Bugun...



Irak Başbakanı Haydar el İbadi, 'Musul operasyonu başladı'

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Bağdat'ta bir grup siyasetçi ve gazeteciyle bir araya geldi. İbadi başlaması beklenen Musul operasyonuyla ilgili, "Musul'u kurtarmaya yakınız ve düşmanı (IŞİD) sürpriz bekliyor. Musul vatan kucağına geri dönecek" dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 17-10-2016 04:30:17 Tarih: 16-10-2016 23:41

Irak Başbakanı Haydar el İbadi,  'Musul operasyonu başladı'

Irak Başbakanı Haydar el İbadi,

'Musul operasyonu başladı'

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Bağdat'ta bir grup siyasetçi ve gazeteciyle bir araya geldi.

 

İbadi başlaması beklenen Musul operasyonuyla ilgili, "Musul'u kurtarmaya yakınız ve düşmanı (IŞİD) sürpriz bekliyor. Musul vatan kucağına geri dönecek" dedi.

 

İbadi, Kerkük, Ramadi ve Musul'da aynı anda çeşitli cephelerde savaş yürüttüklerini belirterek, şunları kaydetti:

 

Türkiye Dışişleri Bakanı'ndan Musul operasyonu açıklaması

Irak televizyonuna konuşan Irak Başbakanı Haydar el İbadi, operasyona sadece Irak güçlerinin katılacağını söyledi.

Türk ordusunun Musul operasyonuna katılmasına müsaade etmeyeceklerini ifade eden İbadi, Irak topraklarını ihlal eden tek gücün Türkiye olduğunu ifade etti.

 
Çavuşoğlu, Musul operasyonuna ilişkin “Biz mezhepçiliğe karşıyız. Tam olarak operasyon başlamış değil” iddiasında bulundu.
 
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:
 
- Fırat Kalkanı Harekatı'nın hedefi Bab ilçesine kadar gidilmesi.
 
- Biz mezhepçiliğe karşıyız. Tam olarak operasyon başlamış değil.
 
- Irak'a mezhepçiliği Maliki yönetimi getirdi.
 
- Bizim Irak'ta Musul operasyonu ile düşüncemiz gayet net. Her şeyden önce Şii milislerle değil, Irak ordusu ve yerel kuvvetlerle bu operasyonun başarılması gerekiyor. Bölgede Peşmerge var. Onlardan da destek alınır. İnsanları DAEŞ ve Şii gruplar arasında tercih yapmaya zorlamamız gerekiyor.
 
- Aynı şekilde Rakka'da da, PKK, PYD, DAEŞ arasında tercih yapmaya zorlanıyor. Neden iki kötüden birini seçmek zorunda kalsınlar. Yerel kuvvetler ve Irak ordusu yapsın operasyonu, Peşmerge destek versin. Kısa süre içerisinde Cerablus ve ötesinde DAEŞ temizlendiyse Irak ve Suriye'nin tüm bölgelerinden temizlensin.
 
- Irak ve Suriye'deki her gelişmenin Türkiye'ye etkisi oluyor. Bunu sadece göç boyutuyla değil, terör boyutuyla da değerlendirmek gerekiyor. Türkiye, PKK ve DAEŞ'in hedefi oluyor. Bizi tehdit edecek her türlü gelişmeye karşı uluslararası haklardan kaynaklanan her hakkımızı da kullanırız.

"İki yıl önce IŞİD ile Bağdat çevresinde savaşırken bugün kurtarmak için Musul'un çevresindeyiz. IŞİD'i püskürttük, iradesi ve propagandasını da arazideki gerçek zaferlerle kırdık. '2016 yılının kurtuluş yılı olacağı' sloganını taşıdık, 'IŞİD'e Irak'ta yer yok' dedik ve bu da gerçekleşiyor. Vatandaşların ordu güçleriyle dayanışması sonucu IŞİD'i Irak'ta bitirmeyi başardık. Bu hükümetin en önemli başarısı, toprak ve şehirleri kurtarmak oldu. Sivillerin korunması için daha fazla dikkatli olmaları için güvenlik güçlerine de talimat verdik. Operasyona ordu, polis ve Haşdi Şabi'nin katılmasını, savaşın gereksinimleri ve silahlı kuvvetler komutanı (İbadi) belirleyecek."

Peşmerge Mahmur'da

Peşmerge güçleri de operasyona katılmak için Kerkük kentinden yola çıkarak, Musul'un Mahmur ilçesinde konuşlandı.

Musul'un kuzey, doğu ve güney bölgelerinde Peşmerge'nin 5'e yakın cephesi var.

Söz konusu bölgelerde Peşmergelerin yanı sıra Irak ordusu, Türk askerleri tarafından eğitilen Ninova Muhafızları da cephelere konuşlanmış durumda. Hazır Cephesi'ndeki gazetecilerin görüntü almasına izin verilmedi.

"Aşiret reisleri dört gözle bekliyor" 

Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu Musul'un geri alınmasının kolaylaştırılması için kent merkezindeki aşiret reisleriyle güçlü iş birliği ve koordinasyonun sağlandığını belirtti.

Nuceyfi, "DAEŞ'in hakimiyeti altında 2 yıldan uzun süredir yaşayan aşiret reisleri operasyonun başlamasını dört gözle bekliyor" dedi. Esil Nuceyfi, kent içerisinde, IŞİD'in hedef alınması ve örgütün zayıflatılması için gizli birliklerin kurulduğunu da belirtti.

Aşamalı operasyon

Eski Musul Valisi, operasyonun birkaç aşamadan oluşacağını da söyledi. Buna göre ilk etapta , kentin güney, doğu ve kuzey bölgelerindeki Peşmerge güçleriyle Irak ordusu ortak hareket ederek, kent çevresindeki Tilkef, Hemdaniye ilçeleriyle, Bertilla ve Başika kasabalarını kurtaracak.

"İki hafta sürebilir" 

Nuceyfi, kent çevresindeki bölgelerin geri alınmasının iki hafta sürebileceğini belirtti. Esil Nuceyfi, "Eğer kent merkezine girecek güçler, Musul sakinleri tarafından benimsenirlerse, operasyon kısa bir süre içerisinde başarılı bir şekilde tamamlanır" dedi.

Askeri sevkiyat yapılmıştı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Musul operasyonu hazırlıklarının tamamlandığını açıklamış ve bu operasyonun Kürdistan Bölgesi için devasa önem taşıdığını ifade etmişti.

Erdoğan, "Bildiğimizi okuyacağız" demişti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Nasıl Cerablus’ta katıldıysak, Rayi’de katıldıysak, Musul’da yapılacak operasyonlara da katılacağız" demiş, "İşgalci Türk askeri Başika'dan çekilsin" çağrısı yapan Irak Başbakanı Haydar el İbadi'ye seslenerek, "Sen benim kalitemde, kıratımda, seviyemde değilsin, haddini bil. Musul'da biz bildiğimizi okuyacağız" ifadelerini kullanmıştı.




Kaynak: Sputnik

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 1065 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Dünya Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI