Bugun...



HDP:Cezaevlerinde toplama kampı uygulamaları dayatılıyor

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, cezaevlerindeki hak ihlalleri ve açlık grevlerine ilişkin HDP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Taşdemir hükümeti eleştirerek, “Sanki cezaevlerinde 40 gündür var olan bu açlık grevleri onları ilgilendirmiyormuş gibi bir tutum içerisindeler” diye konuştu.

facebook-paylas
Güncelleme: 29-03-2017 04:19:35 Tarih: 28-03-2017 15:40

HDP:Cezaevlerinde toplama kampı uygulamaları dayatılıyor

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir,

Cezaevlerinde toplama kampı uygulamaları dayatılıyor

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, cezaevlerindeki hak ihlalleri ve açlık grevlerine ilişkin HDP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Taşdemir hükümeti eleştirerek, “Sanki cezaevlerinde 40 gündür var olan bu açlık grevleri onları ilgilendirmiyormuş gibi bir tutum içerisindeler” diye konuştu.

 

‘YOĞUN HAK İHLALLERİ YAŞATILIYOR’

 

Taşdemir, cezaevlerinde başlayan açlık grevlerinin gündeme alınmadığını belirtti. Taşdemir, “Şu an cezaevlerinde bir açlık grevi durumu var. Türkiye cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri açıkçası bugün başlayan bir durum değil, yıllardır politik kimliklerinden kaynaklı insanlar cezaevlerinde. Özgürlüklerinin ellerinden alınması yetmezmiş gibi bu tutsaklara yönelik bir de cezaevi koşullarından kaynaklı yoğun hak ihlalleri yaşatılıyor” dedi.

 

‘HAK İHLALLERİ KORKUNÇ BOYUTLARA ULAŞMIŞ DURUMDA’

 

Cezaevlerindeki hak ihlallerinin korkunç boyutlara ulaştığını belirten Taşdemir, daha önce Meclis’te verdikleri soru önergeleri ile duruma dikkat çektiklerini ifade etti. Taşdemir, “Hak ihlallerine karşı cezaevlerine yönelimler olacağı konusunda hükümeti uyarmıştık. Ama maalesef hükümet sanki cezaevlerinde yaşanan bu durum, iktidar oldukları bir ülkede yaşanmıyormuş gibi davranıyor. Sanki cezaevlerinde 40 gündür var olan bu açlık grevleri onları ilgilendirmiyormuş gibi bir tutum içerisindeler. Dönüp baktığımızda cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin boyutu korkunç bir seviyeye gelmiş bulunmakta. Bunu artık cezaevi sorunları olarak tanımlamak mümkün değil” diye konuştu.

 

‘CEZAEVLERİNDE DAYATILANLAR TOPLAMA KAMPI UYGULAMALARIDIR’

 

Cezaevlerinde dayatılan uygulamaların toplama kampı uygulamaları olduğunu söyleyen Taşdemir, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin yargılama süreci ile başlayan ihlaller olduğuna dikkat çekti. Taşdemir, “Birçok insan iktidarın siyasi gündemi ve talimatları doğrultusunda tutuklandı ve bunların büyük çoğunluğu bizim parti yöneticilerimiz ve çalışanlarımızdır. Sadece şu an 27 ilçe eşbaşkanımız, 85 il eşbaşkanımız, 750’ye yakın yöneticimiz tutuklanmış bulunmakta. Tüm üyeleri ile birlikte saydığımızda 5 bine yakın HDP’li tutsak şu an cezaevlerinde. Bu arkadaşlarımıza yönelik cezaevlerinde sanki politik kimlikleri yokmuş gibi uygulamalar geliştirilmektedir” şeklinde ifadelerde bulundu.

 

‘ÖZELİKLE SAYIN ÖCALAN ÜZERİNDE AĞIR TECRİT SÖZ KONUSU’

 

Taşdemir, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri boyutlarının gün geçtikçe arttığına işaret ederek, “Yıllardır hem tutsakların hem kendi mücadeleleri hem de hukuksal anlamda elde edilen kazanımlar geri alınıyor. Ağır bir tecrit söz konusu. Özellikle Sayın Öcalan ve diğer tutsaklar üzerinde ağır bit tecrit uygulanıyor” diye belirtti.

 

 

‘SÜRGÜNLER CEZA YÖNTEMİ OLARAK UYGULANIYOR’

 

Cezaevlerindeki keyfi uygulamalara ilişkin de bilgi veren Taşdemir, “Yine ailelerle görüşler, cezaevi görüşleri ile ilgili kısıtlama ve sınırlılıklar getirilerek görüş hakları ellerinden alınıyor. Örneğin sürgünler bir cezalandırma yöntemi olarak uygulanıyor. İnsanlar cezaevlerinde ayda 3 defa sürgün ediliyor. Çocuklarını görmeyen aileler var; çünkü çocuklarının hangi cezaevlerinde olduğunu tespit etmekte zorlanıyorlar” dedi.

 

‘TAHLİYE EDİLMESİ GEREKEN ÇOK SAYIDA MAHKUM VAR’

 

Taşdemir, Türkiye cezaevlerinde tahliye edilmesi gerektiği halde tahliye edilmeyen çok sayıda mahkum olduğunu aktardı. Taşdemir, “Dün İskenderun Cezaevi’nde 65 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Yıldızbakan yaşamını yitirdi. 5 yıldır cezaevinde bulunan Mehmet Yıldızbakan tüm çabalara ve hukuki girişimlere rağmen tahliye edilmedi. Tahliye edilmesi gereken gün de hastanede yaşamını yitirdi” ifadelerini kullandı.

 

‘BİR ÇOK CEZAEVİNDE AÇLIK GREVLERİ DEVAM EDİYOR’

 

Türkiye’de birçok cezaevinde açlık grevleri olduğunu tekrarlayan Taşdemir, şöyle devam etti: “Açlık grevi Şakran’da 41’inci gün, Edirne’de 29’uncu gün, Sincan’da 31’inci gün, Menemen Cezaevi’nde 21’inci gün, Van’da 19’uncu gün, Elazığ’da 10’uncu gününde. Yine bütün cezaevlerinde dönüşümlü bu grevlere destek amaçlı 5 günlük süresiz dönüşümlü grevler başlamıştır. Şakran Cezaevi’nde açlık grevinde olan tutsaklara bir saldırı olduğu kamuoyuna yansıdı. Birçok yerde hükümet tutsakların taleplerini dinlemek yerine, müzakere etmek yerine baskı ve şiddet yöntemini tercih etmiştir. Açlık grevinde olan tutsakların sağlık bakımından kritik bir noktaya geldikleri, kilo kayıplarının olduğu da bizler basın yoluyla ve aileler aracılığıyla öğrenmiş bulunmaktayız. Dolayısıyla politik tutsakların taleplerinin özellikle Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve OHAL uygulamalarının son bulması ve cezaevlerine yansıyan OHAL uygulamalarının son bulması için bir diyalog sürecinin başlatılması gerekiyor” dedi.




Kaynak: dihaber

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 793 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Siyasi Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI