Bugun...



Syriza hükümeti,Küresel sermaye güçlerinin dayadığı koşullara teslim oldu

Syriza hükümeti, Küresel sermaye güçlerinin dayadığı koşullara teslim oldu Yunanistan’da yaşanılan krizi aşmak için Küresel sermaye güçlerinin dayadığı koşullara karşı yapılan referandum “hayır” diyerek halkın desteğini alan Syriza hükümeti dik durmadı. Referandum öncesinde kreditörlere 8 milyar avroluk tasarruf paketi sunulmasına karşın, Syriza hükümeti, meclisten 12 milyar avroluk tasarruf ve kemer sıkma politikalarını içeren paketi kabul ettirdi. Böylece Küresel sermaye güçlerine teslim!

facebook-paylas
Tarih: 11-07-2015 07:09

Syriza hükümeti,Küresel sermaye     güçlerinin dayadığı  koşullara teslim     oldu

Syriza hükümeti,Küresel sermaye

 

güçlerinin dayadığı  koşullara teslim

 

oldu

Yunanistan’da yaşanılan krizi aşmak için Küresel sermaye güçlerinin dayadığı  koşullara karşı yapılan referandum “hayır” diyerek halkın desteğini alan Syriza hükümeti dik durmadı. Referandum öncesinde kreditörlere 8 milyar avroluk tasarruf paketi sunulmasına karşın, Syriza hükümeti, meclisten 12 milyar avroluk tasarruf ve kemer sıkma politikalarını içeren paketi kabul ettirdi.  Böylece Küresel sermaye güçlerine teslim olunmuş oldu.

 

Çipras’tan ‘başaramadık’ itirafı

Referandum öncesi kreditörlere 8 milyar avroluk bir tasarruf paketi sunulmasına karşın, mecliste kabul edilen teklif 12 milyar avroluk tasarruf ve kemer sıkma politikalarını içerdi. Kararın mecliste kabul edilmesiyle birlikte Yunanistan kamuoyunda “Yaşadıklarımız değdi mi?” tartışması başladı.

Kararın alınmasıyla birlikte kısa bir açıklama yapan Başbakan Alexis Çipras, geri adım yorumlarını doğrulayan bir biçimde Yunanistan’ın ve Avrupa’nın yönünü değiştirmek istedik ama başaramadık dedi.

Avro Bölgesi memnun

Syriza hükümetinin teklifi Avro Bölgesi’ni ise fazlasıyla memnun etti. Bölge grubunun başkanı Jeroen Dijsselbloem teklifi “titizlikle hazırlanmış” ve “esaslı” diye yorumlayarak olumlu bir ön mesaj verirken, cumartesi günkü maliye bakanları toplantısında büyük bir karar alınabileceğini belirtti.

Dijsselbloem, “Yine de önerilerin yerindeliğini ve rakamların tutarlı olup olmadığını dikkatle kontrol etmemiz lazım. Büyük bir karar vermek zorundayız, hangi yönde olursa olsun” dedi.

Nihai karar pazar günü verilecek

Avro Bölgesi maliye bakanlarının cumartesi günkü toplantıda Yunanistan’ın teklifini masaya yatırması, Yunanistan’ın bölgeden çıkmaması için teklifin kabul edilmesi ve öneriler karşılığında 3 yıllık 53,5 milyar avroluk yeni bir kurtarma paketi ile borçların yeniden yapılandırılma kararının alınması bekleniyor.

AB Komisyonu’ndan ilaç ve gıda yardımı

Öte yandan Avrupa Birliği Komisyonu, ekonomik kriz içerisindeki Yunanistan’a gıda ve ilaç yardımında bulunmak için hazırlandığını duyurdu. Komisyonun Başkan Yardımcısı Kristalina Georgieva, Paris’te düzenlediği toplantıda acil destek programını yürürlüğe sokacaklarını, gerekli yardımları temin edeceklerini ifade etti. Georgieva, mali açıdan zor durumdaki Yunanistan’da küçük ve orta ölçekli işletmelerin ve gençlik projelerinin desteklenmesine önem verdiklerini söyledi.

AB Komisyonu’nun ilk etapta 790 milyon avro tutarında acil gıda yardımını devreye sokması bekleniyor.

BRICS devreye giriyor

Yunanistan’da halkın Avrupa Birliği ile yaşadığı kriz ve ayrışma derinleşirken, BRICS ülkeleri de Yunanistan için devreye girme sinyalleri verdi. Çipras’ın Putin ile görüşmesi, Yunanistan’ın BRICS ülkelerinin kurduğu bankanın tam üyesi olma önerisinin geliştirilmesi ve Çin’in yatırım sözü AB cephesinde tedirginlik yarattı.

Rusya-Çin eksenin devreye girmesi ABD’de de müdahil olma tartışmasını açtı. Beyaz Saray’ın eski Dışişleri Danışmanı Zbigniew Brzezinski, ABD’nin soruna siyasi nedenlerden dolayı müdahil olabileceğini söyledi, “Moskova’nın dostu bir Yunanistan NATO’nun harekete geçme kapasitesini felce uğratabilir” dedi.

Ana hatlarıyla ‘reform’ paketi

Yunanistan’ın alacaklılara gönderdiği 13 sayfalık belgede ana hatlarıyla şu taahhütler yer alıyor:

  • Vergi gelirlerinin ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) yüzde 1’i oranında artırılması.
  • Bütçe fazlasının ülkenin GSYİH’inin bu yıl yüzde 1’i, önümüzdeki yıl yüzde 2’si, 2017’de ise yüzde 3’ü olması.
  • Bu kapsamda Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 23’e varan oranlara yükseltilmesi (Bu oranın gıda ve su için yüzde 13, ilaç için ise yüzde 6 olması öngörülüyor).
  • Yunan Adaları için yıllardır geçerli olan yüzde 30’luk KDV indiriminin Ekim ayından 2016 sonunda dek kademeli olarak kaldırılması.
  • Kurumlar Vergisi’nin yüzde 26’dan yüzde 28’e yükseltilmesi. Lüks ürünlerden daha fazla vergi alınması, televizyon reklamlarına da vergi konması.
  • Emeklilik yaşının 67’de sabitlenmesi. Bu oranın 2022’ye dek sisteme 40 yıl katkı yapanlar için 62 olması.
  • Savunma harcamalarının bu yıl 100, önümüzdeki yıl 200 milyon euro azaltılması.
  • Ülkenin telekom şirketi OTE’nin tamamen özelleştirilmesi, Pire ve Selanik limanlarının özelleştirilmesinin de Ekim ayı sonuna dek tamamlanması.
  • Vergi kaçakçılığı ile etkin mücadele edilmesi, idari birimlerde reforma gidilmesi.



Kaynak: Sendika.Org, BBC Türkçe, Evrensel

Bu haber 706 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Dünya Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI