Bugun...



Üniversiteler ‘talimat’ üzerine Barış imzası veren akademisyenleri görevden uzaklaştırıyor

Barış imzası veren akademisyenleri görevden uzaklaştırıyor Erdoğan ‘aydın müsveddesi, karanlık, cahil’ diye nitelediği söz konusu akademisyenler için, “Bu devletin ekmeğini yiyip bu devlete ihanet edenlerin cezalandırılması gerekir”demiş, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) da bildirinin ‘teröre destek verdiği’ni ileri sürerek, bu akademisyenlere karşı ‘gereğinin yapılacağı’nı duyurmuştu.

facebook-paylas
Tarih: 14-01-2016 23:27

Üniversiteler ‘talimat’ üzerine  Barış imzası veren akademisyenleri görevden uzaklaştırıyor

Üniversiteler ‘talimat’ üzerine

Barış imzası veren akademisyenleri görevden uzaklaştırıyor

Erdoğan ‘aydın müsveddesi, karanlık, cahil’ diye nitelediği söz konusu akademisyenler için, “Bu devletin ekmeğini yiyip bu devlete ihanet edenlerin cezalandırılması gerekir”demiş, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) da bildirinin ‘teröre destek verdiği’ni ileri sürerek, bu akademisyenlere karşı ‘gereğinin yapılacağı’nı duyurmuştu.

 

Bahçeşehir Üniversitesi

Bahçeşehir Üniversitesi Senatosu, Twitter’dan bir açıklama yayınlayarak, ‘Barış için Akademisyenler İnisiyatifi’nin metnindeki “Devletin vatandaşlarına uyguladığı şiddete hemen şimdi son vermesini talep ediyor, bu ülkenin akademisyen ve araştırmacıları olarak sessiz kalıp bu katliamın suç ortağı olmayacağımızı beyan ediyor…” ifadesini kabul etmediğini bildirdi.

Üniversite, ‘yasadışı silahlı güçleri görmezden gelen, Türkiye cumhuriyetini katliam yapmakla suçlayan, asılsız ve asla kabul edilemez ayrımcı, ırkçı anlayışlar’ olarak nitelediği metni‘nefretle karşıladığı’nı duyurdu.

Hacettepe Üniversitesi

Rektör Prof. Dr. A. Murat Tuncer, idari işlem başlatıldığını duyurdu.

Hakkari Üniversitesi

Yabancı Diller Yüksekokulu’nda görev yapan Ümran Roda Suvağcı cumhuriyet savcılığının talimatıyla gözaltına alındı. Hakkında soruşturma açılan Suvağcı, adliyede ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Düzce Üniversitesi

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Latife Akyüz görevinden uzaklaştırıldı. Savcılık da hakkında ‘terör örgütü propagandası yapmak’suçundan soruşturma başlattı, hakkında yakalama kararı çıkarttı.

Tunceli Üniversitesi

Bildiriye imza veren yedi akademisyen hakkında idari soruşturma başlattı. Bunun üzerine üniversitede görev yapan 13 akademisyen daha bildiriyi imzaladığını duyurdu.

Abdullah Gül Üniversitesi

Rektörlük, Prof. Dr. Bülent Tanju’nun istifasını istedi. Kayseri Cumhuriyet Savcılığı’nın talebi üzerine Kayseri Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi tarafından ‘halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmek, devletin kurumlarını alenen aşağılamak’suçlarından TCK’nın 216 ve 301 maddeleri uyarınca soruşturma da başlatıldı.

 

Pamukkale Üniversitesi

Üniversite senatosu, bildiriyi imzalayan akademisyenlere yönelik,“Akademisyen ve araştırıcı sıfatıyla, terörün ve bölücü unsurların yanında yer alarak açıkça gaflet, dalalet ve hatta hıyanet çizgisinde olduğunu belli eden birtakım kişilerin bildirisini nefretle kınıyoruz” diye açıklama yaptı.

Çanakkale Üniversitesi

Bildirinin ‘akademisyenler’ imzasıyla atılmasının kendilerini‘rencide ettiği’ belirtilen Rektör Prof. Dr. Yücel Acer imzalı açıklamada,  “Düşünce özgürlüğü; iftira, hakaret suçu ve yasadışı şiddeti teşvik etmeyi içermez. Düşünce özgürlüğü adı altında yasadışı şiddet uygulayan, terörü ve terör örgütünü teşvik edici bir şekilde devletin meşru savunma faaliyetlerini eleştiren bildiriyi tümden reddediyoruz” denildi. 

Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Prof. Dr. Barış Kılıçbay, Doç. Dr. Selime Güzeları ve Dr. Ülkü Güney hakkında soruşturma başlatıldı.

Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, üniversiteden emekli ve bildiriye imza atan bir profesöre soruşturma açmak için hukukçularla görüştüklerini, onunla ilgili bir işlem yapamadıklarını söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörlüğü, altı öğretim üyesi hakkında soruşturma başlattı.

‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı metin içeriğinde yer alan ifadeler nedeniyle Yükseköğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği hükümleri uyarınca soruşturma başlatıldığını belirten OMÜ Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Cem Gençoğlu, “Biz idari bir soruşturma gerçekleştireceğiz. Soruşturmacının vereceği karar doğrultusunda, soruşturmanın sonucuna göre gerekli işlemler yapılacaktır” diye konuştu.

Bartın Üniversitesi

Bartın Üniversitesi’nde görev yapan Yrd. Doç. Dr. Hülya Doğan hakkında soruşturma başlatıldı. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı da, Doğan’ın ‘terör örgütü propagandası yapma suçundan’ şüpheli olarak ifadesini aldı.

Akdeniz Üniversitesi

Üniversite rektörlüğü soruşturma başlatılacağını açıkladı.

Cumhuriyet Üniversitesi

Sivas’taki üniversite, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Çeliksöz hakkında inceleme başlattı. Bunun üzerine Çeliksöz, Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ndeki görevinden üniversite yönetimini zorda bırakmamak için istifa ettiğini açıkladı. Çeliksöz, üniversitede eğitim vermeye ise devam edecek.

Bülent Ecevit Üniversitesi

Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer’in başkanlığını yaptığı Üniversitelerarası Kurul adına yapılan açıklamada, bildirinin sadece bir grup öğretim elemanın kanaatini ifade ettiği, yükseköğretim sisteminde çalışan 150 binden fazla akademisyenin görüşlerini asla temsil etmediği savunuldu.

Açıklamada, “Akademik özgürlük, bir ülkenin varlığını, güvenliğini ve bekasını tehdit etmenin aracı olarak istismar edilemez. Akademik özgürlüklere saygı duyan hiçbir demokratik ülke ayrılıkçı teröre desteği ve kendi güvenliğine saldırıyı meşru göremez” denildi.

Erciyes Üniversitesi

Üniversite senatosu, ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin ortaya koyduğu ‘ihanet belgesi’ni reddettiğimizi, haksız yere devletimizi suçlayan, ülkemize uluslararası gözlemci davet eden ve terör örgütüyle müzakere isteyen bu zihniyete karşı olduğumuzu ifade etmek isteriz” dedi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi

Üniversite senatosunca yapılan açıklamada, “Barış adına yapılan ancak kara propagandadan öteye geçmeyen söz konusu açıklamayı kabul etmiyor; bildiriye imza atan öğretim elemanlarını aziz milletimizin irfanı ve sağduyusu etrafında aydınlanmaya davet ediyoruz” denildi.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Bir grup akademisyen, ‘Akademik İhanete Geçit Yok’ başlıklı bir bildiri yayınlayarak internet sitesi üzerinden imzaya açtı.

Giresun Üniversitesi

Giresun Üniversitesi, Tirebolu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Dilek Özhan Koçak’ın görevinden uzaklaştırıldığı açıklandı.

Yazılı açıklamada, “PKK terör örgütüne karşı yürütülen operasyonları ‘katliam‘ olarak nitelendiren ve teröre destek amaçlı yayınlanan bildiri kapsamında üniversitemizce ivedilikle soruşturma başlatılmış ve Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği’nin 26. Maddesi uyarınca görevden uzaklaştırılma kararı alınmıştır” denildi.

Kocaeli Üniversitesi

Kocaeli Üniversitesi Senatosu akademisyenler tarafından yayınlanan bildiride imzası bulunan üniversitede görevli akademisyenler hakkında idari soruşturma başlattı.

Senatodan yapılan açıklamada, bildirinin üniversitede büyük infial yarattığı belirtilerek, yayınlanan bildiriyi kınadı.

Nişantaşı Üniversitesi

Üniversitelerin ‘siyaset değil, bilim yuvası‘ olduğunu savunan Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal, üniversitenin bildiriye imza atan akademisyenlerini istifaya davet etti.

Uysal, “Bu konuda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından verilecek talimatlar doğrultusunda hareket edeceğiz. Biz, ülkemizin 2023 hedeflerine katkı sağlayacak şekilde bilim ve teknoloji üretimine katkı yapmaya devam edeceğiz. Çalışmalarımızın tek ekseni de bu olacaktır” dedi.

 




Kaynak: Diken

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 1471 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Akademik Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI