Bugun...



‘Hayır’ buluşmalarında 7 Haziran ruhu

Kent kent yayılan HDP'nin halk buluşmaları 7 Haziran mitinglerini aratmıyor. Diyarbakır'da konuşan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şırnak ile Kerkük'e bakışı arasında fark olmadığını vurgulayarak, Barzani'ye "AKP ve MHP'den dost olmaz" çağrısı yaptı.

facebook-paylas
Tarih: 05-04-2017 18:11

‘Hayır’ buluşmalarında 7 Haziran ruhu

‘Hayır’ buluşmalarında 7 Haziran ruhu

Baydemir'den Barzani'ye: Erdoğan'dan dost olmaz

Kent kent yayılan HDP'nin halk buluşmaları 7 Haziran mitinglerini aratmıyor. Diyarbakır'da konuşan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şırnak ile Kerkük'e bakışı arasında fark olmadığını vurgulayarak, Barzani'ye "AKP ve MHP'den dost olmaz" çağrısı yaptı.

 

HDP referandum çalışmaları kapsamında Diyarbakır’ın Çınar, Bismil ve Silvan ilçelerinde halkla bir araya geldi. HDP Diyarbakır İl Örgütü önünde konvoy eşliğinde yola çıkan HDP milletvekilleri Felaknaz Uca, Saadet Becerikli, Ziya Pir, Osman Baydemir, Ahmet Yıldırım ile parti yöneticileri ilk etapta Çınar ilçesine geçti. HDP’li vekilleri halk ilçe girişinde karşıladı. Daha sonra HDP binası önüne geçilerek, orada konuşmalar yapıldı. Yüzlerce yurttaşın bir araya geldiği Çınar’da Kürtçe ve Türkçe yazılı “Hayır” bayrakları taşındı. Halka hitaben konuşan Saadet Becerikli, “Bütün baskı politikalarına karşı nasıl ki Newroz’da halk alanlara çıktıysa 16 Nisan’da da bu zulüm ve zalimliğe karşı sandıklara gidip ‘Hayır’ oyu kullanacak. 16 Nisan’da başta PKK Lideri Abdullah Öcalan ve eş genel başkanlarımız yine vekil ve belediye eşbaşkanlarımız tüm siyasi tutsakları için ‘Hayır’ diyelim” çağrısında bulundu.

 

‘KERKÜK İLE ŞIRNAK’A BAKIŞ AYNI’

 

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir ise “Newroz’da giydirilmek istenilen korku kefenini nasıl ki ağız ve dişimizle yırttıysak 16 Nisan’da da yaşatılmak istenilen korku kefenini yırtacağız” dedi. Baydemir, yaşanan savaşlara dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Esad’ın Suriye’de kullandığı kimyasal silahı HDP adına buradan lanetliyorum. Kimyasal silah kullanan ve kimyasal silah üretenler aynı kefededir. Cizre’de bodrumlarında yakılan Taybet Anayı, Miray bebeği katledenler ile kimyasal silah kullananlar aynıdır, yargılanacaklar. Kenan Evren yasasında nasıl Kürt halkının hakları yok sayılmışsa bugün Erdoğan, Bahçeli ve Kenan evren ruhu taşıyan bu paket de aynıdır. Bizler 16 Nisan’da bizi yok sayan bir pakete yok diyeceğiz. Her yerde farklı konuşan AKP hükümeti hani her yerde Kürtler senin kardeşindi. Erdoğan’ın Kerkük’teki Kürt bayrağına bakışı açısı ile Şırnak’a olan bakış açısı aynıdır.”

 

BARZANİ’YE ÇAĞRI

 

Baydemir, Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’ye Kürtçe özlü sözle gönderme yaparak, “Öküz ölür postu kalır, post kalır ama AKP ve MHP’den dost olmaz. Kürtler zulme ve faşizme karşı bir olmalı. Dijmine bav û kala nabe doste lava” dedi. 16 Nisan’da oylanacak pakette sadece Kürt düşmanlığı olduğunu söyleyen Baydemir, “Kürtlerin her ‘Hayır’ı bir ayna olacak AKP ve Erdoğan hükümetine. Kuzu postuna girmiş kurt paketine 'Hayır' diyoruz” dedi.

 

BİSMİL’DE 7 HAZİRAN RUHU

 

Çınar’dan sonra Bismil’e geçen HDP’lileri yol güzergahında bulunan köylüler büyük bir coşku ile selamladı. Yol boyunca halkı selamlayan vekiller, 16 Nisan’da “Hayır” demeleri çağrısı yaptı. Yoldan geçen araçlar da korna ve zafer işaretiyle destek verdi. Yine Bismil halkı da vekillerini konvoylar eşliğinde karşılarken, gençler motosikletleri ile halkı HDP Bismil ilçe binasına davet etti. Büyük bir coşku ve “Hayır” sesinin hakim olduğu Bismil’de halk sel olup alanlara aktı. HDP ilçe binasının önünde bir araya gelen binlerce yurttaş, 7 Haziran seçimlerini aratmayan görüntülere imza attı. İlçe binasının bulunduğu alanı dolduran binler, yer olmamasından kaynaklı inşaatlara çıktı. “Bijî Serok Apo” ve “Direne kazanacağız” sloganlarının dinmediği alandaki halk buluşması dakikalar içinde mitinge dönüştü.

 

‘HESAP SORALIM’

 

Burada konuşan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, “Baskıya ve zulme karşı ayağa kalkan Bismil halkını selamlıyorum. Kentleri yıkan insanları diri diri yakan zihniyete karşı 16 Nisan’da önümüze ne olduğu belli olmayan pakete ‘Hayır’ diyeceğiz. Bizim barış paketimize karşı oluşturulan savaş paketi sizin mücadeleniz ile devrilecektir. Türkiye için kötülükleri getiren pakete karşıyız. BM Cizre ve Sur’da yapılan katliamları suç olarak gördü. Bu paket bulaşmış oldukları suçlarda yargılanmamaları içindir. İnsanları yakanlara kentleri yıkanlara karşı ‘Hayır’ diyerek hesap soralım” diye hitap etti.

 

Halkın büyük ilgisi üzerine polis, HDP otobüsünü alandan çıkarmak istedi. Provoke çabalarına rağmen halk “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganıyla yürüyüş yaptı. Bu esnada slogan atan 4 genç polis tarafından gözaltına alındı.

 

HDP referandum çalışmaları kapsamında gün boyu Çınar, Bismil’in gerçekleştirdiği “Halk buluşması” etkinliğin finalini Silvan’da verdi. İlçelerin girişinde konvoylar eşliğinde karşılanan HDP’li vekiller, büyük bir coşku ile karşılandı. Esnaf iş yerlerinin önünde vekilleri alkışlarla karşılarken, kadınlar balkonlardan alkış ve zılgıtlarla selamladı.

 

Silvan’da da büyük bir ilgi ile karşılanan HDP’liler yurttaşların özel araçlarıyla iki kez ilçe turu atarak, halkı Kaniya Navin Parkı'na davet etti.

 

‘KERKÜK’Ü DESTEKLİYORUZ’

 

Silvan’da halka hitap eden Baydemir, bölgede seçim çalışmalarının büyük bir coşkuyla devam ettiğini söyleyerek, “Sizin her bir ‘Hayır’ oyunuz. Şırnak, Cizre, Sur Nusaybin’in yaralarına derman olsun. Bu paket kimliğimiz kültürümüzün fermanıdır. 16 Nisan ya bizim fermanımız olacak yada onların. Burada Kürt siyasetine karşı yürütülen politika her yerde aynıdır. AKP ve MHP Kerkük’ü tehdit ediyor. Silvan’dan, 40 milyon insanın gönlü Kerkükledir. Halkımız Kerkük’ün aldığı tüm kararların arkasında ve destekliyor. Bu paket Kürt düşmanlığı içindir. Biz bu pakete ‘Hayır’ diyoruz” dedi.

 

'MAKARNA YERİNE DEMOKRASİ DİYORUZ'

 

HDP, DBP ve TJA'nın referandum çalışmaları kapsamında Van'ın Özalp ve Saray ilçelerinde halk buluşmaları gerçekleştirdi. Seçim otobüsü ile Özalp ilçesine gelen ve aralarında HDP Van Milletvekili Lezgin Botan’ın da bulunduğu heyet, ilçe girişinde coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı. İlçe merkezinde yapılan konvoy turunun ardından HDP ilçe binası önüne gelen heyet, burada bekleyen yüzlerce yurttaşı selamladı. HDP Özalp İlçe Eşbaşkanı Recep Ceylancı’nın halkı selamlaması ardından konuşan HDP İl Eşbaşkanı Gülistan Orhan, Anayasa değişikliğinin diktatörlük getireceğini belirterek, “Kürtler Saddam, Esad gibi diktatörler gördü. Diktatörlüğü iyi bilir. Yeni bir diktatörlüğün gelmemesi için ‘Hayır’ diyeceğiz” diye konuştu.

 

Kürtlere yönelik politikalara değinen HDP’li vekil Botan ise, “Yıllarca öldürdüler, katlettiler. Ama Kürt halkı halen dimdik ayakta ve zulme direniyor” dedi. AK Parti’nin bölgede makarna dağıtarak seçim propagandası yaptığını ifade eden Botan, “Kusura bakmayın bizim dağıtacak makarnamız yok ama kutsal değerlerimiz var. Biz de makarna yerine demokrasiye, barışa, özgürlüğe, ahlaka sonsuz bağlılığımız var” şeklinde konuştu. Kayyum atamalarını “Darbe” olarak değerlendiren Botan, şunları aktardı: “Halkın iradesi olan seçilmişleri tutuklayarak, yerlerine kayyum atayarak bizleri durdurmak istiyorlar. Siyasileri cezaevlerine atıyor, onların yerine ise sokaklarımıza asker, polis, tank, panzer doldurarak bizlere demokrasi dersi vermeye çalışıyorlar. Özalp halkı bu darbelere karşı 16 Nisan’da ‘Hayır’ı yükselterek asıl demokrasi dersini verecek.”

 

Yapılan konuşmaların ardından Özalp’ten ayrılan heyet, kalabalık bir konvoy ile Saray ilçesine geçti. İlçe merkezinde seçim otobüsünden çalınan şarkılarla atılan turun ardından Belediye İş Merkezi’nin önüne geçildi. Burada uzun süre halkala halay çeken heyet, esnafı ziyaret etti.

 

'NEDEN HAYIR DEMELİYİZ' BİLDİRİLERİ

 

Van’da Demokrasi İçin Hayır Platformu üyeleri de, “Neden Hayır Demeliyiz” bildirileri dağıttı. Cumhuriyet ve Maraş caddesi ile Beşyol’da bildiri dağıtan platform üyelerine halk yoğun ilgi gösterdi. Platform üyelerinin dağıttığı “Neden Hayır Demeliyiz” bildirilerinde şu ifadeler yer aldı:

 

“Devlet kurumları tek kişinin kontrolüne bırakılmasın, halk denetimine açılsın diye ‘Hayır.’ Tek damın keyfine göre işleyen bir hukuk sistemi istemediğimiz için ‘Hayır.’ Yurttaşlar arasında ayrımcılığa, şiddete son vererek yaşam güvenliğini elde etmek için ‘Hayır.’ Barış için bir arada yaşabilmek için ‘Hayır.’ Kendi geleceğimize kendimiz karar verebilelim diye ‘Hayır.’ İçerdeki ve dışarıdaki çatışmalarda gençlerimiz ölmesin diye ‘Hayır.’ Kadınlara karşı şiddet son bulsun, çocuk istismarı son bulsun diye ‘Hayır.’ İşsizliğe, taşeron çalışmaya, düşük ücrete son demek için ‘Hayır.’ Kamudaki ihraçların durdurulması için ‘Hayır.’ Ötekileştirmeye ve kutuplaştırmaya ‘Hayır.’ Siyasi parti yöneticilerinin ve milletvekillerin tutuklanmasına ‘Hayır.’ Halkın seçmiş olduğu belediyelere kayyum atanmasına ‘Hayır.’ Gazeteci, aydın, akademisyen bütün muhaliflere yapılan baskılara son vermek için ‘Hayır.’ Paralı eğitim ve paralı sağlığa ‘Hayır.’ Ekoloji ve doğa katliamına ‘Hayır.’ Kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilde eğitim karşıtlarına ‘Hayır.’ Tek parti ve tek adam rejimine Hayır.”

 

ERZURUM'DA 'HAYIR' STANTI

 

HDP Erzurum İl Örgütü'nün de referandum çalışmaları il, ilçe ve mahallelerde sürüyor. Seçim çalışmaları kapsamında Mahallebaşı’nda stant kuran HDP’li yöneticiler, halka “Hayır” broşürleri dağıttı.

 

HDP'nin seçim şarkısı "Bêjin Na" şarkısı eşliğinde açılan standa, halk yoğun ilgi gösterdi.

 

KARAÇOBAN'DA 'HAYIR' AFİŞLERİ ASILDI

 

Karaçoban’da ise referandum kapsamında mahalle ziyaretlerine hız verildi. Burnaz, Tungal ve Oncal mahallelerini ziyaret eden HDP’li yöneticiler, kapı kapı dolaşarak "Hayır"ı anlattı. Gelenleri ilgiyle karşılayan yurttaşlar "Hayır" afişlerini alıp direklere astı.

 

'İŞTE OYLAMA BU'

 

Kars’ta referandum çalışmaları kapsamında Selim ilçesi ve köyleri ziyaret edildi. HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman’ın da katıldığı çalışma kapsamında ilçe esnafı ziyaret edildi. Yoğun ilgi ile karşılanan “Hayır”ın anlatıcıları, yurttaşlarla bir araya geldi. Referandumun ne anlam ifade ettiğine dikkat çeken Adıyaman, “Biz kaderimizi, çocuklarımızın kaderini bir tek insana mı teslim edeceğiz? Yoksa dünyanın çağdaşlaştığı, demokratik, özgür bir sisteme mi oyumuzu vereceğiz? İşte oylama bu. Biz HDP olarak diyoruz ki; rengimiz, inancımız, dilimiz kültürümüz, siyasi tercihimiz ne olursa olsun bu Anayasa herkesin ortak kaderidir, ortak geleceğidir. Bir diktanın, bir başkanın dudağının arasından çıkacak olan sözlerle geleceğimizi belirlemesine izin vermeyelim” diye belirtti.

 

Selim ve köylerini ziyaretten sonra Kars’ın Bülbül Mahallesi’ne geçen heyet, ev ziyaretleri gerçekleştirdi.

 

Akrep tipi zırhlı aracın yakın takip ettiği heyet, davul ve zurna eşliğinde karşılandı.

 

ADANALILARA 'HAYIR'DA BİRLEŞME ÇAĞRISI

 

HDP Adana İl Eşbaşkanı Hüseyin Beyaz, 8 Nisan'da HDP Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir ile HDK Eş Genel Başkanı Gülistan Koçyiğit'in katılımı ile Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenleyecekleri “Hayır” mitingine katılım çağrısında bulundu. Mitinge ilişkin çalışmaların sürdüğünü aktaran Beyaz, miting ile ilgili Adana Valiliği’ne yapılan başvurunun kabul edildiğini söyledi.

 

HERKES 'HAYIR'INI HAYKIRMALI

 

Adana'da “Hayır” diyen tüm kesimlerin miting alanında “Hayır”ı haykırmaya davet eden Beyaz, “Tüm halkımızı ve 'Hayır' diyenleri 8 Nisan'da saat 14.00 miting Uğur Mumcu Meydanı'nda olmaya davet ediyoruz. Bu miting sadece bizim mitingimiz değil. Tüm 'Hayır’ diyenlerin mitingidir. Hayde Adana Uğur Mumcu Meydanı'nı 'Hayır' şölenine döndürelim” diye seslendi.

 

'DARBE ANAYASA'SI TÜMDEN DEĞİŞSİN

 

Batman Demokrasi Platformu referandum için Petrol İş Sendikası toplantı salonunda “Hayır” deklarasyonu açıkladı. Onlarca kurum, sivil toplum örgütü ile oda temsilcisinin katıldığı toplantıda katılımcılar, “Hayır” flâmları taşıdı. Salonda “Demokrasiye sahip çıkıyoruz. Darbelere, KHK’lara, OHAL’e İhraçlara Hayır diyoruz” pankartı asıldı. Platform adına açıklamayı okuyan Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Necati Dadak, tüm yetkileri tek elde, tek partide ve tek siyasi görüşte toplamak isteyenlere karşı referandumda “Hayır” diyeceklerini duyurdu. Dadak, “Sivil toplum kurumlarının, siyasi partilerin, demokratik siyasi kitle örgütlerinin, emekçilerin, kadınların yani toplum kesimlerinin hiçbirinin gerçekten görüşünü almadan halk oylamasına sundukları Anayasa değişikliği ile bugün fiili bir şekilde işleyen tek adam iktidarını Anayasal güvence altına almak istiyorlar” dedi.

 

Dadak, oylanacak olanın ülkenin geleceği olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti: “Fiili olarak ayaklar altına alınan demokrasidir. Bizler Demokrasi Platformu olarak Eylül darbe Anayasa'nın tümden değiştirilerek yeni demokratik, katılımcı ve özgürlükçü bir Anayasa yapılması yönündeki taleplerimizde ısrar ediyoruz. Referandum ile halkımızın önüne konulan tekçi anlayışa biat etmeyeceğiz. Barıştan, özgürlükte ve demokrasiden yana kurumlar olarak 16 Nisan’da ‘Hayır’ diyeceğiz.”

 

HDP Batman merkez seçim lokalinde gerçekleştirilen şölene ise HDP Batman Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Mehmet Ali Aslan, HDP, DBP Yöneticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı. NÇM'li sanatçıların söylediği ezgilerin yanı sıra erbane ile yurttaşlar halaylar ve zılgıtlar eşliğinde “Hayır”ı haykırdı.




Kaynak: dihaber

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 930 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Siyasi Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI