Bugun...



Kadınlar,8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde meydanlarda!

►İstanbul Bakırköy'de 8 Mart Emekçi Dünya Kadınlar günü için bir araya gelen kadınlar, şiddete, eşitsizliğe, gericiliğe, tek adama ‘hayır’ dedi ►İzmir'de kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için bir araya geldi. Gündoğdu Meydanı'nda buluşan kadınlar “Yaşamımız, özgürlüğümüz, emeğimiz, bedenimiz için Hayır” diyor ►Urfa'da 8 Mart'a polis saldırısı: 23 kadın gözaltında

facebook-paylas
Tarih: 05-03-2017 16:32

Kadınlar,8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde meydanlarda!

Kadınlar,8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde meydanlarda!

İstanbul’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitinginden

 

İstanbul Bakırköy'de 8 Mart Emekçi Dünya Kadınlar günü için bir araya gelen kadınlar, şiddete, eşitsizliğe, gericiliğe, tek adama ‘hayır’ dedi.

İstanbul’da 8 Mart Emekçi Dünya Kadınlar günü için kadınlar, 8 Mart Platformunun çağrısıyla şiddete, eşitsizliğe, gericiliğe, tek adama ‘hayır’ demek için Bakırköy’de Özgürlük Meydanı’nda bir araya geldi. “Yaşam hakkımız, özgülüğümüz, bedenimiz, emeğimiz için Hayır” sloganıyla düzenlenen miting için kadınlar sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başladı. Rengarenk kıyafetler, erbaneler, türlüler ve sloganlarla Özgürlük Meydanı’na yürüyüşe geçen kadınlar “Kadın emeğinin yok sayılmasına Hayır”, “Feminist isyandayız”, “8 Mart’ta kadınlar her dilde isyan ediyor, her dilde hayır diyor” pankartları taşıdı.

 

Miting alanına polislerce 2 farklı arama noktası kuruldu. Kortej yollarını kapatan polis, Sakine Cansız ile Figen Yüksekdağ’ın fotoğraflarının olduğu dövizleri taşımasını izin vermedi. Kadınlar ısrar edince alana dövizler alındı.

 

Renkli görüntülerin yaşandığı eylem alanına referandum damgasını vurdu. Kadınlar “tek adama, baskılara, yok sayılmaya, tacize, tecavüze, kadına yönelik şiddete, kadın cinayetlerine, kadın emeği sömürüsüne, eşitsizliğe, savaşa, baskılara Hayır” dedi.

 

Ellerinde HDP’li tutuklu kadın vekil kadınların resimlerinin yer aldığı dövizleri taşıyan kadınlar, 16 Nisan’daki referandum için de “Na, na, na” sloganları attı.

 

BİZ KAZANACAĞIZ!

 

Mitingde ilk sözü KHK ile işten atılan Betül Çelep aldı. Çelep, “40 gündür direniyorum. Bir çoğunuz ile tanıştım. Şimdi yine beraberiz. Ben direnmeyi fabrikadaki kadın işçilerden öğrendim. Kadınlardan öğrendiklerimi kalkerken meydanında anlatılıyorum. Kadınlar biz kazanacağız. Susmayacağız, korkmayacağız itaat etmeyeceğiz” diye konuştu.

 

Kadınlar Birlikte Güçlüdür Platformu’ndan Selin Top da “Erkek şiddetinin her türlüsüne karşı, çocuk doğurup doğurmama hakkımıza karşı, bizi yoksullaştırmalarına karşı, savaşlara karşı, desteklenen silahlı örgütlere, ırkçılara karşı, şiddet politikalarına karşı, bizi evlere kapatmaya çalışanlara karşı bizler sesimizi yükselteceğiz” diye konuştu. Top, referandumda ‘Hayır’ diyeceklerini ve referanduma kadar yapacaklarını çalışmalarını anlatarak, “Kadınlar birlikte güçlü, Tine Nabê” dedi.

 

CEZAEVİNDE MESAJ: KADINLARIN BİRLİKTE MÜCADELESİ ÇOK ÖNEMLİ

 

Eylemde HDP’nin tutuklubaşkanı Figen Yüsekdağ ve DBP eş genel başkanı Sebahat Tuncel’in mesajları da okundu.

 

Sebahat Tuncel, kadınların birlikte mücadelesinin önemine vurgu yaptığı mesajında “Sevgili kadın özgürlük mücadelemiz açısından önemli bir gün olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sizler ile birlikte sokaklarda, alanlarda olmayı çok isterdik. Ancak; kadın özgürlük mücadelemize ve demokratik siyasetime yönelik geliştirilen saldırılar nedeniyle bugünü zindanlarda karşılıyoruz. Bugünü her zamanki gibi yüksek bir moral ve coşkuyla karşılıyoruz. Kadın katliamlarının, kadına yönelik şiddetin sistematik hala getirildiği bir dönemde, kadınları yaşamın tüm alanlarında sesini yükseltmesine, kadın dayanışmasını yükseltmesine her zamankinden çok ihtiyaç var. Milliyetçiliğin, dinciliğin, militarizim, cinsiyetçiliğin, ırkçılığın körüklendiği halklarımızın kadınlarına savaşın dayatıldığı, kentlerimizin yerle bir edildiği, kadınları toplumsal yaşamın dışına itilerek, eve hapsedildiği  faşizm uygulamalarına karşı yapılacak olan tek şey; kadın direnişini örgütlemektir” ifadelerine yer verdi.

 

HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ da mesajında referanduma atıfta bulunarak “Kadınlar, ‘hayır’ın en doğal örgütleyicileridir; zira biliyoruz ki kadınlar, kendi varlıklarını tarih boyunca, hep ‘hayır’ diyerek inşa ettiler. Hayır dediğimiz zaman gerçekten yaşayabildik. Kocaya, sevgiliye, patrona, devlete kısacası erkek-egemen bütün kurumlara, bütün tavırlara ‘hayır’ dedikçe, kadın olduk, özgür olduk; biz olduk. İşte bugün de kadınlar olarak yapacağımız şey, çok iyi bildiğimiz bu iradeyi yani direnme, reddetme ve kendi alternatifini, inşa etme iradesini herkese yaymaktır. Egemenlerin yüzüne bir kez, bin kez daha milyonlarca kez daha haykıracağız; Hayır! Biz başka dünya inşa edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

 

Laiklik çağrısı yaptığı için tutuklanan Cumhuriyet gazetesi stajyer muhabiri Ayşegül Başar da Bakırköy Cezaevi’nden yolladığı mektupta “Canım kadınlar coşkunuzu burada Bakırköy’den duyuyorum. Benim gibi eşitlik ve özgürlük isteyen kadınlar ile birlikte. İçerde kadın dayanışmasından güç alıyoruz. Bu yıl bütün dünyada yükselen kadın isyanına biz de özgürlüğü hapsedelmiş kadınlar olarak hapishaneden ses veriyor. Bir kadın daha eksilmeyelim” dedi.

 

‘KADIN EMEĞİNİ VE GÜCÜNÜ GÖSTERECEĞİZ’

 

Mitingde Türkçe ve Kürtçe iki dilde okunan ortak metinde de referandum vurgusu vardı. Platform adına açıklama yapan Şenay Kumuz, 8 Mart’ın kazanım tarihi olan, 1857 yılında 40 bin  dokuma işçisinin grevine atıf yapılarak 129 kadının öldürüldüğü hatırlattı. Kumuz, “Bugün yaşadıklarımız geçmişte yaşadıklarımızdan daha hafif değilken, bize dayatılan referandumla birlikte bu alanda geleceğimizle ilgili daha büyük bir tehdide karşı buluştuk. Bize dayatılan belki de telafisi imkansız bir şekilde, olacak olan, haklarımızı, kazanımlarımızı elimizden almaya çalışan bir rejim değişikliğidir. Ancak biz kadınlar biliyoruz ve inanıyoruz ki bu saldırıyı yine bizim gücümüz ve mücadelemiz püskürtecektir” dedi.

 

‘TEK ADAMA BİN KERE HAYIR!’

 

15 Temmuz ve sonrası AKP’nin barış ve demokrasi isteyenlere yönelik politikaların eleştiren Kumuz, “Demokrasi adı altında faşizmin inşa edildiğini görüyoruz. 12 Eylül’ü aşan, OHAL’li savaşlı, bombalı ve krizli bir ortamda ‘tüm yetkiyi bana verin diyen tek adama ‘15 yıl yeter, bin kere hayır’ diyoruz. Biz kadınlar; kadın dayanışmasından aldığımız güçle bize dayatılmak istenen, köle düzeninize karşı çıkıyor, isyan ediyor ve kendi emeğimizle kurduğumuz yaşamı kimseye teslim etmeyeceğimizi haykırıyoruz” dedi.

 

ŞİMDİYE KADAR NASIL KAZANDIYSAK YİNE KAZANACAĞIZ

 

Açıklamada, OHAL ile birlikte kadınların dayanışma ve şiddete karşı mücadelesinin araçları olan dernek, kurum ve medya kurumlarının kapatmasına, HDP’li kadın vekillerin cezaevine konmasına, bölgede süren savaş ortamına tepki gösterilerek “Bir gecede çıkarttıkları yasayla ‘çocuk istismarcılarına evlilik yoluyla af önergesi getirmek istediler, sokakları isyanımızla doldurduk ve yasalaşmasına izin vermedik, kahkahalarımızı çalmak isteyenlere inat, zulmün karşısında gülümseyerek bu gidişatı durduracağız. Toplumsal yaşamın ve hayatın tüm alanlarında, evde, sokakta, okulda, işte bizleri yok saymaya çalışan erkek egemen düzene karşı direnmeye devam edeceğiz. Yaşam, eşitlik, özgürlük, laiklik ve barış için isyan ve dayanışma ile hayatı hep birlikte örgütleyeceğiz. Şimdiye kadar hakkımız olanları, özgürlüğümüzü nasıl direnerek kazandıysak, yine kazanacağız”

Eylem konuşmalar, şarkılar ve halaylarla devam etti.

İzmir'de kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için bir araya geldi

İzmir'de kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için bir araya geldi. Gündoğdu Meydanı'nda buluşan kadınlar “Yaşamımız, özgürlüğümüz, emeğimiz, bedenimiz için Hayır” diyor

zmir’de 8 Mart Kadın Platformu tarafından Gündoğdu Meydanı’nda yüzlerce kadının katılımıyla miting düzenlendi. İzmir Valiliği’nin mitingi yasaklama girişimini püskürten kadınların geçtiğimiz seneye göre daha kitlesel ve coşkulu olması dikkat çekti.

 

Diğer illerdeki 8 Mart mitinglerinde olduğu gibi İzmir’de de referandum vurgusu öne çıktı. Kadınlar yaşamları ve gelecekleri için ‘Hayır’ dedi. “Karanlığa inat yaşam hakkımız, özgürlüğümüz, bedenimiz ve emeğimiz için direniyoruz” diyerek bir araya gelen kadınlar, ağırlıklı olarak ‘Hayır’ yazılı dövizler taşıdı.

 

‘En az 3 hayır’, ‘Yalana dolana hayır’, ‘Savaşa karşı barış için hayır’, ‘Kadınlar birlikte güçlü’, ‘Laik demokratik bir yaşam istiyoruz’ yazılı dövizlerin yanı sıra kadın cinayetlerine ve siyasi cinayetlerde hayatını kaybeden kadınlarla tutuklu milletvekilleri ve belediye başkanlarının fotoğrafları da taşındı.

 

Geçtiğimiz yıl düzenlenen 8 Mart mitinginde açıklamayı okuyan kişiye dava açılmasını protesto eden kadınlar bu kez metni çoklu olarak okudu. 3 kadın metni bölümler halinde okudu.

 

Açıklamada “Bu mücadele daha insanca bir yaşam uğruna yeni haklar elde etmek için olduğu kadar, kazanılmış haklarımızı korumak için de veriliyor. Bugün kadınlar olarak, dünyanın her yerinde gericiliğe, emperyalizme, yoksulluğa, şiddete meydan okuyarak alanlara çıkıyoruz” denildi.

 

AKP iktidarının kendi dönemi boyunca kadınları çalışma hayatına katmak yerine kadınlara evin yolunu gösterdiği belirtilen açıklamada, kadınların bunu asla kabul etmeyecekleri vurgulandı.

 

2016 yılında 328 kadının öldürüldüğünü ve kadın cinayetlerinin yüzde 50’sinin OHAL döneminde işlendiğini ifade eden İzmirli kadınlar, baskı politikalarının kadınlara şiddet olarak geri döndüğünü söyledi. LGBTİ+’lerin yaşadığı ayrımcılığa da dikkat çekilen açıklamada özellikle işyerinde ve hayatın diğer tüm alanlarında yaşanan ayrımcılığa dikkat çekildi.

 

‘HAYIR’IMIZI BÜYÜTECEĞİZ’

 

Kadın düşmanı politikalara karşı kadınların birlik, beraberlik ve dayanışma mücadelesini sürdüreceklerini söylenen kadınlar, dünya kadın grevine selam göndererek şöyle devam ettiler:

“İçinden geçtiğimiz referandum sürecinin ne denli önemli olduğunun, kadınlar olarak farkındayız. Oy kullanacak her kesimden kadına buradan sesleniyoruz. Parlamenter sistemin ve hukukun tarafsızlığının ortadan kaldırıldığı, halkın egemenliğini hiçe sayan, hesap sorulamayan tek adam rejimi, biz kadınlar için ortaçağ anlamına geliyor. Biz kadınları birleştiren neyse, ‘Hayır’ımızı o büyütecektir. Kadın erkek eşit olamaz diyenlere, boşanmayı engellemeye, tecavüzleri aklamaya çalışanlara, kadın milletvekillerini mecliste darp edenlere, çocuk istismarcılarını utanmadan alkışlayanlara ‘Hayır’ diyoruz.”

 

Miting halaylar ve Praksis Kadın Müzik Grubu’nun şarkılarıyla son buldu.

Urfa'da 8 Mart'a polis saldırısı: 23 kadın gözaltında

 

Urfa'da kadınların 8 Mart yürüyüşüne saldıran polis, aralarında HDP, DBP ve KESK yöneticilerinin de bulunduğu 23 kadını gözaltına aldı.

 

Urfa'da Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde 8 Mart etkinlikleri kapsamında yürüyüş düzenlemek isteyen kadınlara, polis engel oldu. SES şube binası önünde bir araya gelen kadınların erbaneler eşliğinde yapmak istediği yürüyüşe izin verilmedi. HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan'ında aralarında bulunduğu kadınlar, yürümek isteyince polis kadınları darbederek gözaltına almaya başladı. HDP Milletvekili Dilek Öcalan'ın da darbedildi.

 

DBP PM üyesi Sevda Çelik Özbingöl, DBP İl Eşbaşkanı Yasemin Kılıç, SES, Eğitim Sen, BES şube eş başkanları, Adalet Çay, Hadle Oğur, Leyla Sönmez ve Leyla Mumin'in de aralarında bulunduğu 23 kadın gözaltına alındı.

 

Polis yolda ve çevre kafelerde kadınlara yönelik gözaltı işlemini devam ettirirken, ismi öğrenilemeyen bir kadının polis otosunda fenalaştığı görüldü




Kaynak: Evrensel gazetesi

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 835 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Kadın Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI