Bugun...



Ömer Ödemiş yazdı:Suriye denkleminde ABD ve Kürt hamlesi

ABD askerlerinin Suriye topraklarına girmesine ve üs kurmasına fırsat verdikleri için Kürt silahlı güçlerine karşı ciddi bir tepkinin olduğu bu süreçte, bölgede seçim yapılması ilişkileri daha da gerginleştirecektir.

facebook-paylas
Tarih: 09-08-2017 22:12

Ömer Ödemiş yazdı:Suriye denkleminde ABD ve Kürt hamlesi

Suriye denkleminde ABD ve Kürt hamlesi

Ömer Ödemiş

ABD askerlerinin Suriye topraklarına girmesine ve üs kurmasına fırsat verdikleri için Kürt silahlı güçlerine karşı ciddi bir tepkinin olduğu bu süreçte, bölgede seçim yapılması ilişkileri daha da gerginleştirecektir.

Suriye’de yaşanan süreç değişen güçler dengesiyle yeni bir evreye girmiş görünüyor. Emperyalist ve gerici güçlere karşı yedi yıldır direnen ve önemli kazanımlar elde eden Suriye ordu güçleri ve ittifak güçleri son günlerdeki ilerlemelerini sürdürüyor. Şam ve Deyrezor bölgesinde önemli mevzileri kazanan ve cihatçı terör güçlerini yenilgiye uğratan ordu birliklerinin Rakka kentine ulaşmak üzere olduğu belirtiliyor.

Son olarak Irak ve Ürdün sınırları ile Humus, Hama ve Deyrezzor illerinin ortasında kalan El Suhna kasabasını IŞID'ten kurtaran Suriye ordusu bu stratejik başarı ile bölgedeki etkinliğini daha da attırdı. Rakka ve Deyrezzor kentine yakınlaşan ordu birlikleri ile bölgede bulunan ABD ve Kürt silahlı güçlerinin çok kısa süre sonra karşılaşma ihtimalinin bölgede gerginliği daha da arttıracağı olası bir çatışmanın da yaşanabileceği belirtiliyor. Özellikle PYD'nin ABD'den Suriye ordusunun Deyrezzor’a girmemesi için caydırıcı tedbirler almasını istemesi bölgede önümüzddeki süreçte olası yaşanacak olumsuz gelişmelere işaret etmektedir.

PYD'nin, denetimi altında bulunan bölgelerde seçim yapacağını açıklaması ve ABD'den Rakka kentinin kurtarılması sonrasında bölgede kalmaya devam etmelerini istemesi, Suriye devleti tarafında çok sert karşılık buldu. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Miktad, çok sert karşılık vereceklerini ve Suriyenin bölünmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.

Mikdat'ın bu açıklaması sonrasında Salih Müslim'in PYD adına yaptığı açıklamada bağımsız bir Kürt devleti kurma amaçlarının olmadığını duyurması ise “karşılıklı dialog” kurulmasının kapısını aralamak olarak yorumlandı.

Süreç Rakka kentinde düğümlenmiş gibi görünmektedir. Tamamına yakını Arap olan ve Devlet yanlısı olan Rakka halkının Kürt silahlı güçlerinin denetimini kabul etmelerinin imkansız olduğunu belirten Suriyeli yetkililer, Rakka halkının ABD oyununu bozacağını belirtiyorlar. Kürt silahlı gücünün kentte kalıcı olamayacağını, bunu zorlaması durmunda yeni kaotik bir sürecin başlayacağını belirtiyorlar.


Kürt silahlı hareketinin tarihte yaşanmamış olan Arap Kürt çatışmasının yaşanması riskini taşıyan bu adımdan vazgeçmesinin zorunlu olduğunu belirten yerel kaynaklar, aksi durunun çok sıkıntılı olacağını belirtiyorlar. Rakka kenti ve kırsalının tamamına yakının Arap olduğuna dikkat çekilirken ABD işbirliği ile kente girecek olan Kürt silahlı güçlerinin yeni gerginliklerin fitilini de ateşlemiş olacakları, bunun da bedelinin ağır olduğu ifade ediliyor.

Kürt nüfusunun ağırlıklı kısmının Şam ve Halep merkezde yaşadığına dikkat çekilerek böylesi bir çatışmanın kalıcı düşmanlıklar yaratacağı ve uzun sürecek bir çatışmanın kapısını aralayacağı belirtiliyor.

ABD askerlerinin Suriye topraklarına girmesine ve üs kurmasına fırsat verdikleri için Kürt silahlı güçlerine karşı ciddi bir tepkinin olduğu bu süreçte, bölgede seçim yapılması ve Rakka kentine dönük polis yetiştirilmesi gibi adımlar ilişkileri daha da gerginleştirecektir.

ABD'nin Rakka kentine ilişkin çabalarının gerçekte “Rakka'yı özgürleştimek” olmadığı, bölgede kalıcı üs oluşturabilmek için Kürt silahlı birliklerini milis güç olarak kullandığı açıkça ortaya çıktığı belirtiliyor. Önümüzdeki günlerde IŞİD'in ve türevi çetelerin bölgeden çıkartılması sonrasında temel sorunu ABD ve Kürt silahlı güçleri ile Suriye devleti arasında yaşanacağına dikkat çekilirken, ABD'nin hiç bir halka özgürlük getiremeyeceğinin altı çiziliyor




Kaynak: ABCgazete

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 922 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Basından yazılar Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI