Bugun...



Fed politika faizini 25 baz puan yükseltti

Fed'in karar organı Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki gün süren toplantısını sona erdi. Toplantıda, Fed politika yapıcıları, gösterge faiz olan federal fon oranını 25 baz puan artırarak

facebook-paylas
Güncelleme: 15-12-2016 02:49:55 Tarih: 14-12-2016 22:39

Fed politika faizini 25 baz puan yükseltti

Fed politika faizini 25 baz puan yükseltti

Karar öncesinde uluslararası piyasalarda 3.4650 TL'den işlem gören dolar, 3.51 TL'ye çıktı.

 
 
Fed 2017 yılında 3 kez faiz artırımı öngörüyor
Fed'in karar organı Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki gün süren toplantısını sona erdi. Toplantıda, Fed politika yapıcıları, gösterge faiz olan federal fon oranını 25 baz puan artırarak, yüzde 0.25-yüzde 0.50'den yüzde 0.50-yüzde 0.75'e yükseltti.
Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, "Kademeli faiz artışı devam edecek" açıklamasında bulundu.
2017'de 3 faiz artırımı
Bloomberg HT'de yer alan habere Fed yetkililerinin tahminlerinden oluşan noktasal grafike göre ise, 2017 yılında 3 faiz artırımı öngörülüyor.
En son geçen yıl aralıkta faiz artışına giden Fed, bu yıl faizde hiçbir adım atmamıştı.
Dolar 3,52'ye kadar çıktı
Karar öncesinde uluslararası piyasalarda 3.4650 TL'den işlem gören dolar, 3.5254 TL'ye kadar çıktı.
Fed'in faiz kararının ardından Euro/dolar paritesi de 1,06'nın altına indi. Altının ons fiyatı da 1161 dolardan 1152 dolara indi.
Janet Yellen
Yellen: Kademeli faiz artışı devam edecek
Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Yellen faiz kararı sonrası toplantı düzenliyor.
Yellen'in konuşmasından satır başları şöyle:
Fed ekonomide kaydadeğer iyileşme olduğunu görüyor.
Enflasyon yüzde 2'ye doğru hareketlendi.
İstihdam koşullarının daha da güçlenmesini bekliyorum.
Asıl ve beklenen enflasyondaki ilerlemeyi yakından izleyeceğiz.
Enflasyon beklentileri iyi bir şekilde çıpalanmış durumda.
Aralık ve Eylül projeksiyonları Eylül tahminlerine çok benzer.
Ekonomi yalnızca kademeli faiz artışlarını garanti ediyor.
Fed fonları faizi (gösterge faiz) nötr faizin yalnızca hafif altında.
Nötr faiz tarihi standartların oldukça altında.
Ekonomik görünüm oldukça fazla belirsiz.
Maliye politikalarındaki değişiklikler ekonomik görünümü değiştirebilir.
Para politikası önceden belirlenmiş bir yol izlemiyor.
Noktasal grafikteki değişiklik "çok ılımlı bir ayarlama".
Noktasal grafikteki değişiklikler yalnızca bazı Fed yetkililerinden kaynaklanıyor.
Noktasal grafikteki değişiklikler gerçekten çok az.
Maliye politikasındaki değişikliklere Fed'in ne tepki vereceğini söyleyemem.
(Maliye politikası) Daha fazla detay görene kadar spekülasyon yapmak istemiyorum
Faiz artırımı ekonomideki iyileşmeye yönelik güvenin bir göstergesi.
Faiz artırımı ABD ekonomisine güven oyu niteliğinde.
Fed ABD ekonomisinin gidişatının güçlü olduğu görüşünde.
Politika ılımlı ölçüde genişlemeci kalmaya devam edecek.
Biraz daha genişleme olacak, enflasyon yüzde 2'nin altında.
Enflasyonun zamanında yüzde 2 seviyesine çıkmasını istiyoruz.
Ekonomi politikası konusunda daha fazla bilgi sahibi olduğumuzda ayarlama yapacağız.
Yeni yönetime tavsiye vermeye çalışmıyoruz.
Borç/GSYİH rasyosunu dikkate almalıyız.
Fed'in bağımsızlığına güçlü bir şekilde inanan biriyim.
Fed personeli Trump'ın geçiş ekibi ile temas halinde.
Bunun ötesinde Trump'ın ekibi ile temasım yok.
Gelecekteki ekonomi politikası kaydadeğer bir şekilde belirsiz.
Yatırımcılar genişlemeci maliye politikası algılıyor.
Senato tarafından 4 yıllığına görevlendirildiç
Dört yıllık görev süremi tamamlama niyetindeyim.
Hisse senedi fiyat seviyeleri konusunda yorumda bulunmak istemiyorum.
Hisse senetlerinde getiri oranları normal aralıklarda devam ediyor.
Piyasa beklentileri faiz kararları için bir ön koşul değil.
Açıklanan veriler daha da iyileşme olduğunu gösteriyor.

 

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizi oranını 25 baz puan artırarak yüzde 0,50-0,75 aralığına yükseltti. Fed, ayrıca gelecek seneye yönelik faiz artışı beklentisini ikiden üçe çıkardı. Fed’in politika faizini artırmasının ardından konuşan Başkan Janet Yellen kademeli faiz artışının devam edeceğini belirterek enflasyonun birkaç yıl içerisinde yüzde 2’ye ulaşmasını beklediğini söyledi.

 

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Aralık toplantısı, beklendiği gibi faiz artışıyla sona erdi.

 

İki gün süren toplantının ardından yayınlanan karar metnine göre, Fed Başkanı Janet Yellen liderliğindeki 10 FOMC üyesi, gösterge faiz oranını yüzde 0,25-0,50 aralığından yüzde 0,50-0,75 aralığına çıkarma kararını oy birliğiyle aldı.

 

Açıklamada, "FOMC, iş gücü piyasası şartları ve enflasyonda gözlenen gelişmeler ve beklentiler ışığında federal fonlama oranını yüzde 0,50-0,75 aralığına yükseltme kararı aldı" ifadelerine yer verildi.

 

 

 

Dört faiz artışı beklentisiyle başladığı 2016'yı tek faiz artışıyla kapatan Fed, ayrıca son 10,5 yılın ikinci faiz artışını yapmış oldu. Fed'in Haziran 2006'dan sonraki ilk faiz artışına Aralık 2015'teki FOMC toplantısında gidilmişti.

 

Fed, ekonomik projeksiyonlarını revize etti

 

Fed, Aralık toplantısında ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini de güncelledi.

 

Bu yılki ortalama büyüme tahminini yüzde 1,8'den yüzde 1,9'a çıkaran Fed, gelecek yılki büyüme beklentisini de yüzde 2,0'den yüzde 2,1'e yükseltti. Bankanın 2018 ve 2019 büyüme projeksiyonları ise sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 1,9 olarak belirlendi. Bu oranlar, eylül ayında yayınlanan bir önceki projeksiyonlarda yüzde 2 ve yüzde 1,8 seviyesindeydi.

 

Bu yıla ilişkin ortalama enflasyon beklentisini ise yüzde 1,3'ten yüzde 1,5'e yükselten Fed, gelecek iki yıla ilişkin enflasyon beklentilerini ise değiştirmeyerek, sırasıyla yüzde 1,9, yüzde 2,0’de sabit tuttu. Bankanın 2019'a yönelik enflasyon beklentisi de yüzde 2'de bırakıldı. Fed, aynı zamanda çekirdek enflasyon beklentilerinde hiçbir değişikliğe gitmedi. Banka, çekirdek enflasyonun 2016 sonunda yüzde 1,7, 2017 sonunda yüzde 1,8 ve 2018 ile 2019 sonunda ise yüzde 2 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor.

 

 

Öte yandan, FOMC üyelerinin ortalama işsizlik oranı beklentileri bu yıl için yüzde 4,8'den yüzde 4,7'ye ve 2017 için yüzde 4,6'dan yüzde 4,5'e çekildi. Banka, işsizlik oranının 2018 ve 2019'da yüzde 4.5'te denge bulacağını öngörüyor.

 

Fed yetkilileri gelecek yıl üç faiz artışı bekliyor

 

Piyasaların Fed'in ekonomik projeksiyonlarında en çok dikkat ettiği "noktasal grafik" ise FOMC üyelerinin faiz oranına yönelik beklentilerini yükselttiğini gösterdi.

 

Buna göre, 17 FOMC üyesinin 2017 sonuna ilişkin faiz oranı beklentisinin ortalaması yüzde 1,1'den yüzde 1,4'e çıktı. Bu beklenti, Fed’in gelecek yıl 25 baz puanlık üç faiz artışı yapılabileceğine işaret ediyor.

 

Benzer şekilde, 2018 ve 2019 yıllarına yönelik faiz projeksiyonları ise sırasıyla yüzde 1,9'dan yüzde 2,1'e ve yüzde 2,6'dan yüzde 2,9'a yükseltildi.

 

Dolar değer kazandı, altın değer kaybetti

 

Fed'in faiz artırma kararı öncesinde 1,0640-1,0650 bandında seyreden avro/dolar paritesi, şu sıralar 1,0578'e kadar geriledi. Dolar/TL paritesi ise uluslararası piyasalarda 3,4603'ten 3,5115 yükseldi.

 

Öte yandan, altının ons fiyatı kararlar takiben 1.160 dolardan 1,152 dolara gerilerken, ABD 10 yıllık devlet tahvili faizi yüzde 2,44’den yüzde 2,47'ye yükseldi.

 

Açıklama öncesi dalgalı seyreden ABD borsaları, toplantının karar metnini takiben kayıplarını artırdı. Şu sıralar, Dow Jones Endeksi yüzde 0,06, S&P 500 Endeksi yüzde 0,26, Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 0,26 düşüşle işlem görüyor.

 

Faiz kararının arından Brent tipi ham petrolün varil başına fiyatı ise 54,65 dolardan 54,13 dolara geriledi.

 

Küresel piyasalar, şu andan itibaren Fed Başkanı Janet Yellen'in basın toplantısına odaklandı. TSİ 22:30'da başlayacak toplantıda faiz artırım kararını değerlendirecek Yellen'in, özellikle yeni yönetimin ekonomi politikaları ve para politikasının geleceğine ilişkin açıklamaları dikkatle takip edilecek.

 

Fed Başkanı Yellen faiz artırımını değerlendirdi

 

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) faiz artırma kararı almasının ardından basın toplantısı düzenledi.

 

FOMC'nin politika faiz oranını 25 baz puan artırma kararını oy birliğiyle aldığını hatırlatan Yellen, "Meslektaşlarım ve ben, bunu yaparak ekonominin tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerimize doğru kaydettiği önemli ilerlemeyi tasdik ettik" ifadelerini kullandı. Yellen, ülke ekonomisinin iyi performansını sürdürmesini ve enflasyonun gelecek iki yıl içinde yüzde 2 hedefine ulaşmasını beklediklerini dile getirdi.

 

FOMC üyelerinin gelecek yıllara yönelik faiz beklentilerini 0,25 puan yükselttiklerini anımsatan Yellen, "ufak bir değişim" olarak nitelediği bu revizyonun, işsizlik oranı ve enflasyon beklentilerindeki olumlu değişimin yanı sıra mali politikalarda öngörülen gevşemeyi yansıttığını aktardı.

 

Yellen, FOMC'nin faiz beklentilerinin yükselmesine karşın kademeli sıkılaştırma politikasıyla uyumlu olduğunu savunurken, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Elbette ekonomik görünüm belirsizlerle dolu, üyeler uygun faiz patikasına yönelik değerlendirmelerini görünüm ve risklerdeki değişime göre ayarlayacak. Birçok gözlemcinin belirttiği gibi mali ve diğer ekonomik politikalar görünümü etkileyebilir. Ancak şu an bu politikaların nasıl gelişeceğini bilmek için çok erken. Ayrıca mali politikalardaki değişimler, ekonomik görünümü ve dolayısıyla para politikasını etkileyen birçok faktörden sadece biri. Politika kararlarımızı alırken ekonomik koşulları tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefleri doğrultusunda değerlendirmeye devam edeceğiz."

 

Ekonomik aktivitenin yılın ortasından bu yana ılımlı şekilde büyüdüğünü kaydeden Fed Başkanı, ”Enflasyonun önümüzdeki yıllarda yüzde 2 hedefine yaklaşmasını bekliyoruz. Önümüzdeki 3 yılda ortalama işsizlik oranının yüzde 4.5 olması bekleniyor” dedi.

 

 

"Tam istihdam için mali genişlemeye gerek yok"

 

Yellen, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

 

Bir soru üzerine faiz artışını artırmakta geç kaldıklarına dair herhangi bir işaret görmediğini belirten Yellen, enflasyonun hala yüzde 2'nin altında seyrettiğini anımsatarak, "Ben faiz artırmakta geç kaldığımızı düşünmüyorum. Hedeflerimize ulaşmak için doğru yolda olduğumuz görüşündeyim" ifadelerini kullandı.Yellen, "Siz ve selefiniz zaman zaman büyümeyi desteklemek için mali genişleme çağrısında bulundunuz. Şu an ekonominin mali genişleme için ne kadar kapasitesi olduğunu düşünüyorsunuz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

 

"Ben ve selefim mali genişleme çağrısını işsizlik şu andakinden çok daha yüksekken yaptık. Yüzde 4,6 seviyesindeki işsizlik oranıyla güçlü bir iş gücü piyasasında hala atıl kapasite olabilir ancak derecesinin azaldığına inanıyorum. Bu nedenle şu an mali politikaların tam istihdama ulaşmak için canlandırıcı teşvikler sağlaması gerekmiyor diyebilirim."

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizi oranını 25 baz puan artırarak yüzde 0,50-0,75 aralığına yükseltti. Fed, ayrıca gelecek seneye yönelik faiz artışı beklentisini ikiden üçe çıkardı. Fed’in politika faizini artırmasının ardından konuşan Başkan Janet Yellen kademeli faiz artışının devam edeceğini belirterek enflasyonun birkaç yıl içerisinde yüzde 2’ye ulaşmasını beklediğini söyledi.

 

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Aralık toplantısı, beklendiği gibi faiz artışıyla sona erdi.

 

İki gün süren toplantının ardından yayınlanan karar metnine göre, Fed Başkanı Janet Yellen liderliğindeki 10 FOMC üyesi, gösterge faiz oranını yüzde 0,25-0,50 aralığından yüzde 0,50-0,75 aralığına çıkarma kararını oy birliğiyle aldı.

 

Açıklamada, "FOMC, iş gücü piyasası şartları ve enflasyonda gözlenen gelişmeler ve beklentiler ışığında federal fonlama oranını yüzde 0,50-0,75 aralığına yükseltme kararı aldı" ifadelerine yer verildi.

 

 

 

Dört faiz artışı beklentisiyle başladığı 2016'yı tek faiz artışıyla kapatan Fed, ayrıca son 10,5 yılın ikinci faiz artışını yapmış oldu. Fed'in Haziran 2006'dan sonraki ilk faiz artışına Aralık 2015'teki FOMC toplantısında gidilmişti.

 

Fed, ekonomik projeksiyonlarını revize etti

 

Fed, Aralık toplantısında ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini de güncelledi.

 

Bu yılki ortalama büyüme tahminini yüzde 1,8'den yüzde 1,9'a çıkaran Fed, gelecek yılki büyüme beklentisini de yüzde 2,0'den yüzde 2,1'e yükseltti. Bankanın 2018 ve 2019 büyüme projeksiyonları ise sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 1,9 olarak belirlendi. Bu oranlar, eylül ayında yayınlanan bir önceki projeksiyonlarda yüzde 2 ve yüzde 1,8 seviyesindeydi.

 

Bu yıla ilişkin ortalama enflasyon beklentisini ise yüzde 1,3'ten yüzde 1,5'e yükselten Fed, gelecek iki yıla ilişkin enflasyon beklentilerini ise değiştirmeyerek, sırasıyla yüzde 1,9, yüzde 2,0’de sabit tuttu. Bankanın 2019'a yönelik enflasyon beklentisi de yüzde 2'de bırakıldı. Fed, aynı zamanda çekirdek enflasyon beklentilerinde hiçbir değişikliğe gitmedi. Banka, çekirdek enflasyonun 2016 sonunda yüzde 1,7, 2017 sonunda yüzde 1,8 ve 2018 ile 2019 sonunda ise yüzde 2 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor.

 

 

Öte yandan, FOMC üyelerinin ortalama işsizlik oranı beklentileri bu yıl için yüzde 4,8'den yüzde 4,7'ye ve 2017 için yüzde 4,6'dan yüzde 4,5'e çekildi. Banka, işsizlik oranının 2018 ve 2019'da yüzde 4.5'te denge bulacağını öngörüyor.

 

Fed yetkilileri gelecek yıl üç faiz artışı bekliyor

 

Piyasaların Fed'in ekonomik projeksiyonlarında en çok dikkat ettiği "noktasal grafik" ise FOMC üyelerinin faiz oranına yönelik beklentilerini yükselttiğini gösterdi.

 

Buna göre, 17 FOMC üyesinin 2017 sonuna ilişkin faiz oranı beklentisinin ortalaması yüzde 1,1'den yüzde 1,4'e çıktı. Bu beklenti, Fed’in gelecek yıl 25 baz puanlık üç faiz artışı yapılabileceğine işaret ediyor.

 

Benzer şekilde, 2018 ve 2019 yıllarına yönelik faiz projeksiyonları ise sırasıyla yüzde 1,9'dan yüzde 2,1'e ve yüzde 2,6'dan yüzde 2,9'a yükseltildi.

 

Dolar değer kazandı, altın değer kaybetti

 

Fed'in faiz artırma kararı öncesinde 1,0640-1,0650 bandında seyreden avro/dolar paritesi, şu sıralar 1,0578'e kadar geriledi. Dolar/TL paritesi ise uluslararası piyasalarda 3,4603'ten 3,5115 yükseldi.

 

Öte yandan, altının ons fiyatı kararlar takiben 1.160 dolardan 1,152 dolara gerilerken, ABD 10 yıllık devlet tahvili faizi yüzde 2,44’den yüzde 2,47'ye yükseldi.

 

Açıklama öncesi dalgalı seyreden ABD borsaları, toplantının karar metnini takiben kayıplarını artırdı. Şu sıralar, Dow Jones Endeksi yüzde 0,06, S&P 500 Endeksi yüzde 0,26, Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 0,26 düşüşle işlem görüyor.

 

Faiz kararının arından Brent tipi ham petrolün varil başına fiyatı ise 54,65 dolardan 54,13 dolara geriledi.

 

Küresel piyasalar, şu andan itibaren Fed Başkanı Janet Yellen'in basın toplantısına odaklandı. TSİ 22:30'da başlayacak toplantıda faiz artırım kararını değerlendirecek Yellen'in, özellikle yeni yönetimin ekonomi politikaları ve para politikasının geleceğine ilişkin açıklamaları dikkatle takip edilecek.

 

Fed Başkanı Yellen faiz artırımını değerlendirdi

 

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) faiz artırma kararı almasının ardından basın toplantısı düzenledi.

 

FOMC'nin politika faiz oranını 25 baz puan artırma kararını oy birliğiyle aldığını hatırlatan Yellen, "Meslektaşlarım ve ben, bunu yaparak ekonominin tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerimize doğru kaydettiği önemli ilerlemeyi tasdik ettik" ifadelerini kullandı. Yellen, ülke ekonomisinin iyi performansını sürdürmesini ve enflasyonun gelecek iki yıl içinde yüzde 2 hedefine ulaşmasını beklediklerini dile getirdi.

 

FOMC üyelerinin gelecek yıllara yönelik faiz beklentilerini 0,25 puan yükselttiklerini anımsatan Yellen, "ufak bir değişim" olarak nitelediği bu revizyonun, işsizlik oranı ve enflasyon beklentilerindeki olumlu değişimin yanı sıra mali politikalarda öngörülen gevşemeyi yansıttığını aktardı.

 

Yellen, FOMC'nin faiz beklentilerinin yükselmesine karşın kademeli sıkılaştırma politikasıyla uyumlu olduğunu savunurken, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Elbette ekonomik görünüm belirsizlerle dolu, üyeler uygun faiz patikasına yönelik değerlendirmelerini görünüm ve risklerdeki değişime göre ayarlayacak. Birçok gözlemcinin belirttiği gibi mali ve diğer ekonomik politikalar görünümü etkileyebilir. Ancak şu an bu politikaların nasıl gelişeceğini bilmek için çok erken. Ayrıca mali politikalardaki değişimler, ekonomik görünümü ve dolayısıyla para politikasını etkileyen birçok faktörden sadece biri. Politika kararlarımızı alırken ekonomik koşulları tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefleri doğrultusunda değerlendirmeye devam edeceğiz."

 

Ekonomik aktivitenin yılın ortasından bu yana ılımlı şekilde büyüdüğünü kaydeden Fed Başkanı, ”Enflasyonun önümüzdeki yıllarda yüzde 2 hedefine yaklaşmasını bekliyoruz. Önümüzdeki 3 yılda ortalama işsizlik oranının yüzde 4.5 olması bekleniyor” dedi.

 

 

"Tam istihdam için mali genişlemeye gerek yok"

 

Yellen, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

 

Bir soru üzerine faiz artışını artırmakta geç kaldıklarına dair herhangi bir işaret görmediğini belirten Yellen, enflasyonun hala yüzde 2'nin altında seyrettiğini anımsatarak, "Ben faiz artırmakta geç kaldığımızı düşünmüyorum. Hedeflerimize ulaşmak için doğru yolda olduğumuz görüşündeyim" ifadelerini kullandı.




Kaynak: T24

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 970 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Ekonomik Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI