Bugun...



Ruslar, Suriye’de ABD’yi en beklenmedik yerde vurdu / Moon of Alabama

Tenef’e yapılan Rus saldırısı tam bir şaşkınlık yarattı. Ruslar ABD’yi en beklenmedik yerde vurdu. Obama yönetimine verilen mesaj ise net: “Daha fazla gecikme kabul etmiyoruz ya güçlerinizi ayırırsınız ya da Suriye’deki bütün varlıklarınız hedefimiz haline gelir”

facebook-paylas
Tarih: 19-06-2016 21:02

Ruslar, Suriye’de ABD’yi en beklenmedik yerde vurdu /  Moon of Alabama

Ruslar, Suriye’de ABD’yi en beklenmedik yerde vurdu

Moon of Alabama

Tenef’e yapılan Rus saldırısı tam bir şaşkınlık yarattı. Ruslar ABD’yi en beklenmedik yerde vurdu. Obama yönetimine verilen mesaj ise net: “Daha fazla gecikme kabul etmiyoruz ya güçlerinizi ayırırsınız ya da Suriye’deki bütün varlıklarınız hedefimiz haline gelir”

ABD Suriye’deki savaşın bitmesini ya da görüşmelerle çözümlenmesini istemiyor. Taleplerinin hepsinin yerine getirilmesini, Suriye hükümetinin ve devletinin ortadan kaldırılmasını ve ülkede kendisinin vekaleti altında bir idarenin işbaşına geçmesini istiyor.

Şubat ayının sonlarında Suriye’de ateşkes başladığında Obama, ABD destekli ‘ılımlı muhaliflerini’ El Kaide’den ayrıştıracağına dair verdiği sözü yerine getirmedi. Nisan ayında ABD’nin desteklediği  gruplar, Ahrar’uş Şam ve El Kaide’nin güney Halep’te hükümet güçlerine karşı gerçekleştirdiği saldırılara destek verdiler ve ateşkesi bozdular.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, ateşkesten bağımsız olarak, Suriye’de her şart altında El Kaide ile mücadele edilmesi gerektiğini içeren iki kararı var. Buna rağmen ABD en az iki kere Rusya’dan El Kaide’yi bombalamamasını talep etti. Bu talebin aldatıcı gerekçesi kendi desteklediği güçleri El Kaide’den ayırmakta zorluk çekmesi ve dolayısıyla El Kaide’ye düzenlenen hava saldırılarının kaçınılmaz olarak ABD destekli grupları da vuracağıydı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Kerry ile bu konuyu defalarca görüştü.  Kerry her defasında bombalamanın tekrar ertelenmesi gerektiğinden başka bir yanıt vermedi. Bu arada El Kaide ve ‘ılımlılar’ ateşkesi bozmaya ve Suriye güçlerine saldırmaya devam ettiler.

Aradan yaklaşık 4 ay geçtikten sonra bile Kerry, ‘ılımlarını’ ayırmak için daha fazla zaman talep etmeye devam etti. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov uğradığı hayal kırıklığını St.Petersburg Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada dile getirdi:

“Amerikalılar şimdi de ‘iyi muhaliflerini’ Nusra Cephesi’nin hatlarından ayırmayı başaramadıklarını ve fazladan 2-3 aya gereksinim duyduklarını söylüyorlar. Oynadıkları oyun Nusra Cephesi’ni olduğu gibi muhafaza etmek ve sonradan da Esad’ı devirmek için kullanmak.”

Bardak ağzına kadar dolmuştu ve Kerry’nin 2-3 aylık son uzatma talebi bardağı taşıran damla oldu. Rusya yanıt olarak ABD’yi en beklemediği yerde vurdu:

Hafta başında Rus jetleri, Pentagon destekli savaşçıları baraj ateşiyle vurdular. ABD’li komutanların bütün çağrılarına kulak tıkadılar ve ABD askeri yetkililerinin Rusya’nın Suriye’de hava saldırıları başladığından beri en provokatif saldırı olarak niteledikleri hava saldırısını gerçekleştirdiler.

Saldırı Rusya’nın şimdiye kadar hiç müdahale etmediği bir bölgede, Ürdün sınırındaki bir üsse yapıldı ve o bölgede IŞİD’le savaşan ABD destekli grupları hedef aldı.

Suriye’nin diğer ucuna, Ürdün, Irak ve Suriye sınırlarının kesiştiği bölgede bulunan Tenef kasabasının yakınlarına yapılan bu saldırı Rusya’nın Suriye’de bundan önceki hedeflerinden çok farklıydı.

Rus hava saldırısı bu bölgede küçük bir ‘isyancı’ grubun üssünü hedef aldı. Sivillerin olmadığı ve ‘isyancıların’ toplanma ve teçhizat depoladıkları bu alan Pentagon’un IŞİD’e karşı eğit-donat programlarından birinin merkeziydi.

İlk saldırıdan hemen sonra ‘savaşçılar’ hemen, Pentagon’un  IŞİD’e karşı yürüttüğü savaşın yönetim odasını, Katar’daki ABD komuta merkezini aradılar.”

ABD jetleri geldi ve Rus jetleri geri döndü. ABD jetleri yakıt almak için dönmek zorunda kalınca Rus jetleri tekrar geldiler ve tekrar saldırdılar. İki ölü ve 18 yaralı olduğuna dair raporlar var.

18 Haziran’da Rus jetleri tekrar aynı hedefe saldırdılar.

İyi planlanmış bu saldırının nedenlerini Rus hükümet sözcüsü netleştirdi:

“Kremlin sözcüsü Dimitri Reskov cuma günü basın muhabirlerine, ‘isyancı grupları’ havadan ayırt etmenin olanaksız olduğunu söyledi.”

Sözcünün konuşmasının çevirisi: “Eğer güçlerinizi El Kaide’den ayıramıyor ve ‘ılımlıların bölgesini’ tanımlayamıyorsanız bunu yapmamızı bizden beklemeyin.”

Tenef yakınındaki güçler, Ürdün’den ABD topçu desteği ve Irak’taki üslerden hava koruması altında. İngiliz ve Ürdün özel kuvvetleri de kampın bileşenlerinden. Kampın yakınlarında El Kaide olmadığını da Ruslar iyi biliyorlar. Göndermek istedikleri mesaj şuydu: “Güçlerinizi ya her yerde ayrıştırırsınız ya da hiç bir yerde. Bundan sonra ABD kendine bağlı güçleri tam olarak ayırana kadar El Kaide ve ABD’ye yakın güçler her yerde ve her zaman aynı muameleyi görecekler. (ABD desteğiyle IŞİD’e karşı savaşan Suriyeli Kürtler ise farklı bir anlatı.)

Pentagon, Suriye hükümeti ve Rusya’yla daha fazla çatışmak istemiyor. IŞİD’le savaşmak istiyor ve CIA’nin El Kaide ve diğer cihatçılarla yaptığı işbirliğinden nefret ediyor. Ancak John Brennan, Suudiler ve CIA Obama’yı etkilerine almış gibi görünüyorlar. Ancak, eğer bir Rus uçağı düşürüp Suriye’de ve Rus sınırlarındaki bütün ABD pilotlarını tehlikeye atmayı, dahası Ruslarla bir savaş başlatmayı göze alamazsa (gerçekten mi?) Obama’nın yapabilecekleri sınırlı.

Tenef’e yapılan Rus saldırısı tam bir şaşkınlık yarattı. Ruslar ABD’yi en beklenmedik yerde vurdu. Obama yönetimine verilen mesaj ise net: “Daha fazla gecikme kabul etmiyoruz ya güçlerinizi ayırırsınız ya da Suriye’deki bütün varlıklarınız hedefimiz haline gelir.”

Rusya’nın Tenef’e yaptığı saldırının kendisi açısından bir başka yararı daha var. ABD üsteki güçleri Deyrizor’a yürütüp IŞİD’i bu kentten atmak istiyordu. Nihai olarak Suriye’nin güneydoğusunda ve Irak’ın batısında ABD güdümünde “Sünni bir oluşum” kurulacak ve Suriye bölünecek.

Deyrizor’da yüzlerce Suriye askerinin IŞİD’in sayısız saldırılarına karşı canla başla savunduğu yalıtılmış bir hava üssü var. Bu birlikler yakın zamanda ek Suriye birlikleri ve Hizbullah komandoları tarafından takviye edildi. Yakın zamanda Deyrizor’da büyük bir savaş başlayacak ve Deyrizor gelecek 2-3 ay içinde özgürleştirilebilir. Eğer hükümet güçleri bu kenti alırsa ABD’nin Suriye’nin doğusundaki bütün planları heba olacak.

Obama yönetiminin zaman kazanma taktiği artık sona erdi. ABD ateşkesi sürekli bozup El Kaide’yi desteklerken Rusya artık seyirci kalmayacak.

*Editör notu: Bu makale, Suriye savaşına ilişkin analizlerin öne çıktığı Moon of Alabama adlı internet sitesinden alınmıştır. Yazar, makalelerinde gerçek kimliğini kullanmamaktadır.

[Moonofalabama.org’daki İngilizce orijinalinden Murat Karadeniz tarafından Sendika.Org için çevrilmiştir.]

altına alındı.




Kaynak: Moonofalabama.org?daki İngilizce orijinalinden Murat Karadeniz tarafından Sendika.Org için çevrilmiştir.

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 1375 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Çeviri Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI