Bugun...


Nizamettin Aktaş

facebook-paylas
ESARETİN KABULU
Tarih: 22-05-2016 23:13:00 Güncelleme: 22-05-2016 23:13:00


 

Cumhur kurulurken içinden geçilen zorlukların  kısa sürede aşılması imkânsız olduğu, yıkılan  altı yüz yıllık bakiyenin borçları İngiliz  gücünün zorbalığı cumhuru kuranların topluma verdiği yeni yaşam sözünden dönmesi 1921 anayasasını askıya alınması ile başlayan esaret aradan geçen 93 yıllık tarih boyunca burjuva demokrasisi olarak tarif gören hayatın tümden askıya alınmasıdır. Darbeler döneminde yazılmış anayasalar ve faşist rejimlerin artığı ceza yasaları ile yönetile gelmiş olmasında en büyük pay, siyasi parti olarak hayat bulan kurumlarda ve devletin kurucu genlerini her devre göre yeniden uyarlama başarısı gösteren CHP de saklı duruyor.

SİYASİ PARTİLER

93 yıllık tarih süresince iki dönem bu toplum demokrasi sözünü hayatla buluşturan siyasi partilere tanıklık etti.

1- Türkiye Sosyalist Partisi

2- Türkiye Sosyalist Emekçi  Köylü  Partisi

Bu partilerin ömrü tıpkı kurulan ileri gençlik ve maden işçileri sendikasının ömrü gibi bir yılı doldurmadan kurulma  ile başlayan yargılamalarla devam eden, kapatma ile son bulmuştur.

TİP

Türkiye İşçi Partisi, ilk kez ülke insanlarına alternatif önererek, beş yıllık kalkınma planı, toprak işleyenin, su kullananın olsun demişti. Ülkenin  Osmanlıdan kalma Kürt sorunu üzerine kafa yorması  siyasi hayatının sonlanmasını getirmişti. Toplumun esaret altında tutulması için yeni toplum  mühendisliğinin yapılmasına  ve  yeni bir askeri darbe ile devlet yaşamında ışık olarak sızan toplumun gelişmesi  Avrupa devletlerinin toplumlarına yaşattığı burjuva demokrasinin gereği  sözün özgürlüğü ve toplumun örgütlenmesi olarak tecilli etmesine imkân vermeden yaşamı yeniden zifiri karanlığa gömdüler.

HDP

Türkiye toplumu ilk kez Evrensel hukukun değerlerini yol haritası yapmış, kentimizi, kendimizi biz yöneteceğiz şiarı ile toplumun demografik yapısına, inançlara, kültürlere, dillere özgürce yaşama ve kendini var etme hakkı ile örgütlenme hakkını tanıyan, doğanın, tarihin, kadının, gelecek olarak başat yapıldığı siyasi  partiye sorun çözme önerisi  var, bu nedenle kurulu nizamın gidişatını bozuyor diğer ,halkın oylarını ve oy veren halkı suçlu sayarak açık hava hapishanesi yaptığı ülkeyi bu kez savaşın yıkıntıları ile insanlığa karşı sucun merkezi oluyor devlet ve devlet adına hüküm verenler ve karar alanlar.

GUERNİCA(İspanya’da bir kent)

1937 yılında İspanya kralı faşist  Franko Hitler’in yaptığı savaş uçaklarının gücünü denemesi için havadan bombalatarak katledilen halkın kenti.

Ressam PİCASSO’nun tabloları  ile ölümsüzleşen bu kent benzeri ve daha berbatı  bu gün Kürdistan şehirlerinde yaşatılmakta. Dünyanın ahvali  faşist rejimler ve birinci paylaşım savaşının yarattığı yıkıntılar, engizisyon ve din savaşlarının tahrip ettiği zihin dünyası bu katliamları  yaşanmasına engel olmadığı gibi ikinci paylaşım, yıkım savaşına da engel olamadı.

SONUC

Bu gün HDP hariç var olan tüm siyasi partiler akıl tutulması yaşıyor. Kurulu nizam 93 yıllık tarih boyunca demokrasinin D harfini reva görmediği  bu ülke halklarına Evrensel değerlerden söz edilmesi terör sucu olarak cezalandırılıyor. Komşu ülkede cihatçı  gurupların liderleri ülkenin başkenti dahil büyük şehirlerinde ağırlanıyor, paralı savaşçıların geçiş  yolu olması, konaklama üssü olması görmezden gelinip, HDP vekillerinin evrensel hukuktan insana ait değerlerin bu ülke insanları için olmazsa olmaz olduğunu söylemesi, Kürt halkının anadilinin  evrensel değer olarak tanınmasını istemesi terörü övmek, terör ile arasına mesafe koy diye höykürmelere sebep olurken, komşu ülkeyi tarumar edenleri kahraman ilan edenlere sesiz kalarak halka reva görülmeyen adaleti bir yüz yıl daha ölümün hüküm sürdüğü topraklar olarak kalmasına katkı sunanlar, batı kentlerinin   iç savaş ile yakılıp yıkılmasına evet demek noktasına gelmişler. Yeter ki kurulu nizam bozulmasın, seçtirilmişlerin düzeni sür git devam etsin diye.



Bu yazı 2136 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI