Bugun...



Taksim'de "Cumhuriyet ve Demokrasi" mitinginde Emek ve Demokrasi Koordinasyonu'nun bildirisi

CHP’nin çağrısıyla Taksim’de gerçekleşen “Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi”nde İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu’nun açıklaması da okundu.

facebook-paylas
Tarih: 24-07-2016 18:44

Taksim'de

Emek ve Demokrasi Koordinasyonu:

Darbeye de OHAL’e de hayır diyoruz

 

CHP’nin çağrısıyla Taksim’de gerçekleşen “Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi”nde İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu’nun açıklaması da okundu.

 

Koordinasyonun açıklamasını, İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Samet Mengüç okudu.

Samet Mengüç’ün okuduğu İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu’nun açıklaması şöyle:

 

 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan, 10 maddelik 'Taksim Manifestosu'

CHP’nin öncülük ettiği mitinge Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) DİSK, İşçi Kardeşliği Partisi (İKP) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Halkevleri, Emek Partisi (EMEP), Emekçi hareket Partisi (EHP), Kaldıraç, Birleşik Haziran Hareketi (BHH), Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi (TÖPG), KOS, İKS ve AKPliler de katılıyor.

 

Öte yandan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu, milletvekili Ayşenur Bahçekapılı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da mitingde bulunuyor.

 

KILIÇDAROĞLU'NDAN 10 MADDELİK MANİFESTO

Kılıçdaroğlu, Taksim Meydanı’ndaki mitingde “Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasi tarihinde yerini alacaktır” dediği 10 maddelik “Taksim Manifestosu” adlı bir bildiri okudu.

Kılıçdaroğlu’nun okuduğu 10 maddelik “Taksim Manifestosu” bildirisi şöyle:

 

1- 15 Temmuz darbe girişimi parlementer demokrasimize yapılmıştır. TBMM bombalanmış. Bu darbelerin sorumlularını varsa iç ve dış destekçilerini kınıyor ve lanetliyoruz.

2- Bütün siyasal partiler darbe girişimine karşı çıkmış. Demokrasi konusunda Türkiye’de ortak payda oluşmuştur.

 

3- Hür türlü darbeye ve her türlü vesayete karşı çıkmak tem demokratların, bu ülkeye namus borcudur. Hep birlikte ve her zaman ne darbe, ne dikta yaşasın demokrasi demeliyiz

 

4- Parlamenter sistemimize yapılan darbe girişimi halkın direnme hakkını kulanmasıyla, ayrı bir anlam ve boyut kazanmıştır. Direnme hakkı demokrasiyi korumanın meşru bir yolu olarak ortaya çıkmıştır.

 

5- Demokratik laik sosyal hukuk devleti ilkesinin Türkiuye için ne kadar yaşamsal olduğu ortaya çıkmıştır.

 

6- Bu darbe girişimi güçler ayrılığı ilkesinin demokrasimizin güvencesi olduğunu ortaya koymuştur.

 

7- Balyoz, Ergenekon gibi davalarda mahkum edilen insanların iadeyi itibari verilmelidir.

 

8- Bu darbe girişimi, devlet yönetiminin liyakata  dayanması gerektiğini ortaya koymuştur. Devletin yeniden inşası zorunludur.

 

9- İnancı kimliği ne olursa olsun, bu ülkenin güzel insanları özgürce gezebilmelidir. 15 Temmuz darbe girişimi 3. sınıf demokrasinin ortaya çıkardığı bir sorundur. Türkiye tümüyle darbe hukukundan arınmalıdır.

 

10- Devlet kinle. öfkeyle yönetilmez. Darbe girişiminde bulunanlar hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalınarak yargılanmalıdır. İşkence, kötü muamele devleti darbecilerle aynı duruma düşürür.

 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, okuduğu bildirinin ardından bunu meydandakilere ellerini kaldırtarak oylattı.

'DARBE BİR İNSANLIK SUÇUDUR'

 

“Darbe bir insanlık suçudur, lanetliyoruz,

 

“Ne askeri, ne de sivil darbeleri kabul etmiyoruz.

 

“Bir darbeler ülkesi olan Türkiye’de, yönetime el koyduğunu ilan eden cuntalar döneminde yaşananlar yurttaşların hala hafızasındadır. 15 Temmuz’da kalkışılan darbe girişimini lanetliyoruz. Bundan sonra da ne askeri, ne de sivil darbelere izin vermemek için karşılarında olduğumuzu ilan ediyoruz.

 

“15 Temmuz darbesi bir sürpriz olmamıştır. 14 yıllık iktidarı döneminde toplumu kutuplaştırarak kendi seçmen kitlesi dışında kalanları neredeyse iç düşman ilan eden, Kürt sorununda yeniden şiddet politikalarına dönen, kendisinden olmayanları veya biat etmeyenleri cendereye alarak toplumsal hayatı zindana çeviren AKP Hükümeti bu darbenin ortaya çıkması için gerekli zemini çoktan yaratmıştır.

 

“Şimdi de, 15 Temmuz darbesi AKP tarafından yıpranmış iktidarın yeni bir beyaz sayfa açmasının imkanı olarak görülüyor. Darbeden hemen sonra başlatılan seferberlik OHAL ilanıyla kalıcılaştırılıyor.

 

'OHAL DERHAL SONA ERDİRİLMELİ'

 

“OHAL kapsamında hak ve özgürlüklerin askıya alınmasına, emekçilere yönelik cadı avının sürdürülmesine son verilmelidir. OHAL ile toplumsal mühendislik çalışması yapılmasının yeni darbelere imkan sağlayacağı unutulmamalıdır.

 

“Hiçbir dönemde OHAL ve demokrasi yanyana durmamıştır. OHAL’in olduğu yerde, yalnızca antidemokratik uygulamalar hakim olmuştur. Bu ülkede OHAL dönemlerini, Kürt illerinde yaşatılan faili meçhullerden, infaz ve işkencelerden hatırlıyoruz, bütün demokratik kitle örgütlerinin kapatılmasından, tüm hak taleplerinin engellenmesinden hatırlıyoruz.

 

“Hükümet OHAL ilanıyla, 15 Temmuz darbecileri başarılı olsaydı hangi tabloyla karşılaşacaksak, aynısını halka yaşatmaktadır. OHAL derhal sona erdirilmelidir.

 

“Tayyip Erdoğan’ın darbe ve OHAL musibetinden başkanlık sistemine geçiş imkanı yaratmaya çalıştığı açıktır. Şimdiye kadar hükümeti hemen hemen Saray’a bağlayarak, torba yasalar ve kanun hükmünde kararnamelerle devletin stratejisini belirleyerek bu konuda yol almıştır ve son olarak kendisini başkomutan da ilan etmiştir.

 

“Darbeyi de, tek adam diktatörlüğü altında yaşamayı kabul etmiyoruz. Demokrasi istiyoruz; hak ve özgürlüklerimizin elimizden alınmasına, sokakların linçle, faşizmle kaplanması için uğraşanlara izin vermeyeceğiz. Barış ve özgürlüklerin hakim olduğu laik bir ülke için mücadele edeceğiz.

 

“Biliyoruz ki hiçbir darbe ve diktatörlük sonsuza kadar sürmedi. Halkın kaderi üzerinde oyun oynayanların kaderi yıkılmak oldu.

 

“Darbeye de OHAL’e de, tek adam diktatörlüğüne de hayır diyoruz.

 

“Demokrasi ve adalet için, laiklik ve barış için mücadeleye devam ediyoruz. Herkesi, darbelerin, OHAL’in, tek adam diktatörlüğünün ve antidemokrasinin karşısında, laik ve demokratik bir ülke için, hep birlikte ve omuz omuza, mücadelemizi büyütmeye çağırıyoruz.”

 

EMEK VE DEMOKRASİ KOORDİNASYONU

 

Bildiride imzası bulunan kurum ve siyasi partiler:

 

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, DBP, Devrimci Parti, EMEP, EHP, ESP, HDP, SYKP, YSGP, HDK, HAZİRAN Hareketi, Halkevleri, İHD, TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VAKFI (TİHV), Hacı Bektaş-ı Veli Vakfı, PSAKD, ABF ve Demokratik Alevi Dernekleri.




Kaynak: Ajanslar

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 895 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER T. Muhalefet Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI