Bugun...



‘Cihan devleti’ IŞİD: Dünya üzerinde IŞİD’e ‘çalışan’ 42 örgüt var

Britanya’nın saygın gazetelerinden Independent’ın Küresel Terör Endeksi’nden yararlanarak hazırladığı haritaya göre, IŞİD Filipinler’den Mısır’a kadar geniş bir coğrafyada destek buluyor. Örgüte, dünya üzerinde 30 ayrı grup bağlılıklarını sunmuş durumda, 12’den fazla örgüt ise arkasında duruyor. Bu örgütler, endekste de terörist örgüt kategorisinde.

facebook-paylas
Güncelleme: 11-12-2015 05:52:58 Tarih: 10-12-2015 20:26

‘Cihan devleti’ IŞİD:   Dünya üzerinde IŞİD’e ‘çalışan’ 42 örgüt var

‘Cihan devleti’ IŞİD:

Dünya üzerinde IŞİD’e ‘çalışan’ 42 örgüt var

Britanya’nın saygın gazetelerinden Independent’ın Küresel Terör Endeksi’nden yararlanarak hazırladığı haritaya göre, IŞİD Filipinler’den Mısır’a kadar geniş bir coğrafyada destek buluyor. Örgüte, dünya üzerinde 30 ayrı grup bağlılıklarını sunmuş durumda, 12’den fazla örgüt ise arkasında duruyor. Bu örgütler, endekste de terörist örgüt kategorisinde.
Modern zamanlardaki en zengin ve acımasız örgüt olarak kabul edilen IŞİD, mali kaynak yaratmada bundan önceki birçok örgütün kullanmadığı yollara başvurmasının yanında yurtdışından militan toplamak için de kaydadeğer bir strateji yürütüyor.
Libya’da İslami Emirlik ilan eden Ensar El Şeria, Mısır’da Sina yarımadasındaki cihatçı grup Sina Vilayeti, Özbekistan İslamcı Hareketi, Endonezyalı Ebu Sayyaf grubu gibi örgütler, IŞİD’e bağlılıklarını sunanlardan dikkat çekenleri.
Son olarak Sina Vilayeti, Rusya’ya gidişi sırasında Sina Yarımadası’na düşen ve 217 kişinin hayatını kaybettiği yolcu uçağını kendilerinin düşürdüğünü açıklamıştı. Rusya ise bir süre sonra uçağın IŞİD’e bağlı grup tarafından düşürüldüğünü doğrulamıştı.
IŞİD sempatizanı grupların ise Cezayir ve Gazze’de yoğunlaştığı görülüyor. Öte yandan Suriye ve Irak’taki savaşlara Afganistan ve Pakistan’dan da çok sayıda militanın katıldığı belirtiliyor.
18 binden fazla insan saldırılarda öldü
Uluslararası Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nce hazırlanan Küresel Terör Endeksi, küresel terörün şu zamana kadarki en yüksek seviyesine ulaştığını ve öngörülemeyen bir oranda büyüdüğünü tespit etmişti. Bununla birlikte, küresel terör farklı coğrafyalara yayılsa da, hala terörist eylem sonucu en çok sivil Irak, Suriye, Afganistan, Pakistan ve Nijerya’da hayatını kaybediyor.
Endekse göre, 2014’ün en kanlı örgütü Boko Haram, IŞİD’e bağlılık bildirdikten sonra askeri eğitim, propaganda ve sosyal medya alanında da destek sunmaya başlamıştı. Boko Haram, IŞİD’in öncesinde El Kaide’ye bağlı bir grup olarak biliniyordu.
2014’teki en kanlı saldırıların yüzde 74’ü ise, Boko Haram, IŞİD, Taliban, Fulani militanları ve Somali’deki El Şebab tarafından gerçekleştirildi. Toplamda 18 bin 444 kişi bu saldırılarda hayatını kaybetti.



Kaynak: Diken

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 1042 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Akademik Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI