Bugun...


Sibel Özbudun -Temel Demirer

facebook-paylas
2022 1 Mayıs’ı İçin (2021) Dersler(i)--> devamı
Tarih: 16-04-2022 11:55:00 Güncelleme: 15-04-2022 12:49:00


2021’İN 1 MAYIS’INDA COĞRAFYAMIZ

 

İktidarın pandemi gerekçeli yasaklarına rağmen memleketin dört bir yanında emekçiler, devrimciler 1 Mayıs’ta sokakları boş bırakmadı. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Samsun, Edirne, Kocaeli, Trabzon ve Hopa’da direniş iradesi sokaktaydı.

İstanbul’da eylemlerin odağı Taksim olurken, Taksim çevresindeki çok sayıda militan eylemin yanı sıra mahallelerde de yürüyüşler düzenlendi, pankartlar asıldı, sokak konuşmaları yapıldı.

AKP’nin 1 Mayıs’a karşı getirdiği yasakları tanımayan binler, umudunu evlerde, fabrikalarda, tarlalarda ve sokaklarda haykırdı. Sokakta, evlerde, pencerelerde, balkonlarda, tarlalarda, köylerde, fabrikalarda ve yurdun dört bir yanında bulundukları noktalarda emekçiler, “Böyle gitmez, biz değiştireceğiz” dedi.

1 Mayıs yasaklarını tanımadı. Yoksulluğa, işten çıkarmalara, haksızlıklara ve adaletsizliklere karşı direnenler bir kez daha isyan etti. Emekçiler, “1 Mayıs yasaksa işçiler neden çalışıyor” diye sordu.

İnsanlar 1 Mayıs’ı alanlarda, pencere ve balkonlardan kutladı

 

1 MAYIS 2021’DE SOKAKLAR[19]

İSTANBUL

1 Mayıs sabahı İstanbul’da devrimciler yasakları tanımadı, dört yandan Taksim’e yürüdü: “Her yer Taksim her yer direniş”

İstanbul’da Taksim’e çıkmak isteyen çok sayıda devrimci örgüt polisin saldırısına maruz kaldı. Kent genelinde yapılan eylemlerde 300’den fazla kişi gözaltına alındı. Çeşitli yollardan Taksim’e çıkarak 1 Mayıs’ı kutlamak isteyenler ise “salgın önlemleri” gerekçesiyle gözaltına alındı.

Taksim Meydanı’nda bulunan Cumhuriyet Anıtı ile Gezi Parkı polis barikatlarıyla çevrelendi ve anıtın bulunduğu alan yaya trafiğine kapatıldı. Park ve çevresinde polis ekiplerine ait gözetim ve nöbet noktaları oluşturuldu. Çevik kuvvet ekipleri meydan ve çevresine konuşlandırıldı.

Öte yandan M2 Yenikapı-Hacıosman metro istasyonunun Taksim, Şişhane ve Osmanbey istasyonları kapatıldı.

İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ve Emeğin Gücü, Taksim Tarlabaşı’nda “1 Mayıs alanı Taksim’dir” pankartı açarak yürüyüş düzenledi. İTK ve Emeğin Gücü üyeleri polis tarafından gözaltına alındı.

Taksim’e yürümek isteyen Gençlik Meclisleri üyeleri, Gençlik Komiteleri üyeleri, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu ile Devrimci Gençlik Birliği üyesi 4 kişi ve Devrimci Anarşist Federasyon (DAF) üyeleri gözaltına alındı.

Taksim’e doğru “Kampüsten sokağa, biz kazanacağız” pankartıyla Taksim’e doğru yürüyüşe geçen üniversiteliler Osmanbey’de polis saldırısıyla karşılaştı. Çok sayıda üniversiteli gözaltına alındı.

Halkevciler Elmadağ’dan Taksim’e doğru yürüdü. Yolu kesen polis eylemciler yürümekte ısrar edince Halkevleri’ne polis saldırdı; çok sayıda kişiyi gözaltına alındı.

Sosyalist Dayanışma Platformu Mecidiyeköy’de yürüyüş gerçekleştirdi. Mecidiyeköy’de 19 kişi gözaltına alındı.

Mecidiyeköy’den Taksim’e yürüyen Gençlik Meclisleri üyeleri de polis saldırısıyla karşılaştı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Devrimci Hareket ve Devrimci Gençlik Dernekleri İstiklal Caddesi’ne çıktı. Bariyerleri yıkıp geçen Devrimci Hareket ve Devrimci Gençlik Dernekleri üyelerine polisin saldırısı sonucu toplam 10 kişi gözaltına alındı.

Gençlik Komiteleri üyeleri Galatasaray’da sert polis müdahalesiyle karşılaştı. Polis çok sayıda üniversiteliyi gözaltına aldı. Slogan atmak isteyen bir gencin ağzının polis tarafından kapatıldığı görüntülere yansıdı.

İstiklal Caddesi’ne çıkarak Taksim Meydanı’na yürümek isteyen Devrimci Hareket üyesi 5 kişi ile Devrimci Gençlik Dernekleri (DGD) üyesi 5 kişi de gözaltına alınanlar arasında.

Taksim’e yürümek isteyen DİSK’ bağlı Limter-İş, Dev Yapı-İş, Dev Turizm-İş Marmara Bölge Şubesi ile İnşaat İş, Genç İşçi Derneği ve Birleşik İşçi Kurultayı (BİK) üyeleri de polis saldırısı sonucu gözaltına alındı.

Esenyurt’ta 1 Mayıs’ı kutlamak için sloganlarla yürüyen Birleşik Mücadele Güçleri üyeleri polisin saldırısına uğrayarak gözaltına alındı.

Birleşik Mücadele Güçleri ve Birleşik Gençlik Meclisleri üyeleri Harbiye’den Taksim’e yürüyüş gerçekleştirmek istediler. Harbiye’de polisler tarafından saldırıya uğradılar, çok sayıda kişi işkence ile gözaltına alındı.

Şişli’nin Abide-i Hürriyet Caddesi’nden Taksim’e yürürken gözaltına alınan Birleşik Mücadele Güçleri üyesi Ömer Akgün’ün polis işkencesi sonucunda kolu kırıldı. Akgün, kolunun kırılmasına rağmen saatlerce ters kelepçeyle bekletildi.

İstanbul’un Eyüp ilçesinin Güzeltepe Mahallesi’nde 20.30 gibi halaylarla kutlanan 1 Mayıs’a bir süre sonra polisler müdahale etti. Ara sokaklarda sloganlarla yürüyen vatandaşlar daha sonra dağıldı.

Devrimci Anarşist Federasyonu Kazancı Yokuşu’ndan Taksim’e yürüyüşe başladı. Polis, Kazancı Yokuşu’ndan Taksim’e yürüyüş gerçekleştiren DAF üyelerine saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Kazancı Yokuşu’nda 9 kişi gözaltına alındı.

İşçi örgütleri 1 Mayıs eylemi gerçekleştirdi. “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı açan Limter-İş, İnşaat-İş, Dev Yapı-İş, Dev Turizm-İş, Genç İşçi Derneği ve BİK üyelerine polis saldırdı. Polis saldırısın da çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar akşam saatlerinde serbest bırakıldı. 

Mecidiyeköy’den Taksim’e yürümek isteyen YDG ve Partizan okurlarına polis saldırdı. Polisin saldırdığı eylemde 7 kişi gözaltına alındı.

Umut-Sen üyeleri 1 Mayıs’ta Beşiktaş Dolmabahçe’den yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Gümüşsuyu’nda polis saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Emekçi Hareket Partisi üyeleri 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’na yürümek istedi. EHP üyelerine polis azgınca saldırdı. EHP üyeleri Divan Otel’in önünde işkence ile gözaltına alındı.

Kaldıraç okurları, 1 Mayıs’ta Beşiktaş’tan Taksim’e yürümek istedi. Beşiktaş’ta polis barikatları ile abluka altına alınan Kaldıraç okurlarına polis saldırdı. Çok sayıda Kaldıraç okuru işkence ile gözaltına alındı.

Halk Cephesi üyesi 2 kişi Harbiye’den Taksim’e yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Halk Cepheliler polis saldırısı sonucu gözaltına alındılar.

Sosyalist Emekçiler Partisi üyeleri Tarlabaşı’ndan Taksim’e yürümek istedi. Polis SEP üyelerine saldırdı ve çok sayıda kişi gözaltına alındı.

TKP Şişli’de toplanarak açıklama yaptı.

Köz Şişli’de 1 Mayıs eylemi gerçekleştirdi.

Mücadele Birliği okurları, Sıraselviler Caddesi’nden Taksim Meydanı’na ellerinde “Taksim’de ısrar devrimde ısrardır” yazılı pankartla yürüdü. Eylemciler polis saldırısı sonucu gözaltına alındı.

BDSP ve DGB’liler Mecidiyeköy’de yürüyüş gerçekleştirdi. Eyleme saldıran polis 2 BDSP’li ve 2 DGB’liyi gözaltına aldı.

Sol Parti üyeleri 1 Mayıs için Kartal Kartallı Kazım Meydanı’nda üzerinde “Bu böyle gitmez, değiştirelim” yazılı pankart açtı. 3 kişi gözaltına alındı.

Esenyurt Halkevi üyeleri, mahalle içinde yürüyüş yaptı.

ANKARA

1 Mayıs kutlamasında 41 kişi gözaltına alındığı Ankara’nın Mamak ve Çankaya ilçelerinde bir araya gelen gruptakiler, eylem yaptı.

Ankara’da da Öğrenci Kolektifleri, Üniversiteli Kadın Kolektifi, Devrimci Anarşist Federasyonu, Halkevleri, TKP ve EHP sokağa çıktı.

Devrimci Anarşizm Federasyonu (DAF) üyeleri, Konur 2 Sokak’tan Güvenpark’a “Kavgadır 1 Mayıs” pankartıyla yürürken polis 5 kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

100. Yıl Mahallesi’nde sokağa çıkan Öğrenci Kolektifi üyesi 8 kişi gözaltına alındı.

Toplumsal Hukuk üyesi avukatlar ve semt halkı da Tunalı Bestekar Sokak’ta sloganlar ve marşlarla yürüdü.

Batıkent’te Migros Çakırlar Şubesi’ne giden Halkevciler, Migros emekçilerine çiçek verip 1 Mayıs’larını kutladı. Market müdürünün engelleme çabalarına rağmen market içerisinde konuşmalar yapıp eylemlerini tamamlayan Halkevciler daha sonra Migros önünde bir açıklama yaptı.

Ankara Dikmen’de sokağa çıkan Halkevleri üyeleri, “Eşitliğin, özgürlüğün, laikliğin, sosyalizmin bayrağını her koşulda yükselteceğiz” dedi

Ankara Seyran’da Bağlar Caddesi üzerinde, Ayrancı’da Güvenlik Caddesi’nde ve Dikmen’de buluşan TKP’liler 1 Mayıs’ı kutladı.

Polis 1 Mayıs için sokağa çıkan EHP üyelerini darp ederek gözaltına alırken yaşananları görüntüleyen Yol TV muhabirinin çekim yaptığı telefonu da elinden alarak yere attı.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ve Yeni Demokrat Gençlik üyesi bir grup da Mamak ilçesinde bağlı Şahintepe Mahallesi’nde 1 Mayıs’a ilişkin yürüyüş yaptı.

“Yaşasın 1 Mayıs, Bijî Yek Gulan” yazılı pankart açan gruba müdahale eden polis, beş kişiyi ve haber takibi yapan Mezopotamya Ajansı muhabiri Ceylan Şahinli’yi gözaltına aldı.

İZMİR

İzmir’in Konak, Bornova ve Buca ilçelerinde 1 Mayıs kutlamalarına polis müdahale etti.

Konak Meydanı ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi ile Buca Şirinyer’de bir araya gelen gruplar, ellerindeki pankartlarla yürümek istedi. Polis müdahalesiyle 18 kişi gözaltına alındı.

İzmir’in Konak ilçesinde Kaldıraç Dergisi okurları, 1 Mayıs yasaklarına rağmen Konak Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. “Bu pisliği devrim temizler” yazılı pankart taşıyan Kaldıraç okuru üç kişiye polis saldırarak gözaltına aldı.

Aynı saatlerde Gündoğdu Meydanı’na yürümek isteyen Umut-Sen üyelerine de polis saldırdı. “Sömürü ve adaletsizlik düzeninin üzerine yürü” yazılı pankart ile sık sık “Meydanlar halka kapatılamaz” ve “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atarak yürüyen Umut-Sen üyelerine Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde polis saldırdı. 10 Umut-Sen üyesi gözaltına alındı.

İzmir’de gözaltına alınanlar arasında Bağımsız Emek Sendikası Genel Başkanı Gizem Balcı, Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve sendika Uzmanı Barış Altun da vardı.

İzmir’de Öğrenci Kolektifleri ve Üniversiteli Kadın Kolektifi üyeleri Buca’da yürüyüş yaptı.

Buca’da 8 kişi darp edilerek ve ters kelepçe yapılarak gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Av. Özge Usanmaz da vardı

İzmir’de bulunan Konak Meydanı ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapılmak istenen 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamasına polis polis saldırdı. Umut Sendikası’ndan yapılan açıklamaya göre, eylemcilerin pankartını parçalayan polis 7 kişiyi gözaltına aldı.

İzmir 1 Mayıs İnisiyatifleri’nin Buca’da düzenlemek istediği 1 Mayıs kutlamalarına da polis saldırdı. Polis 8 kişiyi ters kelepçeyle gözaltına alırken, gözaltına alınan eylemciler, “Her yer direniş, her yer 1 Mayıs” sloganlarıyla tepki gösteri.

Bornova ilçesinde ise Küçükpark’taki bir trafonun üzerine çıkarak pankart açan ve slogan atan iki kişi, polisin müdahalesiyle yakalandı.

İzmir’de Halkevleri üyeleri Çiğli Güzeltepe Mahallesi’nde yürüyüş yaptı. Polisin ablukasını atlatan devrimcilere, Çiğli sokaklarında yurttaşlar da destek verdi.

Çiğli Güzeltepe’de İzmir 1 Mayıs İnisiyatifi’nin eylemine yapılan polis saldırısı sonucu aralarında TÖP Sözcüler Kurulu Dönem Sözcüsü Juliana Gözen’in de yer aldığı 10 devrimci işkence ile gözaltına alındı.

Bornova Belediyesi temizlik işçileri, çöp kamyonlarına astıkları taleplerini içeren pankartlar ile Bornova sokaklarında konvoy yaptı. “İnsan onuruna yaraşır gelir, sosyal güvenlik hakkı istiyoruz” yazılı pankartları çöp arabalarına asan işçiler, “Çalışıyorsak 1 Mayıs’ı kutlarız,” dedi.

İzmir Karabağlar’da bekçi ve polisler, halkın evlerinin balkonuna pankart asmasına ve slogan atmasına müdahale etmeye çalıştı. Yurttaşlar balkonlarından “Kim ne derse desin sesimizi kısmayacağız,” diye seslendi.

TRABZON

Ortahisar ilçesine bağlı 2 Nolu Beşirli Mahallesi’nde toplanan grup 1 Mayıs’ta Atatürk Alanı’na kadar yürümek istedi. Polisin, grubun yürüyüş yapmasına izin vermemesi üzerine tartışma yaşandı. Tartışmanın arbedeye dönüşmesi sonucu gruptaki Halkevleri MYK üyesi Berna Demirtaş polisin saldırısı sonucu yaralandı.

ANTALYA

Halkevi üyeleri, 1 Mayıs İşçi Bayramı’na dair sokağa çıkarak, “Yaşasın 1 Mayıs, alanlardayız” sloganları atarak, ara sokaklarda yürüdü. Olay yerine gelen polis, 4 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan 4 kişi haklarında sokağa çıkma kısıtlamasını ihlâl ettikleri gerekçesiyle her birine 3 bin 150’şer TL para cezası kesildi.

Antalya’da birçok evin balkonuna “Yaşasın 1 Mayıs” ve “Yaşasın 1 Mayıs, İstanbul Sözleşmesi yaşatır” pankartları asıldı.

ARTVİN

Artvin’in Hopa ilçesinde 1 Mayıs’ın pandemi bahanesiyle yasaklanmasını kabul etmeyen, TİP, Halkevleri, SOL Parti ve Umut Sen yöneticilerinin de bulunduğu 20 kişi polis tarafından gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında Halkevleri Karadeniz Bölge Temsilcisi Dursun Ali Koyuncu ile Artvin, Borçka, Hopa Halkevi yöneticilerinin de olduğu bildirildi.

Şavşat Veliköy’de “Bulunduğumuz her yer 1 Mayıs alanıdır” diyen yurttaşlar, köyü 1 Mayıs alanına dönüştürdü.

Artvin’de Halkevi yöneticileri, evlerinin önünde polis engeliyle karşılaştı. Polis müdahalesinde Karadeniz Bölge Temsilcisi Dursun Ali Koyuncu ile Borçka Hopa ve Halkevi yöneticilerinin evlerinin önünden gözaltına alındığı öğrenildi.

Hopa ilçesinde ise meydanda açıklama yapmak isteyen Halkevi, TİP, Öğrenci Kolektifleri ve Komite üyeleri ise evlerinin önünden yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı.

BURSA

Halkevleri ve Liseli Genç Umut üyeleri “Bu pisliği devrim temizler” yazılı pankart ile sokaklara çıktı.

EDİRNE

Kaleiçi semtinde Trakya Öğrenci Kolektifi ve Trakya Üniversiteli Kadın Kolektifi üyeleri ellerinde “Yoksulluğa, hastalığa, kayyuma mahkûm değiliz!” yazılı pankart ile yürüdü.

 

Gelelim 1 Mayıs öncesindeki işçi etkinliklerine…

Emek ve meslek örgütleri, 29 Nisan 2021 akşamı itibariyle başlayacak tam kapanma öncesinde 1 Mayıs için sokağa çıktı. İstanbul’da 1977, 1989 ve 1996 1 Mayıslarında katledilen emekçiler ve devrimciler anılırken, Ankara ve İzmir’deki eylemler polis saldırısına sahne oldu. Sendikalar da örgütlü oldukları işyerlerinde 1 Mayıs programları düzenledi. Hakkâri, Diyarbakır, Mardin, Konya vd’lerinde 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasının ardından “tam kapanma” öncesi pek çok işyerinde ve yerellerde kutlamalar yapıldı.

 

EMEK ÖRGÜTLERİ TAM KAPANMA ÖNCESİ 1 MAYIS İÇİN SOKAĞA ÇIKTI[20]

İSTANBUL

İstanbul’da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla Taksim, Şişhane ve Kadıköy Meydanları’nda düzenlenen buluşmalarda 1977, 1989, 1996 1 Mayıs’larında yaşamını yitirenler anıldı.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu bileşenleri sendikalar işyerlerinde 1 Mayıs kutlamaları düzenledi. DERİTEKS, Liman-İş, TÜMTİS’in örgütlü olduğu İstanbul’daki işyerlerinde 1 Mayıs kutlandı.

Petrol-İş üyesi Polimer işçileri ve Birleşik Metal-İş üyesi Epta işçileri de yaptıkları eylemlerle 1 Mayıs’ı kutladı.

DİSK’e bağlı Genel-İş’in örgütlü olduğu Maltepe Belediyesi temizlik işçileri 1 Mayıs’ı kutladı.

ANKARA

Sakarya Caddesi’ne yapılan 1 Mayıs çağrısına polis izin vermedi. Kitle KESK Genel Merkezi önünde açıklama yaptı. Açıklamanın ardından Sol Parti üyelerinin önlüklerini çıkarmamasını bahane eden polis kitleye biber gazı ile saldırdı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi emekçileri, işyerlerinde 1 Mayıs’ı kutladı.

Tüm Bel-Sen Ankara 1 Nolu Şube, Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde 1 Mayıs’ı kutladı.

ODTÜ öğrencileri 1 Mayıs’ı üniversitede düzenledikleri eylemle kutladı.

Tam kapanmanın başlamasına saatler kala Ankara Batıkent’te de onlarca kişi, Batıkent Dayanışma Platformunun çağrısıyla bir araya geldi.

Eğitim Sen üyesi emekçiler Sincan’da taleplerinin yer aldığı 1 Mayıs balonlarını uçurdu.

İZMİR

İzmir’de DİSK, KESK, TMMOB, Tabip Odası ve İzmir Barosu’nun çağrısıyla yapılacak basın açıklamasına katılmak isteyen 1 Mayıs İnisiyatifi bileşeni sosyalistler Konak Kemeraltı girişinde polis engeliyle karşılaştı. Alana girmek isteyen üç sosyalist darp edilerek gözaltına alındı. Polisin diziyle bir eylemcinin boğazına bastırdığı görüntüler tepkiyle karşılandı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.

İzmir İMPO Motor işçileri de işyerinden sloganlarla seslendi.

İzmir’de işyerlerindeki 1 Mayıs kutlamaları yasaklara rağmen devam etti. Buca ve Çiğli’de çeşitli iş kollarında çalışan işçiler 1 Mayıs’ın yasaklara sığmayacağını söyleyerek, hükümetin saldırılarına karşı ortak mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Buca’da Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube, SES, EMEP, BEKEV, HDP, CHP, Emekli Sen ve TÖP Buca Belediyesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

Çiğli’de ise Genel-İş İzmir 8 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Çiğli Belediyesi Harmandalı Şantiyesinde işçi ve emekçiler 1 Mayıs kutladı.

Petrol İş Sendikası Aliağa Şubesine bağlı PETKİM, TÜPRAŞ, STAR Rafinerisi ve Ravago işyerlerinde işçiler genel merkezden gelen 1 Mayıs açıklamalarını okudu.

Genel-İş İzmir 2 No’lu ve Tüm Bel Sen 1 No’lu şubeleri İZSU Karşıyaka önünde işçi ve emekçilerle bir araya gelerek 1 Mayıs kutladı.

Deriteks İzmir Şubesi örgütlü olduğu işyerlerinde 1 Mayıs kutladı. Menemen Deri2000, Zeytin Deri, İzmir Akar ve Nurkar tekstil, Manisa Kula Akar tekstil, Torbalı Sepiciler Deri gibi fabrikalarda işçiler, “1 Mayıs’ı fabrikalarda, sokaklarda kutluyoruz, kutlayacağız” diyerek taleplerini dile getirdi.

Deriteks Menemen Deri işçileri 1 Mayıs açıklaması yaptı.

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, Dikili meydanda 1 Mayıs kutladı.

Konak Belediyesine bağlı Merbel A.Ş ile örgütlü olan DİSK Genel-İş 5 No’lu Şube arasında 9. dönem Toplu Sözleşme töreni Konak Temizlik İşçileri Şantiyesinde gerçekleşti.

İzmir’de Birleşik Metal İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Mahle, Schneider, ZF Lemförder, Totomak, HMS Makine, BorgWarner (Delphi), Lisi- Aesrospace, İMPO Motor, Polkima, Jantsan fabrikalarındaki işçiler 1 Mayıs’ı kutladı.

Narlıdere Demokrasi Platformu, Demokrasi Meydanı’nda 1 Mayıs’ı kutladı.

İzmir’in birçok ilçesinde 1 Mayıs kutlaması yapıldı. Bornova Emek ve Demokrasi Güçleri’nin düzenlediği 1 Mayıs’a CHP, Emek Partisi, Genel-İş 7 No’lu Şube, Tüm Emekli-Sen, KESK ve Eğitim Sen 4 No’lu Şube katıldı.

Çiğli Emek ve Demokrasi Güçleri Çiğli Belediye binası önünde bir araya gelerek 1 Mayıs açıklaması yaptı.

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, Petrol-İş Aliağa Şubesi önünde yaptıkları açıklamayla 1 Mayıs’ı kutladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler biriminde 1 Mayıs’ı kutladı.

Genel-İş İzmir 2 ve 3 No’lu Şube ile Tüm Bel Sen İzmir 1 No’lu Şube Gürçeşme zabıta biriminde 1 Mayıs’ı kutladı

Genel-İş İzmir 6 No’lu Şube örgütlü olduğu Bayraklı Belediyesi’nde işçilerle birlikte 1 Mayıs’ı kutladı.

İzmir’de TEKSİF Sendikasının örgütlü olduğu Yatsan fabrikalarında işçiler 1 Mayıs kutladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye işçileri de 1 Mayıs’ı kutladı.

HABAŞ, Ege Çelik, İzmir Demir Çelik ve Micha Galvaniz metal fabrikalarında çalışan işçiler, 1 Mayıs’ı iş yerlerinde kutladı.

KOCAELİ

Novares işçileri 1 Mayıs’ı gecenin ilk saatlerinde coşkuyla karşıladılar. Gece vardiyası çıkışı fabrika girişinde bir araya gelen işçiler kartonları oyarak hazırladıkları 1 Mayıs pankartı ile eylemlerine başladılar. “Yasaklar sizin, meydanlar bizim” diyen Novares işçileri halaylarla sloganlarla 1 Mayıs’ı karşıladılar.

Nedex Kimya işçileri “Yaşasın 1 Mayıs işçilerin uluslararası birlik ve dayanışma günü” şiarlı pankart arkasında yaptıkları yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Petrol-İş Gebze Şubesi’nde örgütlü Trelleborg’da yapılan 1 Mayıs açıklamasında işçilerin taleplerini sahiplenme çağrısı yapıldı.

Gebze Sendikalar Birliği’nin çağrısıyla Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen eyleme grevdeki Baldur işçileri de katıldı.

Cengiz Makine ve Sarkusyan işçileri ile Petrol-İş üyesi Novares, Basf Türk ve Durden Plastik işçileri 1 Mayıs’ı kutladı.

Arfesan işçileri 1 Mayıs’ı kutladı.

Plascam işçileri fabrikada 1 Mayıs eylemi yaptı.

CAVO OTOMOTİV’de işçiler halaylarla, sloganlarla coşkulu bir şekilde 1 Mayıs’ı kutladı.

Yücel Boru Legrand işçileri de işyerlerinde 1 Mayıs’ı kutladı.

Artemis fabrikasında çalışan işçiler hazırladıkları pankartla 1 Mayıs eylemi yaptı.

Nedex Kimya fabrikasında işçiler yaptıkları yürüyüş ve basın açıklamasıyla 1 Mayıs’ı kutladı.

Novares işçileri, 1 Mayıs gününü halaylarla ve sloganlarla karşıladı.

BURSA

Bursa Prysmian Kablo işçileri ve Gebze Sarkuysan işçileri fabrikaları 1 Mayıs alanlarına çevirdiler. Bursa Acer Elektrik işçileri ise “Yaşasın 1 Mayıs pankartı” açtı.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü pek çok metal fabrikasında 1 Mayıs kutlandı. Metal fabrikaları şunlar: “Çayırova Boru, CT Otomotiv, Cengiz Makine, Cem Bialetti, Cavo, Bosal, Bekaert, Baysan, Başöz, Arpek, Arfesan, Akgün Radyatör, Accuride Wheels, ABB Power Grids Elmek, Fontana Kalıp, Renta, Epta, Ejot Tezmak, Demisas, Çimsataş, HMS Makine, Hidromak”

Acel elektrik fabrikasında çalışan metal işçisi kadınlar fabrikada 1 Mayıs’ı kutladı.

TÜMTİS sendikası iş yerlerinde kutlama gerçekleştirdi.

SAKARYA

Emek ve Demokrasi Bileşenleri emek ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Eğitim-Sen, BES, SES, YAPI-YOL-SEN, DİSK Emekli-Sen, Tüm Emekli-Sen, MMO, EMO, HDP, EMEP, Sol Parti, TİP, TKH, Sakarya Kent Çalışma Derneği’nin üye ve yöneticileri de destek verdi.

DÜZCE

DİSK, KESK, Eğitim-İş, Düzce Tüm Emekli-Sen, Akçakoca Tüm Emekli Sen’in katılımıyla düzenlenen eylem Anıtpark’ta gerçekleştirildi.

BOLU

Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla İzzet Baysal Anıtı önünde SES, Eğitim Sen, Emekli Sen, Tüm Bel-Sen, EMEP, Sol Parti, HDP ve Halkevleri’nin destek verdiği açıklama okudu.

EDİRNE

Saraçlar Caddesi’nde DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Türk-İş ve Kamu-İş’in Edirne Bileşenlerinin çağrısıyla basın açıklaması yapıldı.

ANTALYA

Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelenler açıklama yaptı.

Gündoğmuş Köprülü Köyü’nde “tam kapanma” nedeniyle şehir merkezine gidemeyen köylüler, 1 Mayıs’ı köyde yürüyerek kutladı.

ADANA

Şahinkul Makine fabrikasında 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirildi.

TÜMTİS Adana Şubesi, örgütlü olduğu işyerlerinde basın açıklamaları yaptı. Adana Taşımacılık, Çukurova Kargo, Adana Ekspres Taşımacılık’ta kutlama yapan sendika, öğleden sonra kutlama ve açıklamalara Aras Kargo ve UPS’de devam etti.

Ayakkabı işçileri sitesi damında 1 Mayıs kutladı.

MERSİN

Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Cumhuriyet Meydanı’nda kutladı.

DİSK Genel İş Mersin Şubesi’nin çağrısıyla Mezitli Belediyesi temizlik işçileri işçilere kadro talebinde bulundu.

Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Bugün 1 Mayıs. Maalesef ki, Mersin Akkuyu Nükleer Santral İnşaatında 1 Mayıs bayramı yok. Yasaklara rağmen, sağlık koşulları, pandemi koşulları hiçe sayılarak oradaki emekçi işçilerimiz bugün dahi çalıştırılıyor. Sömürü düzenine devam ediliyor. Böylesine anlamlı bir günde ve üstelik sağlıksız koşullarda Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki işçilerimizi çalışmaya zorluyorlar. Emekten, emekçiden, haktan, adaletten, gelir eşitliğinden yana olmayanlarla mücadelemizi sonu kadar sürdüreceğiz,” dedi.

Tarsus’ta bir araya gelenler meydanı doldurdu.

HATAY

Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla basın açıklaması yapıldı.

MANİSA

Emek ve Demokrasi Platformu Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirerek 1 Mayıs’ı kutladı.

AYDIN

Didim Demokrasi Platformu, tam kapanma öncesi 1 Mayıs’ı kutladı.

DENİZLİ

Valiliğin eylem yasağına rağmen Çınar Meydanında yapılan basın açıklaması ile 1 Mayıs kutlandı.

DERSİM

Dersim’de 1 Mayıs Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısıyla Seyit Rıza meydanında kutlandı.

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında Merkez Demiroluk Meydanı’nda 1 Mayıs Anıtı’nın açılışı yapıldı. Belediye meclis üyelerinin katıldığı açılışta konuşan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, 1 Mayıs’ı sistemin yarattığı ağır koşullar içinde karşıladıklarını ifade etti.

Karayolları işçileri, iş yerinde 1 Mayıs’ı kutladı. Kutlamaya, işçilerin üye oldukları Yol-İş Sendikası Elazığ 1 No’lu Şube Sekreteri Serdar Tonak da katıldı.

ESKİŞEHİR

1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasının ardından “tam kapanma” öncesi KESK, DİSK, TMMOB ve Eskişehir Bilecik Tabip Odası (EBTO) Ulus Meydanı’nda basın açıklama yaptı.

Genel-İş üyesi Tepebaşı Belediye işçileri Zincirlikuyu şantiyesinde 1 Mayıs açıklaması yaptı.

Eskişehir’de KESK’e bağlı ESM üyeleri DSİ Bölge Müdürlüğü önünde 1 Mayıs açıklaması yaptı.

ADIYAMAN

Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Demokrasi Parkı’nda açıklama yaptılar.

KAYSERİ

Emek ve Demokrasi Bileşenleri Cumhuriyet Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması gerçekleştirdi.

G. ANTEP

Yeşilsu Parkı’ndan miting alanı Kırkayak Parkı’na yürüyerek giden kitle örgütleri 1 Mayıs’ı kutladı.

ÇANAKKALE

Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı.

ÇORLU

1 Mayıs Platformu bileşenleri basın açıklaması yaptı.

ELAZIĞ

KESK Şubeler Platformu Elazığ Hozat garajında 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü için bir araya geldi.

MUĞLA

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Sınırsızlık Meydanı’nda bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bodrum ve Fethiye ilçelerinde 1 Mayıs kutlandı.

Datça’da, Datça Demokrasi Platformu bileşenleri ve CHP Datça İlçe Örgütü Cumhuriyet Meydanı’na çıkarak, temsili düzeyde 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı.

ZONGULDAK

Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Madenci Anıtı’nda gerçekleştirilen 1 Mayıs etkinliğine Genel Maden İşçileri Sendikası, KESK, TMMOB, CHP, Emek Partisi, Sol Parti ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi katıldı.

Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda 1 Mayıs basın açıklaması yapıldı.

SAMSUN

DİSK, KESK, TMMOB, TÜRK-İŞ ve TTB’nin çağrısıyla 1 Mayıs kutlandı.

KIRŞEHİR

1 Mayıs, meydanda yapılan açıklama ile kutlandı.

MALATYA

KESK şubeler platformu Emeksiz Üst Kavşağı’nda basın açıklaması düzenledi.

SİVAS

KESK bileşenleri, EMEP, CHP, Halk Evleri, Pir Sultan Abdal Derneği’nin katıldığı 1 Mayıs açıklaması gerçekleştirildi.

NİĞDE

Eğitim Sen Şubesi’nde açıklama yapıldı.

TRAKYA

Trakya’da Kırklareli ve Lüleburgaz belediyelerindeki 1 Mayıs kutlamaları Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve Çorlu’da meydanda basın açıklamaları ve Birleşik Metal İş sendikasının örgütlü olduğu 7 fabrikada iş yeri kutlamaları ile gerçekleştirildi.

Genel-İş’in örgütlü olduğu Keşan Belediyesi’nde çalışan işçiler de itfaiye binası bahçesinde yaptıkları eylemle 1 Mayıs’ı kutladı.

ARTVİN/HOPA

Metin Lokumcu Meydanı’nda KESK, TÜM EMEKLİ SEN, Sol Parti, Emek Partisi, HDP gibi sendikalar ve siyasal partilerin katılımıyla basın açıklaması yapıldı.

2022 1 Mayıs’ı İçin (2021) Dersler(i)--> devamı

 



Bu yazı 301 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI