Bugun...



PYD Eş Başkanlığına Şahoz Hesen ve Ayşe Hiso seçildi

PYD'nin Rimêlan'da yapılan 7'inci kongresinde Şahoz Hesen ve Ayşe Hiso, yeni eş başkanlar olarak seçildi. PYD'nin halen devam eden 7. Kongresinde Asya Abdullah ve Salih Müslim yerine Şahoz Hesen ve Ayşe Hiso yeni eş başkanlar olarak belirlendi.

facebook-paylas
Tarih: 28-09-2017 18:15

PYD Eş Başkanlığına Şahoz Hesen ve Ayşe Hiso seçildi

PYD Eş Başkanlığına Şahoz Hesen ve Ayşe Hiso seçildi

PYD'nin Rimêlan'da yapılan 7'inci kongresinde Şahoz Hesen ve Ayşe Hiso, yeni eş başkanlar olarak seçildi.

PYD'nin halen devam eden 7. Kongresinde Asya Abdullah ve Salih Müslim yerine Şahoz Hesen ve Ayşe Hiso yeni eş başkanlar olarak belirlendi.

PYD KONGRESINI YAPTI

PYD 7. Olağan Kongresi'nde konuşan PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Suriyeli Tüm Halklar İçin Demokratik ve Federal Bir Suriye"yi şiar edindiklerini söyledi.

PYD Eşbaşkanı Muslim, Türk, Arap ve Fars halklarına özgürlük istedikleri gibi Kürtlere de özgürlük istediklerini, "Özgür olanlar kaderini belirleyebilir, özgürlük ve demokrasiyi hayata geçirebilir. Önceden yalnızdık. Şimdi Arap, Süryani Türkmen, Çeçen, Êzîdî, vb. tüm bölge halkları bizimledir" dedi.

PYD 7. Olağan Kongresi, Girkê Legê ilçesinin Rimêlan beldesindeki Aram Tigran Kültür ve Sanat Merkezi'nde "Özgür Rojava'dan Demokratik Suriye Federasyonu'na" şiarıyla yapıldı. Kongreye Güney Kürdistan'dan Demokratik Ulusal Birlik Partisi Sekreteri Xefûr Mexmûrî, Zehmetkêşanî Partisi Politbüro Üyesi Bekes Qadir Mewlud, Kürdistan Komünist Partisi'nden Rêber Mihemed Emîn, Kürdistan Özgür Partisi'nden Hejar Mihemed Eziz, Çağdaş Kürdistan Partisi temsilcisi Welîd Mihemed Silêman ve Şengal Êzîdîlerinden Demokratik Özgürlük Partisi temsilcisi katıldı. Kongreda ayrıca KNK, Demokratik Suriye Meclisi , Cizre Kantonu Eş Başkanlığı, Heyet El Tensîq, Suriye Gelecek Partisi, Halkların İradesi Partisi, Şengal Demokratik Özerk Yönetimi ve Özerk Meclisi, Suriye Demokratik Muhafakarlar Partisi, Kurdistan Demokratik Ulusal İttifakı, Demokratik Kürt Solcular Bileşimi, MLKP, Suriye Demokratik Kürt Partisi, Suriye Demokratik Kürt İlerici Partisi, Kurdistan Demokratik Barış Partisi, Süryani Birlik Partisi, Kurdistan Yeşiller Partisi, Halk Savunma Birlikleri YPG, Kadın Savunma Birlikleri YPJ, Kongreya Star, Kanaat Önderleri Meclisi, İnsan Hakları Örgütü, Özgürlükleri Savunma Partisi, Demokratik Asuri Partisi, Cizre, Kobanê ve Girê Spî Demokratik Özerk Yönetimleri, Minbic Demokratik Sivil Yönetimi Konseyi, Reqa Sivil Meclisi ve Suriye Kadın Meclisi üye ve temsilcileri hazır bulundu.

KCK'nin gönderdiği mesaj

Açılış konuşmalarından sonra KCK'nin kongre için gönderdiği kutlama mesajı Bedran Penaber tarafından okundu. KCK mesajında şunlara yer verildi: "Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu'nu güçlendiren demokratik ulus çizgisi, Suriye'nin güvencesidir. Çünkü devrim içinde demokratik ulus, Rojava Devrimi'nin başarıya ulaşmasının güvencesidir ve Kürt halkının özgürlük umutlarını gerçekleştirecektir."

Reqa'yı özgürleştirme hamlesinde yer alan güçlerin direnişinin selamlandığı KCK mesajında, Reqa'nın özgürleştirilmesinin bu çabaların başarısı olacağı ifade edilerek, demokratik bir Suriye'nin inşa edilmesinde Rojava ve Kuzey Suriye devrimlerinin önemi belirtildi.

KCK'nin mesajından sonra KJK'nin mesajına geçildi.

Temsilciler konuştu

Kongrenin devamında KNK adına Nilüfer Koç, Cizîr Kantonu Eşbaşkanlığı adına Şêx Himedî Deham El Hadi, TEV-DEM Yürütme Konseyi adına Aldar Xelîl, Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu Kurucu Meclisi Eşbaşkanlığı adına Mansur Selûm, Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanlığı adına İlham Ehmed, Kongreya Star adına Evîn Siwêd ve Reqa Sivil Meclisi adına Şêx Hisên El Raşid birer konuşma yaptı.

Her zaman umutluyuz

Asya Abdullah'ın ardından PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Suriye Devrimi'nin kendileri için zor bir sınav olduğunu belirterek, durumu iyi analiz edip 3. çizgiyi tercih ettiklerini hatırlattı. Muslim, "Dış müdahaleyi kabul etmedik, fakat bizler çözüm için ortaya çıkan tüm girişim ve çabaları destekledik. Direnişimizi birleştirebildik. Suriye krizinin çözülmesi için her zaman umutluyuz" dedi.

"Suriyeli Tüm Halklar İçin Demokratik ve Federal Bir Suriye"yi şiar edindiklerini kaydeden Muslim, şöyle devam etti: "Amacımız parçalamak, bölmek değil. Bizler halkların kardeşliği, ortak yaşam ve tüm demokratik güçlerin birliğini istiyoruz. O açıdan projemiz Suriye'nin parçalanması projesi değildir. Hedefimiz Suriye haklarının bizi anlamasıdır."

Ortadoğu'da bir ilk

Kuzey Suriye'deki komün seçimlerine değinen PYD Eşbaşkanı Muslim, "Komün, toplumun temel hücreleridir. Kuzey Suriye'de halk ilk kez özgür bir şekilde özgür iradesiyle seçimlere katılarak oy kullandı. Komün seçimlerinden sonra meclisler ve ardından Demokratik Halklar Kongresi gerçekleştirilecek. Bu, Ortadoğu'da bir ilk. Özgürlük ve onurunu koruyacağına dair halkımızın iradesine olan inancımız sonsuzdur" şeklinde konuştu.

Güney'in iradesine saygı duyuyoruz

Güney Kürdistan'daki referanduma dikkat çeken Muslim, şunları söyledi: "Referandum yapıldı. Başur halkımızın iradesine hürmetle yaklaşıyoruz. Bazıları referandumun Türk, Arap ve Farsların ulusal güvenliğini ortadan kaldırdığını iddia ediyor. Peki Kürtlerin ulusal güvenliği yok mu? Bizler birliğimizden yanayız. Bizler Kürdistan Ulusal Kongresi'ne destek verdik ve halen desteklerimizi sunmaya devam ediyoruz. Bizler nasıl ki Türk, Arap ve Fars halklarına özgürlük istiyoruz, aynen o şekilde kendi halkımıza da özgürlük istiyoruz. Özgür olanlar kaderini belirleyebilir, özgürlük ve demokrasiyi hayata geçirebilir. Önceden yalnızdık. Şimdi Arap, Süryani Türkmen, Çeçen, Êzîdî, vb. tüm bölge halkları bizimledir." GİRKÊ LEGÊ




Kaynak: ANF

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 1515 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Kürt halkı Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI