Bugun...



HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca; Temsil ettiği İradeye yapılan polis saldırısını göğsünü siper ederek korumaya çalıştı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınması ardından belediye önünde başlayan protesto eyleminde önceki gün yapılan müdahalelerde Halkların Demokrasi Partisi (HDP) vekillerine saldıran polisler hakkında suç duyurusu yapılacak.

facebook-paylas
Tarih: 28-10-2016 17:18

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca;  Temsil ettiği İradeye  yapılan polis saldırısını göğsünü siper  ederek korumaya çalıştı

Polis saldırısına maruz kalan HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca;

Temsil ettiği İradeye  yapılan polis saldırısını göğsünü siper  ederek korumaya çalıştı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınması ardından belediye önünde başlayan protesto eyleminde önceki gün yapılan müdahalelerde Halkların Demokrasi Partisi (HDP) vekillerine saldıran polisler hakkında suç duyurusu yapılacak.

 

Köln ve Rennes belediyelerinden Kışanak ve Anlı'ya destek

Köln ve Rennes belediyelerinden Kışanak ve Anlı'ya destek

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasına tepki gösteren Köln ve Rennes belediyeleri, kent halkını yönelik gelişen polis şiddetini de kaygıyla izlediklerini belirtti.

 

3 gündür gözaltında tutulan ve avukatları ile dahi görüştürülmeyen Amed (Diyarbakır) Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanlarına yurtdışından da destek geldi. Almanya'nın Köln Belediyesi ile Fransa'nın Rennes Belediyesi başkanları, sonrası gönderdikleri destek mektuplarında eşbaşkanların gözaltına alınmalarını kınadı.

 

Köln Belediyesi Başkanı Andreas Wolter, gönderdiği mektubunda şunları kaydetti:

 

"Sayın Belediye Başkanı Gültan Kışanak,

 

İçinde bulunduğumuz şartlara rağmen umarım iyisiniz. Nisan ayında Lefkoşa'da yapılan Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (Council of European Municipalities and Regions-CEMR) esnasında sizi dünyaya açık ve azimli bir demokrat olarak tanıma fırsatı bulmuştum. 25 Nisan 2015 tarihinde sizinle makamında gerçekleştirdiğimiz görüşmeden memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim.

 

Sizin ve Sayın Fırat Anlı'nın gözaltına alındığınız haberi dün akşam bana ulaştı. Kamuoyuna açıklanan gözaltı gerekçeleri bizler için anlaşılır olmaktan uzaktır. Hukuk devleti ve demokratik yapılanmalar ile ilgili Türkiye'de yaşanan gelişmeleri düşündüğümde bu tür uygulamalardan büyük endişe duyduğumuz belirtmek isterim.

Bundan sonraki gelişmeleri Köln'den takip edeceğim. Sizin ve Sayın Fırat Anlı'nın en kısa zamanda Diyarbakır Belediyesi'ndeki görevinize tekrar dönmenizi umuyorum. Yerel yönetimlerle ilgili sorunlar ve halkların kendi kaderini tayin hakkı üzerine konuştuğumuz görüşmemizi en yakın fırsatta Avrupa'da devam ettirebilmek dileğiyle, dostça selamlarımla…"

 

Rennes Belediye Başkanı Nathalie Appéré de gönderdiği destek mektubunda eşbaşkanların gözaltına alınması ve buna dair protestolarda karşılaşılan polis şiddetini kaygıyla izlediklerini vurguladı. Rennes Belediye Başkanı Appéré, mektubunda konu ile ilgili endişelerini Fransa Dışişleri Bakanı Sayın Jean-Marc Ayrault'a ilettiğini de paylaştı.

 

Gönderilen o mektupta şunlar kaydedildi:

 

"Diyarbakır Belediye eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasını büyük bir endişe ile öğrenmiş bulunmaktayım.

 

Bu gözaltılar, geçen Eylül ayında 24 belediye başkanının tutuklanması ve yerlerine hükümete bağlı kayyumların atanmasından sonra gelişti.

 

Meslektaşlarım ile ilgili gözaltı koşullarını ve yargılama sürecini yakından takip edeceğim. Konu ile ilgili derin endişelerimi Fransa Dışişleri Bakanı Sayın Jean-Marc Ayrault'a bugün resmi olarak ilettim.

 

Rennes belediyesi, Diyarbakır belediyesi ile 30 yılı aşkın süredir dostluk ilişkisine sahiptir. Bu dostluk ilişkisine binaen, çatışmaların siyasi diyalog çerçevesinde ve barışçıl çözüme olan inancımızı tekrar dile getirmek ve Kürt meselesinde kalıcı çözümün tek yolunun bu olduğunu belirtmek istiyorum.

 

Ayrıca, Diyarbakır'da süren gösteriler sırasında kullanılan polis şiddetini kaygı ile izliyor; hukuka ve demokratik ilkelere uyulmasını; halk tarafından seçilmiş temsilcilerin ve yerel yönetim yöneticilerinin haklarına saygı gösterilmesini bekliyoruz. Bu bağlamda, uygulanan şiddeti en güçlü şekilde kınıyoruz.

 

Geçen sene Aralık ayında, meslekdaşım Gültan Kışanak'ı ziyaret etmiştim. Görüşmede, iki belediye arasında yapılabilecek birçok ortak proje hakkında ve Diyarbakır şehrine sığınmak zorunda kalan mültecilere nasıl destek olabileceklerine dair konuşma fırsatı bulduk. Gültan Kışanak da şehrini tehdit eden gelişmelere rağmen Rennes şehrine ziyaret etmek ve söz konusu projeleri gerçekleştirmek istediğini belirtmişti."

Polislerin cop, kalkan ve tazyikli suyla müdahale ettiği sırada İmralı Heyeti’nde bulunan Kongre Jinan Azad (KJA) üyesi Ceylan Bağrıyanık polisler tarafından metrelerce yerde sürüklenirken, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca ise, polisler tarafından kalkan ve coplarla darp edildi.

 

Darp raporu alan Uca ve Bağrıyanık, saldırgan polisler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağı belirttti. 

 

"POLİSLER BİZE NİŞAN ALDI"

 

Saldırıya ilişkin konuşan Uca, belediye önünde yaptıkları eylemin tüm ablukaya ve saldırılara karşın devam ettiğini söyledi. Devletin TOMA ve polislerle yolları kapattığını ve halkın bir araya gelmesine dahi tahammül edemediğini savunan Uca, Kürt siyaseti üzerinde büyük bir baskının olduğunu söyledi.

Birçok gözaltı olduğunu ifade eden Uca, “Biz bu saldırıların önünü kapatmak istiyoruz fakat devlet izin vermiyor. Dün devlet bütün hazırlıklar içerisinde geldi. Polisler bizi özel olarak hedef gösterdi ve nişan aldı. Bizi hedef göstererek provokasyon yapmak istediler. Polislerin sorumlusu buradaydı.

 

Ardından TOMA’lar çalıştı. Biz TOMA’ların önüne geçtik buna izin vermemek için, sorumlu polisler gelip bizim önümüzü tutup saldırdılar. En az 10 defa bize saldırdılar. Polis Kürt kadınlarını sokakta darp etti. Yerlerde sürüklediler” diye konuştu.

 

“SALDIRININ HESABINI SORACAĞIZ”

 

“AKP’nin kadınlara yaklaşımı ortada” diyen Uca, saldırıda coplarlarla darp edildiğini ve yerlerde sürüklendiğini söyledi.

 

Uca, “Fakat bunu iyi bilsinler ki hepsi bizim üzerimize saldırsalar bile bir fotoğraf ortaya çıktı. Bir kadın gözaltına alınıyordu biz önüne geçtik ve izin vermedik. Burada bir şey çıkıyor devlet saldırmak ve gözaltına almak istiyor. Bizim de siyasetimizi kısıtlamak istiyor” dedi.

 

Saldırya ilişkin tüm fotoğrafları topladıklarını, kadınlara yönelik saldırının hesabını soracaklarını ve mücadelelerini büyütecekleri mesajı veren Uca, “Bize bu saldırıyı yapanların evlerinde de kadınlara nasıl yaklaştığı ortadadır. Bugün bize bunu yapan yarın eşlerine çocuklarına kız kardeşlerine de bunları yaparlar. Bu yüzden bizim gözlerimize bakamıyorlar. Gözlerimize bakmaktan korkuyorlar. Kadınların önünü kapatmak istiyorlar. Devlet korkmuyorsa araçlarından çıksınlar, coplarla, gazla, tazyikli su ile saldırmasınlar çıksınlar gelsinler içimize. Bizimle siyaset yapamazlar çünkü kadınlardan korkuyorlar” diye konuştu.

 

“KADIN ZİHNİYETİNDEN KORKUYORLAR”

 

Egemenlerin kadının mücadelesinden de korktuklarını ifade eden Uca, “Burada kadınlar öncülüğünden bir direniş yaşandı. Bu devlete büyük bir cevap verildi. Kadınların mücadelesi ile kadın özgür olur herkes özgürleşir.

 

Kadınların mücadelesinden çok korkuyorlar ki bugün KJA da bir arama yapıldı. Bu bir mesajdır. Diyorlar siz ne kadar kendinizi örgütlerseniz biz o kadar size saldırırız. Biz silahsız sokaklarda dolaşıyoruz ve mücadele ediyoruz.

 

Erkek zihniyetine göre kadın kendini örgütlemesin, kadın evde kalsın ve hiç bir şey yapmasın. Ama bugün kadınlar sokaklarda mücadele ediyor.

 

Biz her zaman alanlarda olacağız. Özgürlük bayrağını sokaklarda taşıyacağız. Kadının rengi bu toplumu değiştirir ve kadının rengi bu şiddetli toplumu da değiştirir. Biz her zaman buradayız ve mücadelemize devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

DARP RAPORU ALINDI

 

Sağlık durumuna ilişkinde bilgi veren Uca, kol, kaburga ve belinden cop darbelerinden dolayı ezikler bulunduğunu, bütün vücudunda bundan kaynaklı ağrı olduğunu söyledi. Buna rağmen baş eğmediklerini ve mücadeleye devam ettiklerinin altını çizen Uca, sağlık durumuna ilişkin rapor aldıklarını ve savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.




Kaynak: DİHA

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 534 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Güncel Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI