Bugun...



Özgür Gündem Gazetesinin kapatılmasına tepkiler sürüyor

Özgür Gündem Gazetesi'nin önünde yapılan basın açıklamasına meslek örgütlerinin yanı sıra daha önce nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapan gazeteciler, yazarlar ve akademisyenlerle Barış Anneleri de katıldı

facebook-paylas
Tarih: 17-08-2016 18:28

Özgür Gündem Gazetesinin kapatılmasına tepkiler sürüyor

Özgür Gündem'in mühürlü binasının önünde protesto eylemi

Yazar Müslüm Yücel: 'Ama'sız bir şekilde Özgür Gündem'i savunmalıyız

"Özgür Gündem Gazetesi'nde 12 yıl çalıştım; 2001 yılına kadar da bu gazetenin her kademesinde yer aldım; yazdığım yazı dizisi, haber, yorum vs'den söz etmenin ise bugün, hiçbir anlamı yok. gür Gündem'i savunmalıyız

 

Özgür Gündem'in kapatılması ve polis baskını, gazete binası önünde yapılan açıklama ile protesto edildi.

Gözaltındaki gazetecilerden mesaj var:

Boyun eğmeyeceğiz

Gözaltına alınan gazetecilerin gönderdiği mesajı avukat Sinan Zincir okudu

Özgür Gündem gazetesinin kapatılması, çalışanları ile imc TV muhabiri Gülfem Karataş ve kameraman Gökhan Çetin’in gözaltına alınması mühürlenen gazete binası önünde protesto edildi.

Burada Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şube Eşbaşkanı avukat Sinan Zincir, gözaltına alınan gazetecilerin gönderdiği mesajı okudu.

 

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma içerinde bulunan herkese selamlarını gönderen gazetecilerin mesajı şu şekilde:

 

"Özgür basın çalışanları hiç bir baskıya boyun eğmedi, eğmeyecek. Diz çökmeyen bir halkın gazetecileriyiz. Hakikatten hiçbir zaman taviz vermeyeceğiz. Gerçeği yazmak halkımıza, Ape Musa'ya, Gurbetelli Ersöz'e ve basın şehitlerimize borcumuzdur.

 

“Bizimle dayanışma içerisinde olan, Özgür Gündem'e sahip çıkan herkese sonsuz teşekkür ediyoruz. Boyun eğmeyeceğiz."

Karikatüristler, kapatılan ve çalışanları gözaltına alınan Özgür Gündem'i çizdi

‘Terör örgütü propagandası’ gerekçesiyle kapatılıp 20’nin üzerinde çalışanın darp edilerek gözaltına alındığı Özgür Gündem gazetesinin karikatüristi Doğan Güzel’in polis tarafından götürüldüğü an, karikatüristlerce resmedildi. Karikatürist Halil İncesu, Güzel’in darp edilmiş, üstü başı yırtılmış ve ters kelepçeli halini böyle resmetti.

Türkiye’yle ilgili çizdiği karikatürlerle bilinen Brezilyalı karikatüristCarlos Latuff da, Doğan Güzel’le dayanışma ismiyle bu karikatürü çizdi.

 

Özgür Gündem Gazetesi'nin önünde yapılan basın açıklamasına meslek örgütlerinin yanı sıra daha önce nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapan gazeteciler, yazarlar ve akademisyenlerle Barış Anneleri de katıldı. Yapılan açıklamanın ardından kitle, ellerindeki gazetelerle İstiklal Caddesi'ne yürüyerek gazetenin dağıtımını yaptı.

 

'ÖZGÜR GÜNDEM'İN SESİ OLACAĞIZ'

"Özgür basın susturulamaz", "Susma sustukça sıra sana gelecek", "Özgür gündem yalnız değildir", "Asla boyun epmeyeceğiz" sloganları atıldığ açıklamada "Özgür basın susturulamaz pankartı açıldı. Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) Eş Başkanı Hakkı Botan, basın özgürlüğü açısından en alt seviyede olan Türkiye'nin dün yaşananların ardından daha da gerilediğini söyledi. Botan, "Özgür Gündem baskılara boyun eğmeyerek, Musa Anter'in yolundan giderek 'halkların sözü yarım kalmayacak' şiarıyla yoluna devam etimiştir. AKP hükümetinin darbeyi fırsat bilerek özgür basına yönelik kendi darbesini tamamlamaya çalıştığı aşikardır. ÖGC olarak özgür basına yönelik uygulamaları kınıyor çalışanların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Sonuna kadar özgür gündemin yanındayız. Herkesi özgür gündemin sesi olmaya davet ediyoruz" diye konuştu. 

 

 

 

TGC: Özgür Gündem açılmalıdır

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Özgür Gündem Gazetesi’nin kapatılmasına yönelik bir açıklama yaptı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Özgür Gündem Gazetesi’nin kapatılmasına yönelik bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Gazetecilik suç değildir. Gazete kapatarak, gazeteci gözaltına alınarak, tutuklayarak, basının özgür olduğunu ve 15 Temmuz’da yaşadığı darbe girişimini Türkiye Dünya’ya nasıl anlatacak? Özgür Gündem açılmalıdır” denildi.

 

TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:

 

“Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkıdır. Bu gerçek 15 Temmuz tarihindeki darbe girişiminin önlenmesinde çok etkili rol oynamıştır. Son 10 yıldır ısrarla ‘terörist’ olarak damgalanmaya çalışılan gazeteciler görevlerini başarıyla yapmışlar ve darbe girişimiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanının, Başbakanın, muhalefet partilerinin mesajlarının halka ulaştırılmasını sağlamışlardır. Basında çok çeşitlilik ve çok sesliliğin önemi bu darbe girişimi sırasında bir kez daha ortaya çıkmıştır.

 

OHAL ilan edildiğinden bu yana 133 yayın kuruluşu kapatılmış, 76 gazeteci tutuklanmıştır. Son olarak da Özgür Gündem Gazetesi kapatılmıştır. Gazetenin 24 çalışanı gözaltına alınırken kötü muameleye uğramışlardır. Özgür Gündem Gazetesi’nin kapatılması basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü açısından ciddi bir sorundur.

 

Gazete kapatarak, gazeteci gözaltına alarak, gazeteci tutuklayarak, basının özgür olduğunu ve 15 Temmuz tarihinde yaşadığı darbe girişimini Türkiye Dünya’ya nasıl anlatacaktır? Başbakan ‘OHAL’i devletin kendisine ilan ettiğini’ söylemiştir. OHAL’in hedefi gazeteciler ve medya kuruluşları olmamalıdır. Özgür Gündem Gazetesi açılmalıdır. ‘Barışın, kardeşliğin yeniden yeşertilmesi’ sürecinde gazeteciler yine ‘düşman’ olarak görülmemeli, medya kuruluşlarının kapatılmasından, gazetecilerin sürekli mağdur edilmesinden vazgeçilmelidir.”

 

Eren Keskin:

Susanlar bilsinler ki sıra onlara da gelecek

 

 

Eren Keskin Özgür Gündem’in kapatılmasını ve evine yapılan polis baskınını değerlendirdi


Mahkeme tarafından kapatılan Özgür Gündem gazetesinin eski Eş Genel Yayın Yönetmeni olan Eren Keskin'in evine dün gece polisler tarafından baskın düzenlendi, arama yapıldı. Keskin bulunmadığı evde arama yapan polisler, gece yarısı evden ayrıldı.


O esnada Diyarbakır’da bulunan Keskin, gece saatlerinde uçakla İstanbul'a döndü.

DİHA’ya açıklamalarda bulunan Keskin, bu zamana kadar kendisine herhangi bir tebligat yapılmamasına rağmen ifade vermeye gideceğini söyledi.

Çağlayan Adliyesi'ne giderek, Cumhuriyet Savcısı ile görüştüğünü paylaşan Keskin, avukatlarından haber beklediğini ve hakkında herhangi bir gözaltı kararı olması durumunda ise savcılığa gidip ifade vermekten kaçınmayacağını vurguladı. Keskin, "Gözaltı kararı varsa gideceğim. Ne olursa olsun, giderim" dedi.

'KORKU SALINMAK İSTENİYOR' 

Gazete binası ve evine yapılan baskına dair ise Keskin, "90'larda en ağır koşullarda silahlı saldırıya uğradım, cezaevine girdim. Ama ilk defa evim uzun namlulu silahlı kişilerce basıldı, kaldığım mahalle polis ablukasına alındı. Bu faşizmin ülkede geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Bu yapılanlar korku salmak içindir." İfadelerini kullandı. Baskılar karşısında sessiz kalanlara da çağrıda bulunan Keskin, "Susuyor birçok insan. Susanlar bilsinler ki sıra onlara da gelecek. Bu devleti zaten tanıyoruz ama sadece susanlara kızıyorum" ifadelerini kullandı.




Kaynak: Ajanslar

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 1345 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Hak İhlalleri Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI