Bugun...



Görmesek de duymasak da Türkiye’nin çeşitli hapishanelerinde 76 tutuklu süresiz dönüşümsüz açlık grevinde

İHD, TİHV, ÖHP ve Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamada, 6 farklı cezaevinde 17'si kadın olmak üzere toplam 76 tutuklunun süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olduğu belirtilirken, cezaevindeki sorunların çözülmesi çağrısı yapıldı.

facebook-paylas
Tarih: 03-04-2017 14:45

Görmesek de duymasak da Türkiye’nin çeşitli hapishanelerinde  76 tutuklu süresiz dönüşümsüz açlık grevinde

Görmesek de duymasak da Türkiye’nin çeşitli hapishanelerinde

76 tutuklu süresiz dönüşümsüz açlık grevinde

 

“Görmesek de duymasak da Türkiye’nin çeşitli hapishanelerinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevleri sürüyor. Açlık grevleri eylem tarihi kanlı olan Türkiye’nin, “içerdeki”lere kulağı, vicdanı şimdilik kapalı. Gündem oluşmuyor, ya da oluşturulmuyor. Biz “dışardaki”lerin duymak, öğrenmek istemedikleri baskılar yaşıyorlar.” 

Yazar: Candan YILDIZ

İHD, TİHV, ÖHP ve Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamada, 6 farklı cezaevinde 17'si kadın olmak üzere toplam 76 tutuklunun süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olduğu belirtilirken, cezaevindeki sorunların çözülmesi çağrısı yapıldı.

 

 

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi ve Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) cezaevlerinde devam eden açlık grevi eylemleriyle ilgili edindikleri bilgileri paylaşmak ve sorunların çözümüne dair görüşlerini bildirmek üzere İHD Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya, ÖHP üyesi Özgür Erol, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi Temsilcisi Havva Özcan ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Metin Bakkalcı katıldı.

 

76 TUTSAK AÇLIK GREVİNDE

 

Toplantıda konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, açlık grevlerinin 15 Şubat'tan bu yana devam ettiğini söyledi ve şu bilgileri verdi: “Şakaran T2 ve T3 bölümünde toplam 13 tutsağın 48 gün, Şakran T4 bölümü 8 tutsak 34 gün, Şakran Kadın cezaevi 5 tutsak 41 gün, Sincan Kadın Cezaevi 7 tutsak 40 gün, Tekirdağ T-1 bölümü 10 tutsak 27 gün, Tarsuz Kadın Cezaevi 5 tutsak, 21 gün, Şakran T4 bölümü, 7 tutsak, 13 gün, Bolu F Tipi Cezaevi 10 tutsak, 7 gün, Hatay T Tipi Cezaevi 11 tutsak, 3 gündür açlık grevinde.”

 

Türkdoğan, 6 farklı cezaevinde 17’si kadın olmak üzere toplam 76 tutuklunun süresiz dönüşümsüz açlık grevine olduğunu kaydetti.

 

Cezaevlerinde birçok hak ihlali olduğuna dikkat çeken Türkdoğan, "Talepler siyasal iktidarın mevcut Anayasal düzen içerisinde uyması gereken taleplerdir" diye konuştu.

 

Devam eden açlık grevleri ile ilgili öncelikle hak ve sağlık örgütlerinin belirtilen taleplerinin Adalet Bakanlığı ve kamuoyu tarafından dikkate alınması gerektiğini dile getiren Türkdoğan, taleplerini şu şekilde ifade etti:

 

* Açlık grevlerinde bulunan mahpusların düzenli olarak kontrollerinin yapılması ve TTB tarafından görevlendirilecek hekimlerin cezaevlerinde muayyene yapmalarının sağlanması,

 

*Açlık grevinde bulunanların talepleri ile ilgili olarak Adalet Bakanlığının diyaloga geçmesi ve bu taleplerin konuşulması amacı ile başta milletvekilleri olmak üzere hak, hukuk ve sağlık örgütleri temsilcileri ile görüşmeler yapılması, bağımsız heyetlerin cezaevlerinde inceleme ve ziyaret yapmalarına izin verilmesi,

 

* Mevzuata aykırı olarak sürdürülen Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin biran önce sona erdirilmesi, avukatları ve ailesi ile görüşlerin başlatılması,

 

Türdoğan, son olarak kamuoyunun cezaevlerinde devam eden süresiz ve dönüşümsüz açlık grevleri konusunda kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı.

 

48 GÜN BİR ALARMDIR…

 

Türkdoğa'nın ardından konuşan THİV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı ise, cezaevlerinde tutsakların açlık grevine girmesindeki sorumluluğun tüm toplumun meselesi olduğunu ifade etti. Bakkalcı, şunları söyledi:

 

“Türkiye özel olarak defalarca bu pratiği yaşadı. Toplum olarak hepimiz bundan utanç duymalıyız. Türkiye tarihinde 11 yıllık periyotta dört misli cezaevi artışına tanık olmamıştı. Nasıl muamelelere maruz kalıyor tutuklular herkes biliyor. Bir insanın taleplerini kendi bedenine zarar vermekten başka çare kalmadıysa başvurduğu yöntemdir. Başka seçenekleri kalmadığı için bunu gündeme getiriyorlar. Biz sağlıkçı olarak insanın bedenine zarar veren her şeye karşıyız. Ama buna saygı göstermek zorundayız. Esas talepleri insan hakları ihlalidir. Türkiye dünyada benzeri görülmemiş örnekler yaşamıştır. 35- 40 gün çok risklidir bundan sonra kat sayısı artar. 48 gün bir alarmdır. Sorunun çözümü gayet basittir. Talebimiz son derece açık bizim üstümüze ne düşüyorsa hazırız. Bunun vebali toplum olarak hepimizin üzerinde ama esas olarak siyasi sorumlulardır."

 

‘CEZAEVİNDEKİ SORUNLARI İSTERLERSE BİR SAAT İÇİNDE ÇÖZERLER’

 

Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi'nden Havva Özcan da, “Bize ses olmak ve dışarıdaki bu sessizliği bozmak için başladılar. Sıvı alımında zorlanma, tansiyonda dengesizlik, kas ağrıları başladı. Talepler son derece insani ve hukuki isterseler bir sat içinde çözerler. Şakran'da B 12 verilmiyor. Ciddi anlamda durumları kötü. Aktarımlara göre koku hassasiyeti oluşmuş, tansiyon yüksekliği, giren tutsakların çoğu zayıf arkadaşlar. Bunların 3'ü hükümlü 5'i tutuklu. Bu sorunun biran çözülmesi ve oradan tabutlar çıkmadan bir işin çözülmesini istiyoruz. Artık cezaevlerinde bir tek tabut çıkmasın” diye konuştu.

 

‘TALEPLERİN YERİNE GETİRİLMESİNİ İSTİYORUZ'

 

ÖHP üyesi avukat Özgür Erol ise, şunları ekledi: “Onlar açısından dışarıya dönük talepler son derece demokratik talepler. Türkiye'de çok ciddi bir cezaevi sorunu var. Bizler insan haklarında faaliyet gösteren hukukçularız. Ama ihlallere zaman yetiştiremiyoruz. Türkiye'de artık mahpusluğun süresi dahi sorundur. Derhal mevcut taleplerin yerine getirilmesini ve grevin bitirilmesini talep ediyoruz."




Kaynak: dihaber

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 904 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Yaşam Ve Sağlık Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI