtani kasabasında TSK'nin katyuşa füzeleri ile düzenlediği saldırıda çoğunluğu çocuk ve kadın 25 sivilin öldüğünü, onlarca sivilin de yaralandığı bilgisini verdi. Cerablus, kent merkezinde özelikle Kürtlerin oturduğu doğu ve batı mahallelerinde çok sayıda sivilin katledildiğini, ancak Türk devletinin iletişim ağlarını kestiği için net bilgi edinemediklerini belirtti.

 

'DAİŞ TSK'ye katıldı'

TSK'nin çetelerle birlikte işgal harekatı başlattığını söyleyen Cerablus, "Türk devleti DAİŞ ile aynı zihniyettedir. Çocuk, kadın sivilleri katlediyor. Kentte Türk devleti ile anlaşmış çok az sayıda DAİŞ çetesi kalmıştı ve onlar da TSK ile Cerablus'a giren çetelere katıldı" dedi.

İşgale karşı çağrı

Uluslararası kurumlara çağrıda bulunan Cerablus, şöyle konuştu: "Cerablus'un çocukları bizleriz. DAİŞ ile aynı olan Türklerden yardım ve destek istemedik. Dolayısı ile bu işgaldir. Bu işgale karşı durmalılar."

 

 

Demokratik Suriye Meclisi

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Başkanlık Konseyi, Türkiye ve Özgür Suriye ordusunun Cerablus’a yönelik operasyonuna ilişkin bir açıklama yaptı.

 

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “IŞİD ve PYD’ye yönelik operasyon başlatıldı” sözleri hatırlatılarak, Demokratik Suriye Meclisi’nin bu operasyonu kınadığı vurgulandı.

 

Operasyon için “işgal” nitelemesinin yapıldığı açıklamada, uluslararası koalisyonun Türkiye’nin cihatçı paramiliter gruplara verdiği desteğin olumsuz sonuçlarına tanıklık edildiği de belirtildi.

 

Açıklamada, operasyonda sivillerin de hedef alındığı ve saldırılarla Suriye topraklarının parçalanmak istediği dile getirildi.

 

Açıklamasının sonunda ise “işgal komplolarına karşı harekete geçme” çağrısı yapıldı.

 

Kaynak: ANHA

 



Kaynak: AJANSLAR dan derleme

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 962 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Güncel Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI